Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Tavukların Besin Madde Gereksinimleri

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 339 - 353, 01.12.1995

Öz

Bu makalede her sınıf ve yaştaki tavukların besin madde ihtiyaçları tek tek ele alınarak incelenmiştir. Bu bağlamda enerji, protein ve amino asit, mineral, vitamin, su, linoleik asit ve ksantofil gereksinimleri üzerinde durulmuştur. Bunlarla ilgili gereksinim tabloları hazırlanmış, gereksinimleri etkileyen faktörlerle, bunlar karşısında alınması gerekli önlemler açıklanmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • 1. Özen, N. Tavukçuluk (yetiştirme, ıslah, besleme, hastalıklar, et ve yumurta teknolojisi), 2. tıpkı basım, Ondokuz Mayıs Üniv.Yayınları, Yayın no:80, ISBN 975-7636- 20-7, Samsun, 1989.
  • 2. Özen, N. Hayvan besleme fizyolojisi ve metabolizması, Genişletilmiş 2. baskı, Ders notu:6, Akdeniz Üniv., Antalya, 1995,
  • 3. Scott, M.L., M.C. Nesheim, R.J. Young. Nutrition of the Chicken, 'nd ed. M.L. Scott and Associates, Ithaca, New York, 1976
  • 4. Bolton, W., R. Blair. Poultry Nutrition. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Reference Book 174, London.
  • 5. North, M.O., D.D. Bell. Commercial Chicken Production Manual. AVI, Van Nostrand Reinhold, New York, 1990.
  • 6. Özen, N., A. Çakır, S. Haşimoğlu ve A. Aksoy. Yemler. T.C. Atatürk Üniv. Zir.Fak.yayını. 286 s., Erzurum, 1981
  • 7. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 8th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1984.
  • 8. Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir.Fak.Zootekni Böl. Çiftlik yayıncılık, 463 s.Tekirdağ 1991.
  • 9. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 9th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1994.
  • 10. Özen, N. Hayvan Besleme Biyokimyası, Ondokuz Mayıs üniv., Zir. Fak., Samsun, 1990.
  • 11. Aksoy, A., S. Haşimoğlu ve A. Çakır. Besin maddeleri ve hayvan besleme. Atatürk Üni. Yay. No:570, Zir. Fak. Yay.No.256,Ders Kit. Serisi No.39, Erzurum, 1981.
  • 12. Ensminger, M.E., J.E. Oldfield, W.W. Heinemann. Feeds and Nutrition, 2nd ed. The Ensminger Publishing Company, Clovius, California, 1990.
  • 13. Seemann, M. Is Vitamin C essential in poultry nutrition. Misset Wold Poultry, 7(8):17-19, 1991.
  • 14. Şenköylü, N., C. Meriç. Yaz sıcağında ticari yumurtacı hibrit rasyonlarında vitamin C ve dikalsiyumö fosfat ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri. Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 4(1-2) :171-180, 1989.
  • 15. Georgievskii, V.I., B.N. Annenkov, V.I. Samokhin. Mineral Nutrition af Animals. Butterworths, London, 1982.

Nutrient Requirements of Chickens

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 339 - 353, 01.12.1995

Öz

Nutrient requirements of different kinds and ages of chickens were investigated in this article. Requirements for energy, protein, amino acids, minerals, vitamins, water, linoleic acid and xanthophylls were given in appropriate tables. Factors changing the requirements were described and suggestions were made in terms of preventing the detrimental effects of those factors.

Kaynakça

  • 1. Özen, N. Tavukçuluk (yetiştirme, ıslah, besleme, hastalıklar, et ve yumurta teknolojisi), 2. tıpkı basım, Ondokuz Mayıs Üniv.Yayınları, Yayın no:80, ISBN 975-7636- 20-7, Samsun, 1989.
  • 2. Özen, N. Hayvan besleme fizyolojisi ve metabolizması, Genişletilmiş 2. baskı, Ders notu:6, Akdeniz Üniv., Antalya, 1995,
  • 3. Scott, M.L., M.C. Nesheim, R.J. Young. Nutrition of the Chicken, 'nd ed. M.L. Scott and Associates, Ithaca, New York, 1976
  • 4. Bolton, W., R. Blair. Poultry Nutrition. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Reference Book 174, London.
  • 5. North, M.O., D.D. Bell. Commercial Chicken Production Manual. AVI, Van Nostrand Reinhold, New York, 1990.
  • 6. Özen, N., A. Çakır, S. Haşimoğlu ve A. Aksoy. Yemler. T.C. Atatürk Üniv. Zir.Fak.yayını. 286 s., Erzurum, 1981
  • 7. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 8th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1984.
  • 8. Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir.Fak.Zootekni Böl. Çiftlik yayıncılık, 463 s.Tekirdağ 1991.
  • 9. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 9th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1994.
  • 10. Özen, N. Hayvan Besleme Biyokimyası, Ondokuz Mayıs üniv., Zir. Fak., Samsun, 1990.
  • 11. Aksoy, A., S. Haşimoğlu ve A. Çakır. Besin maddeleri ve hayvan besleme. Atatürk Üni. Yay. No:570, Zir. Fak. Yay.No.256,Ders Kit. Serisi No.39, Erzurum, 1981.
  • 12. Ensminger, M.E., J.E. Oldfield, W.W. Heinemann. Feeds and Nutrition, 2nd ed. The Ensminger Publishing Company, Clovius, California, 1990.
  • 13. Seemann, M. Is Vitamin C essential in poultry nutrition. Misset Wold Poultry, 7(8):17-19, 1991.
  • 14. Şenköylü, N., C. Meriç. Yaz sıcağında ticari yumurtacı hibrit rasyonlarında vitamin C ve dikalsiyumö fosfat ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri. Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 4(1-2) :171-180, 1989.
  • 15. Georgievskii, V.I., B.N. Annenkov, V.I. Samokhin. Mineral Nutrition af Animals. Butterworths, London, 1982.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Mustafa Ertürk Bu kişi benim

Nihat Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ertürk, M. M., & Özen, N. (1995). Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 8(1), 339-353.
AMA Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1995;8(1):339-353.
Chicago Ertürk, M. Mustafa, ve Nihat Özen. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8, sy. 1 (Aralık 1995): 339-53.
EndNote Ertürk MM, Özen N (01 Aralık 1995) Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8 1 339–353.
IEEE M. M. Ertürk ve N. Özen, “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, ss. 339–353, 1995.
ISNAD Ertürk, M. Mustafa - Özen, Nihat. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8/1 (Aralık 1995), 339-353.
JAMA Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8:339–353.
MLA Ertürk, M. Mustafa ve Nihat Özen. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, 1995, ss. 339-53.
Vancouver Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8(1):339-53.