BibTex RIS Kaynak Göster

Çorum İli İskilip İlçesi Geleneksel El Sanatlarına Genel Bir Bakış

Yıl 2013, Cilt: 6 Sayı: 12, 0 - 0, 25.12.2013

Öz

El sanatları bir toplumun beğenisi, yaşam biçimini ve kültürünü yansıtan öğelerdir. Bu öğeler kültürel etkileşimi sağlayarak geleneksel mirasımızın geçmişten günümüze aktarılmasını sağlamaktadır. Bir toplumu yansıtan özellikler bazen bir oyada bazen bir işlemede bazen ise bir dokumada hayat bulmuştur. Geleneksel bağlamda geçim kaynağı olarak süregelen el sanatları bazı yörelerimizde halen varlığını sürdürmektedir. Bu yörelerden biri de Çorum İli İskilip İlçesi'dir. İskilip, pek çok yöreye göre el sanatları açısından oldukça ayrı bir yere sahiptir.

Yörenin el sanatları açısından zengin olması ve halkının da el sanatlarını kabul edip yaşatmaya çalışması da var olan el sanatlarının geliştirilmesine ve devam ettirilmesine katlıda bulunmaktadır. Sepetçilik, semercilik, ahşap oymacılığı, ayakkabıcılık, bakırcılık ve kalaycılık, hasır örücülüğü, yöresel kenefi bezi dokumacılığı gibi el sanatları ile uğraşan ustalar halen geçimlerini bu sanatlardan sağlamaktadırlar. Ayrıca İskilip'te bulunan Halk Eğitimi Merkezi de açmış olduğu kurslarla el sanatlarının sürdürülebilirliğine yardımcı olmaktadır.

Bu bildiride yörede halen varlığını sürdürmeye çalışan ve geçim kaynağı ya da süs eşyası olarak üretilen el sanatları tespit edilmiş ve el sanatlarının hammadde ve araç gereçleri ile üretim aşamaları incelenmiş, çalışmanın tüm aşamaları fotoğraf çekilerek belgelendirilmiştir.

Yıl 2013, Cilt: 6 Sayı: 12, 0 - 0, 25.12.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Begül Özkoca

Hilal Bozkurt

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Özkoca, B., & Bozkurt, H. (2013). Çorum İli İskilip İlçesi Geleneksel El Sanatlarına Genel Bir Bakış. Akdeniz Sanat, 6(12).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.