BibTex RIS Kaynak Göster

Yves Saınt Laurent Giysi Tasarımlarında Pıet Mondrıan Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

“Sanat nedir” sorusuna Picasso tarafından verilen “Sanat ne değildir ki” cevabı, çok yoğun bir anlam taşımaktadır. Fakat aynı Picasso aynı soruya “Bilseydim onu kendime saklardım” diyerek olaya bir gizem katmıştır. Sanat öncelikle olgu, gerçeklik, var oluş ve var olandır. Bu anlamda resmin nesnel bir varlık olarak karşımızda bulunması onun başka sanat alanlarına da ilham kaynağı olacağı anlamına gelebilir. Resim sanatı ve modanın sürekli kesiştiği günümüz dünyasında ünlü ressamları neserleri modacılara ilham kaynağı olmuştur. Resim sanatına ilgi duyan Yves Saint Laurent bunlardan biridir. Mondrian, Picasso, Matisse gibi ünlü ressamların eserlerinden etkilenerek giysi tasarımları yapan Laurent, özellikle 60'lı yıllarda hazırladığı koleksiyonlarda, ressamların tablolarının orijinallerine sadık kalarak yeni giysi tasarımları yaratmıştır. Giysi tasarımlarını özel dikiş teknikleriyle diken sanatçı ilham kaynağı olarak Ressam Mondrian'ı seçmiştir. Aynı yıllarda Mondrian'dan etkilenerek tasarladığı kostümlerle kadın modasında etkisi günümüze kadar uzanan yeni giysi tarzları geliştirmiştir. Bu çalışmanın amacı, resim sanatının moda tasarımına etkisini Yves Saint Laurent ve Mondrian örnekleri üzerinden açıklamaktır. Ayrıca bu çalışmanın resim ve moda sanatı alanında disiplinler arası etkileşime bilimsel katkı sağlayacağı da düşünülmektedir.

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Safiye SARİ Leyla Kodaman

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Leyla Kodaman, S. S. (2011). Yves Saınt Laurent Giysi Tasarımlarında Pıet Mondrıan Etkisi. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.