Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1989, Cilt: 2 Sayı: 1, 31 - 44, 01.06.1989

Öz

Perlette üzüm çeşidi dört değişik tarihte ve % 14.0-19.1 kurumadde de hasat edilmiştir. Üzümler 4 ve 6 bomede bandırılarak veya naturel olarak kurutulmuştur. Kontrol çeşidi olarak Sultani çekirdeksiz seçilmiştir. Bandırılarak kurutulan üzümler 6-13 günde, naturel kurutulan üzümler 18-26 günde kurumuştur. Kuru üzüm randımanı 4 bomede bandırılanlarda % 13.07-19.37; 6 bomede bandırılanlarda % 17.07-22.27; naturel kurutulanlarda % 16.87-23.43 arasında değişmiştir. Hasat tarihi geciktikçe randıman oranı artmıştır. Fakat randıman kontrol çeşitten daima daha düşük çıkmıştır. Kuru üzüm tip numarası bandırılarak kurutulanlar da 8.50- 9.58, naturel kurutulanlarda 7.00-7.83 arasında değişmiştir. Bandırma çözeltisinin konsantrasyonu aynı tarihte hasat edilen üzümlerdeki; tane eni, tane boyu ve 100 tane ağırlığı gibi kalite faktörlerini etkilememiştir.

Kaynakça

  • Aytaç, Y., 1980. Çukurova Eşik Alanlarında Yetiştirilecek Erkenci üzüm Çeşitleri. Tarsus Bölge Topraksu Arş. Enst. Md. Yay. No: 94.
  • Baldıran, T.D., H.Samancı, İ.İlhan ve N.Yılmaz, 1982. İlk Turfanda Bazı Üzüm Çeşitlerinin Altı Amerikan Asma Anacı ile Affinite ve Adaptasyonu. Bağcılık Araştırmaları Ülkesel Projesi Sonuç Raporları, Cilt 1, Sayı 1, 23-30.
  • Baytosun, J., 1984. Çekirdeksiz Üzümlerin Kurutulması Sırasında, Kuru Üzüm Rengini Etkileyen Etmenler üzerinde Bir Araştırma. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Bağcılık Arş. Ülk. Projesi. Manisa.
  • Dokuzoğuz, M., İ.Kısmalı ve E.İlter, 1975. Bandırılmadan Kurutulan Çekirdeksiz üzümlerde Kuruma Süresi, Randıman ve Kalite özellikleri üzerinde Araştırmalar. T.B.T.A.K. Bilim Kongresi, 3-16.
  • İlter, E., İ.Kısmalı., 1975. Çekirdeksiz üzüm Kurutulmasında Çeşitli Sergi Yeri ve Tenteler üzerinde Araştırmalar. TBTAK Yayınları, No: 287.
  • İlter. E., 1978. Experiments on the Date of Maturity and the Quality of Some Table Grape Varieties in Bornova and Mordoğan. Grapevine Genetics and Breedings INRÂ. 465-470.
  • İlter, E., F.Ergenoğlu, İ.Kısmalı ve F.Ecevit, 1979. Yabancı Kökenli Erkenci Üzüm Çeşitlerinin Akdeniz Bölgesinde Yetiştirme Olanakları. Akd. Bölg. Bahçe Bitk. Yet. Sor. Çöz. Yol ve Yap. Ger. Arş. Tübitak Yay. No: 501. 626-661.
  • Jacob, H.E., 1944. Factors Influencing the Yield, Composition and Quality of Raisins. Bulletin No: 683, Berkeley-California.
  • Kerridge, G.H., 1970. A Study of Improved Methods for the Drying, Storage and Packing of Sultana Raisins in Turkey. AGS. SF/TUR 13, Technical Report 3. Rome.
  • Kuyrukçu, İ., 1956. Üzümlerin Bilhassa Çekirdeksiz üzümlerin Kurutulmasında ve İşlenmesinde Keyfiyet üzerine Tesir Eden Faktörler. A.Ü.Zir.Fak. Yayın¬ları. No: 91.
  • Mathot, P.J., 1973. Undipped Dark-Coloured Sultana Raisins: A New and Promising Product for the Turkhish Raisin Grower. AGS/SF/TUR/65/513, Technical Report, Yalova.
  • Mathot, P.J. ve H.H.Çetin, 1973. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri üzerinde Mukayeseli Bir ön Çalışma. Yalova Bahçe Kültürleri Arş. Eğt. Merk. Derg. 6, 1-2, 57-69.
  • Onaran, M.H., 1948. Üzüm Kurutma Usulleri. Tarım Bakanlığı Bağcılık İstasyonu, Sirküler: 8.
  • Özel, T. ve İ.İlhan, 1978. Üzüm Kurutma Denemeleri. Manisa Bağcılık Arş. i1st. Md. Yayın, No: 13.

Drying Experiments with Perlette Grape Variety

Yıl 1989, Cilt: 2 Sayı: 1, 31 - 44, 01.06.1989

Öz

Perlette grapes were harvested at four different dates. Soluble solid percentage of berries ranged from 14.0 to 19.1. Grapes were dried naturally or using 4 and 6 baume potassium carbonate solution they were dried by dipping. Drying times were 6-13 days for dipped raisins and 18-26 days for natural raisins. Drying yield percentages of dipped raisins of 4 and 6 baume changed from 13.07 to 19.37, from 17.07 to 22.27 respectively. On the other hand, drying yield of natural raisins fluctuated between 16.87 % and 23.43 %. Drying yield of Perlette decreased in percentages as the maturity of the fresh grapes advanced. Type numbers were recorded as 8.50 - 9.58 for dipped raisins, and 7.00 - 7.83 for natural raisins.
Some quality factors such as the weight of 100 raisin berries, the width and the lenght of berries were not affected by the concentration of dipping saluticn at the same harvest date.

Kaynakça

  • Aytaç, Y., 1980. Çukurova Eşik Alanlarında Yetiştirilecek Erkenci üzüm Çeşitleri. Tarsus Bölge Topraksu Arş. Enst. Md. Yay. No: 94.
  • Baldıran, T.D., H.Samancı, İ.İlhan ve N.Yılmaz, 1982. İlk Turfanda Bazı Üzüm Çeşitlerinin Altı Amerikan Asma Anacı ile Affinite ve Adaptasyonu. Bağcılık Araştırmaları Ülkesel Projesi Sonuç Raporları, Cilt 1, Sayı 1, 23-30.
  • Baytosun, J., 1984. Çekirdeksiz Üzümlerin Kurutulması Sırasında, Kuru Üzüm Rengini Etkileyen Etmenler üzerinde Bir Araştırma. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Bağcılık Arş. Ülk. Projesi. Manisa.
  • Dokuzoğuz, M., İ.Kısmalı ve E.İlter, 1975. Bandırılmadan Kurutulan Çekirdeksiz üzümlerde Kuruma Süresi, Randıman ve Kalite özellikleri üzerinde Araştırmalar. T.B.T.A.K. Bilim Kongresi, 3-16.
  • İlter, E., İ.Kısmalı., 1975. Çekirdeksiz üzüm Kurutulmasında Çeşitli Sergi Yeri ve Tenteler üzerinde Araştırmalar. TBTAK Yayınları, No: 287.
  • İlter. E., 1978. Experiments on the Date of Maturity and the Quality of Some Table Grape Varieties in Bornova and Mordoğan. Grapevine Genetics and Breedings INRÂ. 465-470.
  • İlter, E., F.Ergenoğlu, İ.Kısmalı ve F.Ecevit, 1979. Yabancı Kökenli Erkenci Üzüm Çeşitlerinin Akdeniz Bölgesinde Yetiştirme Olanakları. Akd. Bölg. Bahçe Bitk. Yet. Sor. Çöz. Yol ve Yap. Ger. Arş. Tübitak Yay. No: 501. 626-661.
  • Jacob, H.E., 1944. Factors Influencing the Yield, Composition and Quality of Raisins. Bulletin No: 683, Berkeley-California.
  • Kerridge, G.H., 1970. A Study of Improved Methods for the Drying, Storage and Packing of Sultana Raisins in Turkey. AGS. SF/TUR 13, Technical Report 3. Rome.
  • Kuyrukçu, İ., 1956. Üzümlerin Bilhassa Çekirdeksiz üzümlerin Kurutulmasında ve İşlenmesinde Keyfiyet üzerine Tesir Eden Faktörler. A.Ü.Zir.Fak. Yayın¬ları. No: 91.
  • Mathot, P.J., 1973. Undipped Dark-Coloured Sultana Raisins: A New and Promising Product for the Turkhish Raisin Grower. AGS/SF/TUR/65/513, Technical Report, Yalova.
  • Mathot, P.J. ve H.H.Çetin, 1973. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri üzerinde Mukayeseli Bir ön Çalışma. Yalova Bahçe Kültürleri Arş. Eğt. Merk. Derg. 6, 1-2, 57-69.
  • Onaran, M.H., 1948. Üzüm Kurutma Usulleri. Tarım Bakanlığı Bağcılık İstasyonu, Sirküler: 8.
  • Özel, T. ve İ.İlhan, 1978. Üzüm Kurutma Denemeleri. Manisa Bağcılık Arş. i1st. Md. Yayın, No: 13.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

H. İbrahim Uzun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzun, H. İ. (1989). Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 2(1), 31-44.
AMA Uzun Hİ. Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 1989;2(1):31-44.
Chicago Uzun, H. İbrahim. “Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2, sy. 1 (Haziran 1989): 31-44.
EndNote Uzun Hİ (01 Haziran 1989) Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2 1 31–44.
IEEE H. İ. Uzun, “Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 2, sy. 1, ss. 31–44, 1989.
ISNAD Uzun, H. İbrahim. “Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2/1 (Haziran 1989), 31-44.
JAMA Uzun Hİ. Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1989;2:31–44.
MLA Uzun, H. İbrahim. “Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 2, sy. 1, 1989, ss. 31-44.
Vancouver Uzun Hİ. Perlette Üzüm Çeşidinin Kurutulması Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1989;2(1):31-44.