Perlette üzüm çeşidi dört değişik tarihte ve % 14.0-19.1 kurumadde de hasat edilmiştir. Üzümler 4 ve 6 bomede bandırılarak veya naturel olarak kurutulmuştur. Kontrol çeşidi olarak Sultani çekirdeksiz seçilmiştir. Bandırılarak kurutulan üzümler 6-13 günde, naturel kurutulan üzümler 18-26 günde kurumuştur. Kuru üzüm randımanı 4 bomede bandırılanlarda % 13.07-19.37; 6 bomede bandırılanlarda % 17.07-22.27; naturel kurutulanlarda % 16.87-23.43 arasında değişmiştir. Hasat tarihi geciktikçe randıman oranı artmıştır. Fakat randıman kontrol çeşitten daima daha düşük çıkmıştır. Kuru üzüm tip numarası bandırılarak kurutulanlar da 8.50- 9.58, naturel kurutulanlarda 7.00-7.83 arasında değişmiştir. Bandırma çözeltisinin konsantrasyonu aynı tarihte hasat edilen üzümlerdeki; tane eni, tane boyu ve 100 tane ağırlığı gibi kalite faktörlerini etkilememiştir.
Perlette grapes were harvested at four different dates. Soluble solid percentage of berries ranged from 14.0 to 19.1. Grapes were dried naturally or using 4 and 6 baume potassium carbonate solution they were dried by dipping. Drying times were 6-13 days for dipped raisins and 18-26 days for natural raisins. Drying yield percentages of dipped raisins of 4 and 6 baume changed from 13.07 to 19.37, from 17.07 to 22.27 respectively. On the other hand, drying yield of natural raisins fluctuated between 16.87 % and 23.43 %. Drying yield of Perlette decreased in percentages as the maturity of the fresh grapes advanced. Type numbers were recorded as 8.50 - 9.58 for dipped raisins, and 7.00 - 7.83 for natural raisins.
Some quality factors such as the weight of 100 raisin berries, the width and the lenght of berries were not affected by the concentration of dipping saluticn at the same harvest date.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 2 Sayı: 1 |