BibTex RIS Kaynak Göster

Dikdörtgen Kesitli Mekanlarda Rt Analiziyle Dinleme Noktalarının Değerlendirilmesi

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Öz

Günümüzde dikdörtgen kesitli odalar, dinleme mekanı olarak değerlendirilen oda tipleri içinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tip mekanlar, özellikle oda rezonans frekanslarının(mode) hesaplanabilirliği ve mekan inşasının kolaylığı bakımından kullanışlıdır.

Oda mode'ları kapalı bir alanın frekans cevabını belirleyenM temel parametrelerden biridir. Mode hesaplanabilirliği açısından dikdörtgen kesitlerde sorunlu frekanslar önceden tespit edilebilir ve oda boyutlarında belirli değişiklikler gerçekleştirilebilir. Bu sayede odanın frekans cevabındaki temel sorunlar belirli ölçüde giderilebilmektedir. Dikdörtgen kesitlerde odanın frekans cevabının yanı sıra önemli bir diğer parametre de yansışıın süresi(reverberation time)' dır. Odanın frekans cevabı ve yansışım süresi, bir odadaki dinleme kalitesini belirleyen temel iki parametredir. Bu çalışmanın temel amacı, dikdörtgen kesith alanların yansışım sürelerinin değerlendirilmesi ve alıcı noktalarındaki yansışım süresi farklılıklarının ortaya konmasıdır.

Çalışmada farklı hacimlerde dikdörtgen kesitler belirlenerek, oda yüzeyleri farklı emicilik katsayılarına sahip materyallerle kaplanmış ve mekanlardaki yansışım süresi sonuçları değerlendirilmiştir. Bu yöntem izlenerek hacimsel ve emicilik farklarından oluşan yansışım süresi değişimlerinin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Bu sonuçlarının elde edilmesinin ardından ortaya çıkan değerler, konuşma ve müzik sinyalinin önemli olduğu kayıt stüdyoları, TV stüdyoları ve sınıflar gibi mekanların akustik özellikleri açısından değerlendirilecektir.

Yıl 2007, Cilt: 1 Sayı: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Feridun Öziş

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2007
Gönderilme Tarihi 2 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öziş, F. (2007). Dikdörtgen Kesitli Mekanlarda Rt Analiziyle Dinleme Noktalarının Değerlendirilmesi. Akdeniz Sanat, 1(1).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.