BibTex RIS Kaynak Göster

Müziğin Perde ve Suresi İle Temsil Edildiği Benzerlik Arama Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Öz

Müzikte benzerlik araştırmaları, müzik teknolojini de içeren ve sorgu-veritabanı ilişkisini temel alan disiplinler arası bir sistemi kapsar. Bu sistemlerde kısaca, kul­ lanıcı tarafından bilgisayar ortamına girilen bir müzik verisi veritabanında bulunan diğer müziklerle karşılaştırılır ve sorguya en benzer müzikler kullanıcıya döndürülür. Bu sistemlerde sorgu metin tabanlı olmak yerine tempo, tını vb. müziksel öznitelikler olarak bilgisayara iletilir.

Günümüz benzerlik karşılaştırmalarında müziğin en yaygın olarak temsil edilmeye çalışıldığı iki öznitelik ise bir bütün olarak ezgiyi niteler perde ve/veya suredir. Bir başka ifadeyle müzikte perde ve sure, sanal ortamda müziği en iyi temsil ettiği düşünülen etkili bir özniteliktir. Bu nedenle Downie'nin n-gram, Omaidin'in correlation ve Mongeau'nun edit-distance gibi yaygın olarak kullanılan algoritmaların pek çoğu müzikte benzerlik karşılaştırmasında perde ve/veya sureyi kullanılır. Bu yaz1da kısaca, edit-distance algoritmasının çalışma yöntemi özelinde, müzikte benzerlik karşılaştırmalarında perde ve surenin kullanıldığı çalışmalar incelenmiştir.

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cihan Işıkhan

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2007
Gönderilme Tarihi 2 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Işıkhan, C. (2007). Müziğin Perde ve Suresi İle Temsil Edildiği Benzerlik Arama Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme. Akdeniz Sanat, 1(1).

Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.