Türkiye, doğal bitki örtüsü yönünden çok zengin bir ülkedir. Değişik bitki topluluklarına ve farklı iklim kuşaklarına sahip oluşu nedeniyle yaklaşık yüz meyve türünün değişik boyutlarda kültürü yapılmaktadır. Doğal floramız içerisinde yer alan bazı meyve türlerimiz henüz yeterince tanınmamaktadır. Daha çok yöresel yetiştiriciliği yapılan bu meyvelerin tüketimi de yöresel olmaktadır. Yapılacak kültürel ve ıslah çalışmaları sonucu daha geniş ölçülerde yetiştiriciliğinin yapılacağına inanılan bu meyvelerin Türkiye meyveciliğine kazandırılması gerekmektedir. Burada ele alınan türler çevre düzenlemeleri açısından da değerli süs ağaç ve çalılarıdır. Ayrıca, yaban hayatı için de değerli besin kaynağıdırlar. Uzun yalların doğal seleksiyonu sonucu bugüne kadar gelen bu türler olumsuz çevre koşullarından en az düzeyde etkilenmektedir. Yapılan sörveyler sırasında daha verimli ve kaliteli tipler tespit edilmiştir. İki kısımdan oluşan çalışmanın bu bölümünde keçiboynuzu (Ceratonla siligua), mersin (Hyrthus communis) ve sandal (Arbutus andrechne) işlenmiştir.
Turkish flora is enormously rich in species because of its location where three phytogeographical regions meet and overlap. Over one hundred common and minor fruit species are grown in Turkey for years. Some of the native fruit species are grown in restricted locations and their relatively less known fruits are mostly sold in local markets. Developing new cultural practices, techniques and conducting breeding programs including selection works are essential to make these fruit species more required ones in respect to their better taste, yield and quality. Rost of the species are also credited on their ornamental merits. Their fruits are good sources for wildlife, too. Since their natural selections through ages, they are very much resistant to unfavorable environmental conditions. Promising trees and small comrunites of shrubs were reported during this work.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1988 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988 Cilt: 1 Sayı: 2 |