Araştırmada, defaunasyonun üç farklı rasyonla (R1, R2, R3) beslenen 9 faunalı (F) ve 9 defaune edilmiş (DF) Akkaraman tokluda pH, kuru madde, organik madde ve ham proteinin rumende yıkılabilirliği gibi bazı rumen özelliklerine, sindirime, canlı ağırlık artışına ve yem tüketimine olan etkileri in-vivo ve in-v1tro yöntemler kullanılarak araştırılmıştır.
Faktöriyel düzende tesadüf parselleri deneme deseninde varyans analizi metoduna göre değerlendirilen araştırma sonuçlarına göre; defaunasyon, rumen pH değerini yükseltmiş (F:6.1 ±, 0.06, DF:6.28 ±.0.04) (P<0.05) kuru madde, organik madde ve ham proteinin rumendeki yıkı1abi11r1iğini düşürmüştür (F: % 66.54 ± 0. 77, % 67.95 ± 0.87, % 69.21 ± 1.36, DF: % 62.23 + 1. 70, % 64.67 ± 1.54, % 63.32 ±. 2.48) (P<0.01). Rasyonlar ve fauna x rasyon 1nteraksiyonu bu özelliklerin rumende yıkılabilirliğini önemli derecede etkilemiştir (P<0.01).
Kuru madde ve organik maddenin in-vitro sindirebilirliği üzerine (F: % 73.07 ± 0.75, % 75.02 ± 0. 74, DF: % 71.58 ± 1.18, % 73.78 ± 1.07) defaunasyonun istatistiki olarak önemli derecede etkisi saptanmamıştır (P>0.05).
Defaunasyon, rasyonlann kuru madde, organik madde, ham protein ve N’siz öz maddelerin in-vlvo sindirilebilirlliğine (F: % 73.51 ± 0. 95, % 75.21 ± 0.90, % 73.89 ± 1.11, % 83.82 ± 1.08, DF: % 71.25 + 1. 52, % 73.12 ± 1.53, % 70.55 ± 1.19,, % 81.73 ± 1.42) etki etmemiş (p > 0.05), ancak ham sellülozun in-vivo sindiri1ebilirliğine (F:R, % 29.74 ± 0.32, R2 % 26.78 ± 0. 53, R3 % 9.29 ± 1.31, DF : Rı % 28.69 ± 1.62, R2 % 13.93 ± 1.22, R3 % 24.06 ± 2.18) rasyonlann ve fauna x rasyon 1nterakslyonunun etkisi önemli bulunmuştur (P<0.01). Ham yağın s1ndirilebilirliği (F: % 65.34 ± 1.22, DF: % 64.77 ± 1.22, DF: % 64.77 ± 1.97) defaunasyondan etkilenmemiş (P>0.05), ancak fauna x rasyon 1nteraksiyonundan etkilenmiştir (P<0.05).
In this research project, 9 faunated (F) and 9 defaunated (DF) Akkaraman sheep were fed 3 different diets (R1, R2, R3) in randomized complete block desing as a factorial, to investigate the effects of defaunation on some ruminal characteristics, such as pH the degradation of dry matter, organic matter, crude protein and digestion of the nutrients, live weight gain and feed intake of sheep.
Defaunation significantly increased (P<0.05) ruminal pH (F: 6.1 ±, 0.06 vs DF: 6.28 ±.0.04) and decreased (P<0.01) the regradation of dry matter,organic mater an crude protein in rumen (F: % 66.54 ± 0. 77, % 67.95 ± 0.87, % 69.21 ± 1.36 vs DF: % 62.23 + 1. 70, % 64.67 ± 1.54, % 63.32 ±. 2.48). Diets and interaction between fauna and diets affected these characteristics (P<0.01).
In-vitro digestibility of the dry matter and organic matter were not affected by defaunation (F: % 73.07 ± 0.75, % 75.02 ± 0.74 vs DF: % 71.58 ± 1.18, % 73.78 ± 1.07) (P>0.05).
Defaunation did not affected (P>0.05) in-vivo digestibility of dry matter, organic matter, crude protein and nitrogen free extracts of diets (F: % 73.51 ± 0.95, % 75.21 ± 0.90, % 73.89 ± 1.11, % 83.82 ± 1.08 vs DF: % 71.25 + 1. 52, % 73.12 ± 1.53, % 70.55 ± 1.19,, % 81.73 ± 1.42) , but diets and the interaction between fauna and diets significantly affected (P<0.01) in-vivo digestibility of crude fiber (F: Ri % 29.74 ± 0.32, R2 % 26.78 + 0.53, R3 % 9.29 ± 1.31 vs DF: R1 % 28.69 ± 1.62, R2 % 13.93 ± 1.22, R3 % 24.06 ± 2.18). The interaction between fauna and diets also affected (P<0.05) in-vivo digestibility of crude fat that was not affected by defaunation (F: % 65.34 + 1.22 vs DF: %64.77 ± 1.97).
Live weight gain (F: 221 ± 12 g vs DF: 231 ± 20 g), feed intake (F: 2.00 + 0.11 kg vs DF: 2.15 ± 0. 14 kg) and feed conversion (F: 9.06 ± 0.30 vs DF: 9.44 ± 0.36) of the animals were not affected (p> 0.05) by defaunation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 5-6 Sayı: 1-2 |