BibTex RIS Kaynak Göster

Giyim Modası ve Güncel Sanat İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme- Pop Art

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Bu makalede; günümüz popüler kültürü ve yaşam tarzının çıkış noktası da sayılabilecek 1960'lı yılların başında ortaya çıkan Pop Art akımının oluşum ve gelişim sebepleri üzerinde durularak, sanatçılar ve yapıtlar bağlamında giyim ve tekstil tasarımı üzerindeki etkileri ele alınacaktır. Bilimsel ve teknolojik çalışmalar, endüstrininde desteğiyle gelişerek insan hayatını kolaylaştırıcı ve konforlu tüketim nesnelerinin üretilmesini sağlamıştır. Bu yeni nesneler ile kurulan bağ sonucu oluşan tüketim kültürü sanatçıların dikkatini çekmiş, ilişkilendirdikleri nesneleri sembolleştirip yapıtlarına adapte etmişlerdir. Pop Art, güncel nesneleri sanatsal yapıtlarına dönüştürmüş, izleyicileri de yapıtları farklı yorumlayarak tekrar nesneye dönüştürmüşlerdir. Günümüzde de ekonomik, siyasi, teknolojik ve sosyo-kültürel oluşum ve gelişimlerin Pop Art akımıyla yakın ilişki içerisinde olduğu görülmektedir. Akımın giyim ve tekstil tasarımını etkilediği de görülmektedir. Bu nedenle makale, 1960'lı yıllarda yaşam, sanat ve giyim ile ilgili düşünceleri ifade eden, sanat ve tasarım olgularını içeren bir akışla ele alınacaktır. Çalışmada, bir sanat akımı ile giyim tasarımı arasında oluşan renk, form ve doku özellikleri ile kurulan bağın, günümüze dek uzanan etkileşimi irdelenecek ve Pop Art ile güncel sanat- giyim tasarımı olgusu karşılaştırılarak, sanat ve tasarım arasındaki bağın önemi vurgulanacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge Usluca

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Usluca, Ö. (2011). Giyim Modası ve Güncel Sanat İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme- Pop Art. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.