BibTex RIS Kaynak Göster

Orta Asya' daki Eski Türk Evleri

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Öz

Sanat Tarihçiler arasında, Anadolu-Türk evi'nin kökeni, Orta Asya'daki eski Türk evlerine bağlanmakla birlikte, bugüne kadar somut örnekler ortaya konulabil­ mi değildi. Kazakistan'da Cu Vadisi'nde ve Türkmenistan'da kazılar sonrasında bulunmuş birkaç evden hareketle Orta Asya Türk evi geleneği tanımlanmaktaydı.

Kazakistan' da yerinde yapt1g1m1z araştırmalarda, Ortaçağda Aral Gölü Çevresi ile Sırderya Boyları'nda, Çu Vadisi ve Yedisu Bölgesi'nde farklı ev planlarının yapıldığını gördük: Kaz1lara dayanarak yapılan araştırmalarda her üç bölgede yapılan evlerin ortak yönleri bulunmakla birlikte farklı plan tiplerine sahip oldukları görülmektedir. Bu makalede, diğer bölgelerdeki evler daha sonraki araştırmalarda ele alınmak üzere, Aral Gölü çevresi ve Sırderya üzerinde bulunan ilk ve Ortaçağ'daki eski Türk evleri konu edilecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bekir Deniz

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2007
Gönderilme Tarihi 2 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Deniz, B. (2007). Orta Asya’ daki Eski Türk Evleri. Akdeniz Sanat, 1(1).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.