BibTex RIS Kaynak Göster

Is Informed Consent Necessary for Research on Stored Human Samples?

Yıl 2016, , 119 - 128, 30.06.2016
https://doi.org/10.17827/aktd.191947

Öz

Informed consent is always required before patients can be treated in health centers as well as participating in any kind of research. This requirement often poses a serious challenge to researchers in situations where existing guidelines are not clear about the ownership of donated or discarded human biological samples in hospital archives. The current regulations demand that when doing research, the major bioethical principles of autonomy, beneficence, non-maleficence and justice should always be respected and adhered to. There is increased value of stored biomaterials due to advancement in biotechnology which has also contributed to increased debate on whether researchers should seek informed consent from the individual donors before such materials can be used for research. In enforcing these bioethical principles, most guidelines focus on research involving direct contact with human beings, and no much attention is given to stored or discarded body parts and biomaterials that end up being used for research in later years. There are some hypotheses that can be tested by doing research on the stored biological samples, especially by students or scientists attached to various University hospitals, research-centers and laboratories. We attempt to provide some scenarios and reviewed guidelines that can help provide a consensus as to whether it is strictly necessary to have informed consent for research on stored or discarded human body parts and who should claim ownership of collected human biomaterials for research or potential commercial purposes.

Depolanmış İnsan Örnekleri Üzerinde Yapılan Araştırmalarda Aydınlatılmış Onam Almak Gerekli midir?

Yıl 2016, , 119 - 128, 30.06.2016
https://doi.org/10.17827/aktd.191947

Öz

Depolanmış İnsan Örnekleri Üzerinde Yapılan Araştırmalarda Aydınlatılmış Onam Almak Gerekli midir?

Yıl 2016, , 119 - 128, 30.06.2016
https://doi.org/10.17827/aktd.191947

Öz

Aydınlatılmış onam sağlık merkezlerinde çeşitli araştırmalara katılmak için gerekli olduğu kadar hastaların tedavi edilebilmesi açısından da her zaman önceden yapılması gerekli bir işlemdir. Hastane arşivlerinde biyolojik örneklerin imhaya ayrılması veya saklanması hakkında mevcut kılavuzlar yeterli olmadığı zaman bu gereklilik araştırmacılar için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Mevcut düzenlemelerle talep edilen; araştırma yaparken yararlılığa, adaletli olmaya ve kişisel temel biyoetik prensiplere her zaman saygı duyulmalı ve uyulmalıdır. Biyoteknolojide ilerleme nedeniyle saklanmış biyomateryaller çok değerlidir fakat bu aynı zamanda araştırma için kullanılan materyallerin alındığı donörlerden aydınlatılmış onamın alınıp alınmaması hakkındaki tartışmaların artmasına neden olmaktadır. Bu biyoetik kuralları uygulamak, çoğu kılavuz insan ile doğrudan teması kapsayan araştırmalara odaklanır, vücut parçaları ve biyomateryallerin yıllar içinde araştırma için kullanılabileceğine dikkat edilmemektedir. Bazı hipotezlerde, saklanmış örneklerden araştırma yapılabileceği ve çeşitli testlere tabi tutulabileceği söylenir, özellikle çeşitli üniversite hastanelerine, araştırma merkezleri ve laboratuvarlara bağlı öğrenciler veya araştırmacılar tarafından. Biz bazı senaryolara ve yenilenmiş kılavuzlar ile saklanan veya atılan vücut parçalarının ticari veya araştırma amacıyla kullanılmalarında aydınlatılmış onamın gerekliliğini öne sürenler ile bir uzlaşma sağlamaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derleme
Yazarlar

Lawrence Sembajwe Bu kişi benim

Jung Kunwar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Kabul Tarihi 5 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

AMA Sembajwe L, Kunwar J. Is Informed Consent Necessary for Research on Stored Human Samples?. aktd. Haziran 2016;25(2):119-128. doi:10.17827/aktd.191947