BibTex RIS Kaynak Göster

Yazma Eserlerin Restorasyonunda Kullanılan Kağıtlar Ve Bir Doğal Kağıt Yapımı

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 9, 0 - 0, 08.03.2012

Öz

Kültürel varlıklarımızdan olan yazma eserlerimiz bünyesinde her türlü tarihive kültürel bilgiyi barındırmalarının yanı sıra kitap sanatları bakımından da önem taşımaktadırlar. Malzemesi kağıt olan yazma eserlerin büyük bir kısmı bulunduğu ortamda korunabildiği halde, bir bölümü ise yapısındaki bazı etkenlerden, doğal afetlerden tahribata uğramaktadırlar. Yazma eserlerin bozulma nedenlerini, kağıdın yapımı, üretim aşamalarında kullanılan yöntemler, malzemenin uygunluğu ile çevre koşullarının olumsuz etkisi sonucu gelişen bozulmalar ve insanın verdiği tahribatlar olarak sınıflandırmak mümkündür. Bu eserlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi ve değerlendirilebilmesi için uygun ortamda korunmaları, günümüze yıpranmış olarak gelmiş olanların ise restore edilmeleri gerekmektedir. Yazma eserlerin restorasyonunda dayanıklılığı ve sürekliliği ispat edilmiş olan doğal asitsiz kağıtlar kullanılmaktadır. Japon kağıtları söz konusu özelliklerden dolayı tercih edilmektedir. Restorasyonda kullanılacak kağıtlar, restore edilecek orijinal belgenin kalınlığının ölçülmesiyle tespit edilmektedir.

Çeşitli kalınlıklarda, asitsiz Japon kağıtları üretilmektedir. İnce Japon kağıdı, kalın Japon kağıtları, mülaj denilen transparan kağıtlar, mulberry kağıtlar ve silikonlu kağıtlar, restorasyon çalışmalarında tercih edilmektedirler. Malzemesi kağıt olan eserlerin restorasyonunda, kağıtla onarımda asitsiz kağıtların gerekliliğinden yola çıkılarak, el yapımı kağıt üretimi çalışması planlanmış, bu çalışmaları yerinde takip edebilmek amacıyla, Amerika Birleşik Devletleri, North Carolina eyaletinde bulunan North Carolina State Üniversitesi'nde Paper Science Natural Resources bölümünde Prof.Dr.Martin HUBBE'nin kağıt laboratuarında çalışılmıştır. Ayrıca North Carolina State University D.H.Hill Library isimli kütüphanesinin kitap restorasyonu laboratuarında yapılan çalışmalar ve kullanılan Japon kağıtlarına ilişkin incelemelerde bulunulmuştur. Bildiride yazma eser restorasyonunda kullanılan kağıt çeşitleri ve bir doğal kağıdın yapımı aşamaları örnekler eşliğinde sunulacaktır.

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 9, 0 - 0, 08.03.2012

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Akdeniz Sanat Dergisi
Yazarlar

Tülin Adanır

Yayımlanma Tarihi 8 Mart 2012
Gönderilme Tarihi 11 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Adanır, T. (2012). Yazma Eserlerin Restorasyonunda Kullanılan Kağıtlar Ve Bir Doğal Kağıt Yapımı. Akdeniz Sanat, 5(9).

Akdeniz Sanat 2025 Temmuz sayısı (cilt: 19 sayı: 36) için makale gönderimi 01-15 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.