BibTex RIS Kaynak Göster

Anadolu-Türk Halı Sanatının Kaynakları

Yıl 2008, Cilt: 1 Sayı: 2, 0 - 0, 22.10.2008

Öz

Türk kültür ürünlerinden biri olan halı, Orta Asya' da, Türklerle birlikte ortaya çıkmış, daha ilk çağlardan itibaren, ipek yolu vasıtasıyla, Avrupa'ya taşınmasıyla, büyük bir önem kazanmıştır.Orta Asya'da, daha Göktürkler döneminde, ipekli dokumaların Roma topraklarında yayılmasından itibarenTürk dokumalarına karşı ilgi giderek büyümüştür. Türklerin Anadolu'ya göçüyle birlikte, Orta Asya'daki halıcılık bilgileri de Anadolu'ya taşınmıştır: XIII. yy. seyyahlarının verdiği bilgilere göre Anadolu'da halı sadece bir dokuma malzemesi olarak kalmamış, Anadolu'nun başlıca ihraç mallarından biri haline gelmiştir. Bugün Hindistan'da Selçuklu, Avrupa ülkelerinde de Osmanlı dönemi halılarının bulunması bunu doğrulamaktadır.Türkler Anadolu'da malzeme, boya, teknik, motif ve çeşit açısından Orta Asaya Türk halı sanatı geleneklerine bağlı kalmıştır: Bugün Anadolu halılarında gördüğümüz motiflerin büyük bir bölümü Selçuklu ve Osmanlı dönemi halılarının geleneğine bağlı kalmakla birlikte, köken açısından Orta Asya-Türk halı sanatının izlerini taşımaktadır. İpek yolu vasıtasıyla doğudan-batıya taşınan bu desenler, şekil açısından küçük farklılıklar taşısada, bugün bile, özellikle ifade ettikleri anlam bakımından, Orta Asya'da yaşayan Türk devlet ve akraba topluluklarının halılarıyla benzerlikler arz etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bekir Deniz

Yayımlanma Tarihi 22 Ekim 2008
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Deniz, B. (2008). Anadolu-Türk Halı Sanatının Kaynakları. Akdeniz Sanat, 1(2).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.