BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Dünyasında Ölümlük Halı, Düz Dokuma Yaygı ve Keçe Geleneği

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 4, 0 - 0, 22.10.2009

Öz

Ortaasya, Kafkaslar, Ortadoğu, Balkanlar ve Anadolu gibi birbirinden farklı coğrafyalarda yaşayan Türklerde ölen bir kişiyi halı, kil im veya yünden mamul bir dokuma içinde taşımak ve gömmek ilk çağlardan beri süregelen bir gelenektir. Cenazeyi taşıma geleneği bugün de değişmemiş, mezarın şekli ve ölünün mezara konulması ise islamiyetin etkisiyle farklılaşmış; kurgan yerini bugünkü mezarlara bırakmış, mezara kefenle gömmek gelenek halini almıştır.Türk kültüründe cenazenin yün (keçe) veya yünden mamul bir dokuma içinde taşınması keçe veya halı ve kilim gibi dokumalarla düzenlenmiş bir oda mezara (kurgan) gömülmesi yünün koruyucu bir malzeme olmasının yanında , elde edildiği hayvana karşı duyulan saygıdan kaynaklanmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bekir Deniz

Yayımlanma Tarihi 22 Ekim 2009
Gönderilme Tarihi 9 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Deniz, B. (2009). Türk Dünyasında Ölümlük Halı, Düz Dokuma Yaygı ve Keçe Geleneği. Akdeniz Sanat, 2(4).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.