The aim of this research was to determine the effect of N, P and K fertilizers on macro nutrient contents of leaves of young mandarins. In addition, the relationships were investigated between N, P, K contents of leaves and fruit quality and yield.
On trifollata rootstocks (Poncirus trifoliate Raf.) grafted young Satsuma mandarins for 4 years, 5 different dosage of N, P and K fertilizers were applied in 3 different experiments. During the last two years, from experiment plots leaves were sampled and analysed for their macro nutrient contents.
The results were summarized as follows:
1. In untreated plots (control) % N and % P were insufficient level in leaves. Compared to untreated plots, % N and % P contents were Increased to sufficient level in all treated plots.
2. In untreated plots % K values were found in sufficient levels. With the addition of K fertilizers in treated plots, the level of % K contents were increased to a slightly more than sufficient level.
3. As the dosage of K fertilizers increased, the level of Cs and Mg in leaves were decreased.
4. A quadratic relationships were determined between % N and % K contents of leaves and yield. The highest yield were obtained with the contents of % 3.59 N and % 1.57 K in leaves. A positive correlation were found between the % P contents of leaves and yield.
5. There are positive relationships between % N and % K contents of leaves and rind thickness, but negative relationships with % P contents.
6. Positive quadratic relationships were determined between % N, % P and % K contents of leaves and fruit weight.
7. In general the increased level of % N, % P and % K contents of leaves were negatively correlated with soluble solid of fruit juice.
8. The diameter/lenght ratio of fruits were increased as the amount of % N and % K levels were higher.
Satsuma Mandarins Citrus unshiu Marc. fruit quality and yield
Bu çalışma genç Satsuma mandarini (Citrus unshiu Marc.) ağaçlarında azotlu, fosforlu ve potasyumlu gübrelemenin yapraklardaki N, P, K, Ca ve Mg miktarlarına etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca yaprakların N, P ve K içerikleri ile ürün ve meyvenin bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır.
Üç yapraklı anacı (Poncirus trifoliata Raf.) üzerine aşılı olan gençlik devresindeki Satsuma mandarini ağaçlarına 4 yıl süre ile 5 farklı dozda azotlu, fosforlu ve potasyumlu gübreler uygulanarak yürütülen 3 ayrı denemenin son iki yılında deneme ağaçlarından yaprak örnekleri alınarak analiz edilmiştir.
Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
1. Gübre verilmeyen ağaçlardan alınan yaprak örneklerinde yeterli sınırların altında bulunan % N ve % P değerleri artan dozlarda uygulanan azotlu ve fosforlu gübrelerin etkisiyle yeterli düzeylere ulaşmıştır.
2. Yaprakların % K değerleri ise gübresiz ağaçlarda yeterli düzeyde bulunmuş olup, uygulanan potasyumlu gübreler ile yeterli sınırların üzerine çıkmıştır.
3. Artan dozlarda uygulanan potasyumlu gübreler yaprakların % Ca ve % Mg içerikleri üzerine azaltıcı yönde etkili olmuştur.
4. Yaprakların % N ve % K içerikleri ile ürün miktarı arasında kuadratik nitelikli ilikiler saptanmış olup, en yüksek ürün, yapraklarda % 3,59 düzeyinde N ve % 1,57 düzeyinde K bulunduğunda elde edilmiştir. Yaprakların % P içerikleri ile ürün miktarı arasında da pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır.
5. Yapraklardaki % N ve % K miktarlarının artışı ile meyvenin kabuk kalınlığı artarken, % P miktarının artışı ile azalmıştır.
6. Yaprakların % N, % P ve % K içerikleri ile meyve ağırlığı arasında pozitif yönde gelişen kuadratik ilişkiler saptanmıştır.
7. Yaprakların ît % P ve ît K içeriklerinin artışı meyve suyundaki kuru madde miktarı üzerine genellikle azaltıcı yönde etkili olmuştur.
8. Meyvelerin çap/boy oranı yapraklardaki % N ve % K miktarlarının etkisiyle artmıştır.
Satsuma Mandarini Citrus unshiu Marc. fruit quality and yield
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 2 Sayı: 2 |