Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Egg Cholesterol and Its Implications on Human Health

Yıl 1994, Cilt: 7 Sayı: 1, 129 - 140, 01.12.1994

Öz

This article was prepared to emphasize nutritional value of the egg and its importance in human nutrition; and also to annihilate the misunderstandings about the relationships between egg-cholesterol and cardiovascular diseases.
The egg contains all nutrients necessary for the man. A regular egg has 6 g of proteins and 6 g of lipids. The protein in the egg is very rich in terms of essential amino acids and fatty acids.
Egg consumption has been limited all over the world due to the cholesterol content which is believed to cause arteriosclerosis .
Cholesterol is synthesized in the body. Human body receives 100 to 200 mg cholesterol daily with an average type diet. A healty body can regulate cholesterol level by increasing or decreasing the synthesis process. Other factors increasing cholesterol synthesis such as high levels saturated fats in diets, hypothyroidism, diabetes, heavy stresses, tobacco and alcohol addictance, obesety seem more dangerous than egg cholesterol.

Researches carried out on the relationships between egg consumption and blood cholesterol showed that 1 to 2 eggs consumed daily didn't cause any significant increase in cholesterol.

Kaynakça

  • 1. Akpınar, C., 1981. Yediğimiz Yumurta. Teknik Tavukçuluk Dergisi. s.7-9.
  • 2. Akbay, R., 1985. Yumurta. Bilimsel Tavukçuluk. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. s.45. Ankara.
  • 3. Koçak, Ç.,Ö.Altan ve S.Yalçın., 1992. Yumurta Tüketimi ve Kolesterol. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. 2:177-186.
  • 4. Özen, N., 1992. Lipidlerin Sindirim, Absorpsiyon ve Metabolizmaları. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. S.92-105. Samsun.
  • 5. Akkılıç, M., 1983. Günde Bir Ya da iki Yumurta Yemenin Kan Kolesterol, Total Lipid ve Trigliserid Düzeyleri üzerine Etkisi. A. Ü. Tıp Fakültesi Mecmuası. 36:45-67.
  • 6. Gürel, A., 1987. Kolesterol ve Kalp Hastalıkları. Çiftlik Dergisi. S.22-24.
  • 7. Noble, R.C., M.Cocchi ve E.Turchetto., 1990. Egg Fat A Case for Concern. World Poult. Sci. 46:109-118.
  • 8. Beyer, R.S. ve L.S.Jensen., 1989. Cholesterol Concent of Commercially Produced Eggs in Georgia. Poult. Sci. 68:1703-1706.
  • 9. Hargis, S.P., 1988. Modifiying Eggs Yolk Cholesterol in the Domestic Fowl-A Review. World Poult. Sci. 44:17-29.
  • 10. Camcı, Ö. ve E. Demir., 1992. Yumurta Kolesterolünü Etkileyen Etmenler. Yem Sanayii Dergisi, S.27-29.

Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi

Yıl 1994, Cilt: 7 Sayı: 1, 129 - 140, 01.12.1994

Öz

Bu makale, yumurtanın besin değerini, insan beslenmesindeki önemini vurgulamak; yumurta ve kolesterol ile kalp-damar hastalıkları arasındaki ilişkileri açıklayıp bu konudaki yanlış görüşleri ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır.
Yumurtada sağlıklı bir yaşam için gerekli besin maddelerinin hepsi vardır. Orta büyüklükteki bir yumurta yaklaşık 6 gr. protein ve 6 gr. yağ içerir. Yumurta proteini esansiyel amino asitler bakımından zengin olup biyolojik değeri yüksektir. Esansiyel yağ asitleri bakımından da zengindir.
Sarısında bulunan kolesterol nedeniyle, yumurta yemenin, kolesterol düzeyini yükselterek arterosiklerosis'e yol açtığını iddia eden görüşler, tüm Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de yumurta tüketimini sınırlayan önemli bir faktör durumuna gelmiştir.
Kolesterol vücutta sentezienmektedir. Ayrıca, gıdalarla da günde ortalama 100-200 mg. alınır. Sağlıklı bir bünye, sentezi azaltıp arttırarak vücut kolesterol düzeyini dengede tutabilir. Ancak diyetlerde doymuş yağ asitlerinin fazlalığı, guatr ve şeker hastalıkları ile stresler, sigara, alkol ve şişmanlık kolesterol sentezini arttırarak bu dengeyi bozmaktadır. Yumurta tüketimi ile kan kolesterol düzeyi arasındaki ilişkileri araştıran çalışmalarda günde 1-2 yumurta yemenin kan kolesterol düzeyini arttırmadığı görülmüştür.

Kaynakça

  • 1. Akpınar, C., 1981. Yediğimiz Yumurta. Teknik Tavukçuluk Dergisi. s.7-9.
  • 2. Akbay, R., 1985. Yumurta. Bilimsel Tavukçuluk. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. s.45. Ankara.
  • 3. Koçak, Ç.,Ö.Altan ve S.Yalçın., 1992. Yumurta Tüketimi ve Kolesterol. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. 2:177-186.
  • 4. Özen, N., 1992. Lipidlerin Sindirim, Absorpsiyon ve Metabolizmaları. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. S.92-105. Samsun.
  • 5. Akkılıç, M., 1983. Günde Bir Ya da iki Yumurta Yemenin Kan Kolesterol, Total Lipid ve Trigliserid Düzeyleri üzerine Etkisi. A. Ü. Tıp Fakültesi Mecmuası. 36:45-67.
  • 6. Gürel, A., 1987. Kolesterol ve Kalp Hastalıkları. Çiftlik Dergisi. S.22-24.
  • 7. Noble, R.C., M.Cocchi ve E.Turchetto., 1990. Egg Fat A Case for Concern. World Poult. Sci. 46:109-118.
  • 8. Beyer, R.S. ve L.S.Jensen., 1989. Cholesterol Concent of Commercially Produced Eggs in Georgia. Poult. Sci. 68:1703-1706.
  • 9. Hargis, S.P., 1988. Modifiying Eggs Yolk Cholesterol in the Domestic Fowl-A Review. World Poult. Sci. 44:17-29.
  • 10. Camcı, Ö. ve E. Demir., 1992. Yumurta Kolesterolünü Etkileyen Etmenler. Yem Sanayii Dergisi, S.27-29.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emin Arat Bu kişi benim

Nihat Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arat, E., & Özen, N. (1994). Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 7(1), 129-140.
AMA Arat E, Özen N. Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1994;7(1):129-140.
Chicago Arat, Emin, ve Nihat Özen. “Yumurta Kolesterolü Ve İnsan Sağlığındaki Önemi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 7, sy. 1 (Aralık 1994): 129-40.
EndNote Arat E, Özen N (01 Aralık 1994) Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 7 1 129–140.
IEEE E. Arat ve N. Özen, “Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 7, sy. 1, ss. 129–140, 1994.
ISNAD Arat, Emin - Özen, Nihat. “Yumurta Kolesterolü Ve İnsan Sağlığındaki Önemi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 7/1 (Aralık 1994), 129-140.
JAMA Arat E, Özen N. Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1994;7:129–140.
MLA Arat, Emin ve Nihat Özen. “Yumurta Kolesterolü Ve İnsan Sağlığındaki Önemi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 7, sy. 1, 1994, ss. 129-40.
Vancouver Arat E, Özen N. Yumurta Kolesterolü ve İnsan Sağlığındaki Önemi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1994;7(1):129-40.