Derleme

Kök Hücre; Tanımı ve Genel Özellikleri, Kullanım Alanları, Tarihi, Yüzey Belirteçleri

Cilt: 31 Sayı: 2 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Kök Hücre; Tanımı ve Genel Özellikleri, Kullanım Alanları, Tarihi, Yüzey Belirteçleri

Öz

Yüzyılı aşkın geçmişi olan kök hücreler, günümüzde birçok hastalığın tedavisi için araştırma konusu olmaya devam etmektedir. Rejeneratif tıbbın da ilgi odağı olan kök hücreler; uzun süre bölünebilme, kendini yenileme ve farklılaşma özelliklerine sahiptir. Kök hücrelerde simetrik ve asimetrik hücre bölünmesi olmak üzere iki farklı bölünme şekli görülmektedir. Kök hücreler telomerlerini tamamlayabildiği için normal hücrelerden farklı olarak uzun süre bölünebilen hücrelerdir. Kök hücrelerin tespiti için kullanılan yüzey belirteçlerin çeşitliliği ve ortak belirteçlerin varlığı, dokuya özgü kanser kök hücreler içinde geçerlidir. Bu derleme çalışmasındaki amaç; kök hücrelerin tanımı ve genel özellikleri, kullanım alanları, tarihi ve yüzey belirteçleri hakkındaki bilgileri ana başlıklar altında bir araya getirmek ve araştırmacıların kullanımına sunmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kök hücre , Kök hücre genel özellikleri , Kök hücre kullanım alanları , Kök hücre tarihçesi , Kök hücre yüzey belirteçleri

Kaynakça

  1. 1. Erden S. Kök Hücreleri ve Klinik Uygulamaları. J New Results Eng Nat Sci. 2014;3:1-8.
  2. 2. İskender B, Canatan H. İndüklenmiş pluripotent kök hücreler ve hücre tedavisi. J Clin Exp Investig. 2013;4:550-561.
  3. 3. Karakaya A. Kök Hücre Çalışmaları ve Etik (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2013.
  4. 4. Karpuz B, Küçükboyaci N. Kök Hücre Uygulamalarında Bitkisel Kaynaklı Uyaranların Potansiyel Rolü. FABAD J Pharm Sci. 2019;44:10.
  5. 5. Sağsöz H, Ketani̇ MA. Kök Hücreler. Dicle Üniversitesi Vet Fakültesi Derg. 2008;1:29-33.
  6. 6. Şahi̇n F, Saydam G, Omay SB. Kök Hücre Plastisitesi ve Klinik Pratikte Kök Hücre Tedavisi. Türk Hematol-Onkol Derg. 2005;15:48-56.
  7. 7. Matur İ, Solmaz S. Kök Hücre Üretiminde Güncel Yaklaşımlar. Arşiv Kaynak Tarama Derg. 2011;20:168-186.
  8. 8. Takahashi K, Yamanaka S. Induction of pluripotent stem cells from mouse embryonic and adult fibroblast cultures by defined factors. Cell. 2006;126:663-676.
  9. 9. Karaşahi̇n T. Embriyonik Kök Hücreler. Erciyes Üniversitesi Vet Fakültesi Derg. 2012;9:65-71.
  10. 10. Oyar P. Dental Kök Hücre Kaynakları ve Kemik Doku Rejenerasyonunda Kullanılma Potansiyelleri. Atatürk Üniversitesi Diş Hekim Fakültesi Derg. 2016;26:96-101.

Kaynak Göster

AMA
1.Avcı M. Kök Hücre; Tanımı ve Genel Özellikleri, Kullanım Alanları, Tarihi, Yüzey Belirteçleri. aktd. 2022;31(2):87-93. doi:10.17827/aktd.1063647