BibTex RIS Kaynak Göster

Ortaçağ Tapestry Dokumaları

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Kökeni Asya'ya dayanan ve Avrupa'da da çok yaygın olarak kullanılan tapestry dokumalarının en erken örneklerine, M.Ö. III. yüzyılda Mısır ve Maya'lara ait kazılarda rastlanılmıştır. Bu kazılardaki dokumaların uzantıları ortaçağ Avrupa dokumalarında görülür. Ortaçağ Avrupa tapestry dokumaları ile eski dokumalar arasındaki ortakyön her ikisinin de figüratif olmasıdır. Ancak ortaçağ Avrupa dokumaları eskiçağ dokumalarının aksine tam bir duvar resmi görünüşündedir. Rönesans İtal-ya'sında,duvarları döşemelik kumaşlarla kaplama modası vardı. Bu da tapestry üretiminde çok sayıda atölyelerin kurulmasına yol açmıştı. Tapestryler, ressamların yapmışoldukları tasarımlar temelinde, dokumacı tarafından gerçekleşmekteydi. 1530'lu yıllarda özellikle Brüksel'in ünlü ressamları tarafından yürütülmekte olan tapestry dokumacılığında yeni üslup şeklinin oluştuğunu görmekteyiz. Dokumalarda Flaman'lara has olan detaylı çalışma geleneği ile İtalyanların cesaretli figür ve perspektif ilgileri birleşmiştir. Ortaya çıkan tapestryler; sanat eserleri olması yanında, renkli yün ve ipek ipliklerin farklı tonlarından oluşan atkı yüzlü bir düz dokuma türü de olmaktadır. Böylelikle tapestry sanatı Ortaçağ Avrupa resim sanatı tarihinde de önemli rol oynamıştır.

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ümbülbanu Hamidova

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Hamidova, Ü. (2011). Ortaçağ Tapestry Dokumaları. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.