Et verimiyle birlikte tüyü ve postuyla da dikkatleri üzerinde toplayan tavşan, Dünya ülkelerinin hemen hemen hepsinde hızla üretilmekte ve insanların beslenmesindeki hayvansal protein ihtiyacının bir miktarını karşılayabilmektedir. Bu araştırmada; bakım, besleme ve idare ile ilgili problemlere önem verilmemekle birlikte hem döl hem de et veriminin yükseltilmesinde isabetle kullanılacak ıslâh metotlarına katkıda bulunacak parametreler elde edilmiştir. Mademki verim kontrolleri hayvan ıslahında kullanıldığı takdirde önemlidir. 0 halde; hayvancılıkta kullanılacak yetiştirme sistemlerinden herhangi birine başlamadan önce elimizdeki populasyonun verim seviyesinin tespiti gereklidir.
Beyaz Yeni Zelanda tavşanlarında, önemli ekonomik Karakterler arasında yer alan canlı ağırlık gibi kantitatif özelliğe ait veriler bu araştırmanın konusunu teşkil etmiş ve günlük canlı ağırlık artışları tespit edilmiştir. Araştırma iki tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her tekerrür hayvanlarının 0., 7., 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerdeki tartıları alınarak bunların günlük canlı ağırlık artışları bu periyotlar arasındaki canlı ağırlıkların toplam gün sayısına bölünmesiyle bulunmuştur. Erkek ve dişi döller, bir batındaki yavru sayısına bağlı olarak ayrı ayrı analiz edilmiş ve bir batındaki döl sayısının canlı ağırlık üzerindeki etkileri tespit edilmiştir. Buna göre; hem erkek hem de dişi döllerde doğumdaki döl (kardeş) sayısı arttıkça canlı ağırlık azalmaktadır. Bu durum ise tavşanların 90. güne kadarki devrelerinde durumlarını muhafaza etmektedir. Diğer taraftan gerek erkek gerekse dişi döllerde doğuma nazaran büyüme katsayıları hesaplanmış ve bütün tekerrürlerde batında doğan yavru sayılarına bağlı olarak çeşitli dönemlerde 0.62 ile 42.93 arasında bir varyasyon göstermiştir.
Rabbit with its high meat productivits, fleere and hide, attracts attention and is being widely raised and partially meets the animal protein demand.
In this research, the problems related with their care, feeding and management were emphasized and at the same time parameters for their effective breeding to in crease their meat production and number of offsprings were obtained. Since measuring productivity is important in animal breeding, before starting any system of animal husbandry, the productivity level of the existing population should be determined.
Data on a quantitative property such as live weight, which is one of the economically important characteristics of New Zelaland Rabbits have formed the subject of this research, and daily weight gains were measured.
The data are obteined from two replications. Animals from each replication were weighed on 0th., 7th., 15th., 30th., 45th., 60th., 75th., 90th. days and average daily weight gains were calculated by dividing the total gain in one period by the number of days in that period. Males and females were analysed separatetly according to the number of offsprings in one generation and its effect on live weight gain were determined. As the no of offsprings in one generation increases live weight decreases. This didn't change till 90th. day. On the other hand growth ratios of male or female rabbits, starting from birth were calculated in all replications. A variation of 0.62 to 42.93 was shown in varions periods, related to the no of offsprings in one generation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1988 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988 Cilt: 1 Sayı: 1 |