Bu araştırmada farklı yöntemler kullanılarak süt veriminde devamlılık (P) hesaplanmış ve elde edilen değerler yöntemlerin etkinliğini ortaya koymaya olanak sağlayacak biçimde karşılaştırılmıştır. Araştırmada materyal olarak 1975-1989 yılları arasında Çukurova üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Sığırcılığı Araştırma Ünitesi'nde yetiştirilen saf İsrail Frizyeni (IF) ve IF X Kilis melezi G1 ineklere ait toplam 252 laktasyon kullanılmıştır.
305-gün süt verimi ile farklı yöntemler kullanılarak hesaplanmış P değerleri arasındaki en yüksek genetik korrelasyon P2 (laktasyonda 2. 100 günlük süt veriminin ilk 100 günlük süt verimine oranı) yöntemiyle elde edilen değerler için bulunmuştur ($62.7). Süt veriminde devamlılığın kalıtım derecesinin, hesaplama yöntemine bağlı olarak değiştiği (.144-.279), en iyi tahminin P2 yöntemiyle elde edilen değerler için yapılabildiği saptanmış ve P değerlerinin hesaplanmasında P2 yönteminin kullanılması önerilmiştir.
As persistency measures were used P1 (milk yield 305-days/milk yield first 60 days), P2 (milk yield second 100 days/milk yield first 100 days), P3 (milk yield third 100 days/milk yield first 100 days), P4 (standart deviation of test-day milk yield in first 200 days of lactation), P5 (standart deviation of test-day milk yield 305-days).
Original data consisted of 252 lactation records of daughters of 10 Israel Frisian (IF) sires that calved 1975-1989 in Resaerch Farm of Agr. Faculty of University Çukurova. The cows belong to two genotypes: purebred IF and G1 (% 75 IF and % 25 local breed Kilis).
Least-squares means and their standart deviation for P1, P2, P3, P4, P5 were found as 3.800±.091, 0.788±.016, 0.431±.016, 3.229±.143, 5.008±.169. Effects of parity, days open and season of calving, were not significant for all measures. Significant effect (P <0.05) between genotypes was obtained for P1. Effect of milk yield 305 days was found to be highly significant (P<0.01) for all measures exept for P5.
Genetic and phenotipic correlations for different measures of persistency were highly different. The highest genetic correlation was found for P2 (62.7 %). The heritabilty estimates ranged from .140 to .279. With the measure of P2, it was possible to estimate the highest and best heritability. According to this results, the measure of P2 was proposed for calculation of milk yield persistency.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 4 Sayı: 1-2 |