BibTex RIS Kaynak Göster

Belçika Modasının Yükselişinde Sanatsallaştırma Kavramının Rolü

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Belçika'nın Antwerp kentinden bir grup moda tasarımcısının 1990'larda Londra Moda Haftası'na katılmaya başlamasıyla, Belçika'nın uluslararası moda ortamında adı duyulmuş, bu kent de Londra, Milano, Paris gibi bir moda kenti olarak anılmaya başlanmıştır. Antwerpli genç tasarımcıların dünya çapında tanınması devlet kurumlarının, sanat ve tasarım okullarının ve özel kültür organizasyonlarının ilişki içinde olduğu bir ağ çerçevesinde gerçekleşmiştir. Kurumların yanında müzeler,alışveriş merkezleri, butikler gibi kentin kamusal alanları da bu süreçte etkin olarak kullanılmıştır. Antwerp'in bir moda kenti olarak yükselişinde sanatın, özellikleAvant-garde sanatın önemli bir rolü vardır. Fransız sosyal kuramcı R. Shapiro, “sanat” olmayan bir şeyin sanata dönüştürülme sürecini “sanatsallaştırma” kavramı çerçevesinde ele almaktadır. Sanatsallaştırma sürecine dahil olan her nesne, eylem, olgu ve kurumun değeri artmakta, daha önce kültürel bir biçim olarak algılanmayan oluşumlar sürecin sonunda kültürel bir biçim kazanmaktadır. Bu çalışmada Antwerpli moda tasarımcılarının yükselişinde sanatsallaştırma kavramının hangi kurumlar aracılığıyla nasıl işlev gördüğü ele alınacak, kurumlar ve kişiler arasındaki ilişkiler bu kavram çerçevesinde incelenecektir.

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şakir Özüdoğru

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Özüdoğru, Ş. (2011). Belçika Modasının Yükselişinde Sanatsallaştırma Kavramının Rolü. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.