BibTex RIS Kaynak Göster

Salihli Gökeyüp Kasabasında Geleneksel Çömlekçilik

Yıl 2013, Cilt: 6 Sayı: 11, 0 - 0, 22.12.2013

Öz

Geçmişten günümüze kadar olan tarihi süreç içerisinde toplumlar, kendi kültürlerine göre farklılık göstermektedir. Bu kültürler o toplumların yaşamakta oldukları coğrafi konumla da ilişkili olarak o toplumun örf ve adetlerini, yaşam biçimini ve kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Toplumların yaşam ve düşünce biçimleri, ekonomik yönleri ve yöresel özelliklerini yansıtan halıcılık, kilimcilik, bakırcılık gibi farklı sanat dallarının arasında çömlekçilik de önemli bir el sanatıdır. Günlük yaşamda insanoğlunun yaşamı kolaylaştırmak amacıyla ürettikleri ürünler arasına giren çömlek, yörelere göre testici, bardakçı, torna v.b. gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

Ege Bölgesi'nin kil yataklarının yaygın olması nedeniyle bu yörede çömlekçilik büyük önem taşımaktadır ve günlük yaşamda halen yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.Bu çalışmada Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa ili Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp kasabasında yapılan çömlekler ve çömlekçilik ele alınmaktadır. Gökeyüp Kasabası'nda yapılan çömlekler için gerekli olan hammadde ve araç gereçler, çömlek yapım aşamaları ile ürün çeşitleri incelenmiş ve fotoğrafları çekilerek belgelendirilmiştir.

Yıl 2013, Cilt: 6 Sayı: 11, 0 - 0, 22.12.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mürşide Ecem Ay

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Ay, M. E. (2013). Salihli Gökeyüp Kasabasında Geleneksel Çömlekçilik. Akdeniz Sanat, 6(11).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.