BibTex RIS Kaynak Göster

Belgesel Sinemada Anlatım : "Bowling For Columbine" Örneği

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 3, 0 - 0, 22.03.2009

Öz

Bir sanatçının algıladığı sanat-dışı gerçekliği bir sanat yapıtında somutlaştırması ve sanatsal gerçekliğe dönüştürme işlemi anlatım olarak tanımlanabilir. Dış gerçeklikten edindiği izienimlerden hareketle "neyi anlatacağını"saptayan sanatçı, "nasıl anlatacağım" sorusunu yanıtlarken, her anlatım aracının sahip olduğu biçimin kendine has öğelerini kullanarak, kurallarına uyarak bir anlatım dili oluşturacaktır. Belgesel filmin en temel özelliği, görüntülerin tamamının gerçeklerden alınmış görüntüler olmasıdır. Bu nedenle,belgesel filmin öncelikli çabası, belgeselcinin nesnesi konumuna gelmiş var olanı olduğu gibi saptamaktır. Belgesel sinema "neyi anlatacağım" sorusunu böylece yanıtlamış olur. "Nasıl anlatacağı m" sorusunun yanıtını ise Joris lvens şöyle vermektedir: "Düşünsel öğeleri, gerçek olayları yeniden yaratarak ve seyircinin bilincini kurguyla ve konuşmayla etkileyerek, duygusal öğeleri de lirik, yerici, şiirsel, dramatik veya daha başka yollara başvurarak kullanmamız gerekir." Bu açıklamalardan hareketle "nasıl anlatacağım" sorusuna verilen yanıtın, sanatçının biçemini ortaya çıkaran yanıt olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı da görüntü, ses, kurgu gibi sinemasal anlatım öğelerini kullanarak anlatım oluşturan yönetmenin Bowling For Columbine (Benim Cici Silahım) filmindeki biçemini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için filmin içerik ve biçimsel çözümlemesi yapılmıştır.

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 3, 0 - 0, 22.03.2009

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yüksel Ergün

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ergün, Y. (2009). Belgesel Sinemada Anlatım : "Bowling For Columbine" Örneği. Akdeniz Sanat, 2(3).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.