The purpose of this study was to estimate genetic parameters using relationship offspring and sire. In these populations both sires and offsprings are unselected. The correlation between sire-offspring and midparent-offspring was given by another method of measuring, the regression of offspring on sire method, the genetic and environmental relationships among live weight. Records on 271, 278, 278, 285 for four groups in first set 284, 293, 289, 298 for four groups in second set and 555, 571, 567, 583 for four groups in thirdth set sire-offspring and midparent-offspring pairs were used in estimating the correlations and regressions between sire-offspring and midparent-offspring for various periods on the live weight in New Zealand White Rabbits. Phenotypic correlations in each set groups in this study were generally found negative and low for birth weights (-0.04, 0.061).
Estimation values of phenotypic correlations for 15 th and 30 th day live weight were found positively and highly (0.449). Phenotypic correlations and regressions among various periods calculated from relationships between offspring-sire and offspring-midparent were given in tables. In many cases, the phenotypic correlations and regressions obtained from offspring- midparent analyses were different, both in magnitude and direction, from those obtained from offspring-sire analyses. Consequently, the estimates obtained from the regression of offspring and midparent were higher than those obtained from offspring and sire regression.
Bu çalışmanın gayesi baba-döl ilişkisini kullanarak genetik parametreleri tahmin etmekti. Bu populasyonlardan hem babalar hem de döller seleksiyona tabi tutulmamışlardır. Canlı ağırlıklar arasındaki genetik ve çevresel ilşkiler; baba-döl ve ebeveyn ortalaması-döl arasındaki ilişkileri kullanarak diğer bir metod olan dölün babaya olan regresyonu metoduyla verilmiştir. Beyaz Yeni Zelanda Tavşanlarındaki çeşitli çağlara ait canlı ağırlıklar için, I.setin 4 grubunda 271, 278, 278, 285. II.setin 4 grubunda 284, 293, 289, 298 ve III.setin 4 grubunda 555, 571, 567, 583 baba-döl ve ebeveyn ortalaması- döl çiftine ait veriler, baba-döl ve ebeveyn ortalaması- döl arasındaki korrelasyon ve regresyonları hesaplamada kullanılmıştır. Bu çalışmada herbir setteki fenotipik korrelasyonlar doğum ağırlığı için genel olarak negatif ve düşük bulunmuştur (-0.004, 0.061).
15'inci ve 30’uncu gün canlı ağırlıkları için hesaplanan fenotipik korrelasyonlar ise pozitif ve yüksek olarak tahmin edilmiştir (0.449). Fenotipik korrelasyonlar ve regresyon katsayıları çeşitli çağlar için baba-döl ve ebeveyn-döl arasındaki ilşkilerden hesaplanmış ve tablolar halinde verilmiştir. Çoğu durumda, ebeveyn ortalaması - döl'den elde edilen fenotipik korrelasyon ve regresyonlar baba-döl'den elde edilenlere göre hem önem hem de yön bakımından farklı elde edilmiştir. Sonuç olarak; ebeveyn ortalaması-döl regresyonundan elde edilen tahminler baba-döl regresyonunda elde edilen tahminlere göre daha büyük bulunmuştur. beklenmezdi. Bunun nedenini örnekleme hatası ile izah etmek mümkündür. Baba-bir üvey kardeş korrelasyonları, bir set içindeki babalar arasındaki farklılıklara bağlıdır. Böylece baba-bir üvey kardeş eğimi yukarı doğru olmasına karşın baba-döl arasındaki korrelasyon genetik-çevre interaksiyonu nedeniyle fazla eğimli değildir. Baba-döl arasındaki ilişkilerden yararlanarak çeşitli çağlardaki canlı ağırlıklar arasındaki genetik korrelasyonlar ise, Becker (1985)'in bütün metodları denendiği halde anlamlı neticeler elde edilemediğinden burada bahsedilmemiştir. Bununla beraber, seleksiyon deneyleri ile melez büyütme çalışmalarından çıkarılan sonuçlar hayli ilginçtir ve öyle sanıyoruz ki; söz konusu ilişkilerin doğru anlaşılabilmesi için ağırlıktaki değişimi meydana getiren faktör tipinin ve büyümenin kesin bir tarifi gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 5-6 Sayı: 1-2 |