BibTex RIS Kaynak Göster

Giresun – Şebinkarahisar'da Geleneksel Bir Dokuma Türü: Mazman

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 17, 0 - 0, 30.03.2016

Öz

Anadolu'da geleneksel sanatlar içinde geleneksel dokumalar da önemli bir yer tutar. İnsanın beslenme ihtiyacından sonra giyinme, sarınma, soğuktan ya da sıcaktan korunma ihtiyacı gelir. Geleneksel sanatların özellikleri iklim, yaşam biçimlerine bağlı olarak oluşur. Burada konu edilen Şebinkarahisar ve çevresindeki giyim, örtü, yaygı ve taşımada kullanılan dokumalarının da kendine has özellikleri vardır. Dokumaların malzemeleri bölgede beslenen hayvanların ya da yetişen bitkilere bağlı olarak değişir. Bu bölgenin dokuma yaygıları içinde kıldan dokunan bir tür olan at ve eşek örtüsü olarak kullanılan ve mazman denilen dokumanın kendine has dokuma ve desenleme tekniği vardır. Bu dokuma mazman denilen dikey tezgahta dokunduğu için bu ismi almıştır. Mazmanın malzemesi yöredeki keçi kılıdır, dokuma tekniği, çözgü yüzlü bez ayağıdır. Çözgü yüzlü dokunan yaygılarda tek renk ya da renkli çözgüden şeritler görülürken mazmanın bunlardan farkı desenleme tekniğidir. Bölgede çözgü yüzlü ama desensi olanlara palaz denir. Desenler iki renkli desen atkılarından yapılır.  Atkılar iki el ile üçlü çözgü gruplarının üstünden ve altından geçirilerek yapılır. Her atlamadan sonra alt ve üst atkı yer değiştirir. Desenli alanlarda ayrıca zemin atkısı yoktur. Bu desenleme tekniği daha çok Araplardaki çözgü yüzlü yaygıların desenlemesinde uygulanır. Bu bölgeye nasıl geldiği bölge halkı tarafından bilinmemektedir.

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 17, 0 - 0, 30.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Akdeniz Sanat Dergisi
Yazarlar

Beyza Demir

Şerife Atlıhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 15 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Demir, B., & Atlıhan, Ş. (2016). Giresun – Şebinkarahisar’da Geleneksel Bir Dokuma Türü: Mazman. Akdeniz Sanat, 9(17).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 1-15 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.