BibTex RIS Kaynak Göster

Food Additives and Effects to Human Health

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 3, 141 - 154, 01.09.2010

Öz

Food purchasing patterns have changed dramatically over the past fifty years. Packaged and processed foods get many a family through the day. They're convenient, portable, and they stay fresh for a long time. There are over fourteen thousand man-made chemicals added to American food supply today. Food additives are not natural nutrition for humans or their pets. Children are suffering the most from food additives because they are exposed to food chemicals from infancy, and human bodies were not meant to be exposed to the degree of chemicals and food additives that we are currently. These additives, may include side effects, food allergies, increased waist lines, decreased absorption of minerals and vitamins, cancer and more. It is important for everyone to be aware of the types of chemicals and food additives they are consuming.

Kaynakça

  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı T.C Resmi Gazete Tarihi: 16/11/1997, Resmi Gazete Sayısı: 23172.
  • Kotsonis FN, Burdock GA, Flamm WG. Food Toxicology .In: Chapter 30 , Unit 7 Applications of Toxicology. 2001. p.1049-1088. Erişim: http://www.scribd.com/doc/food toxicology, 2010.
  • Karakaya E. Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Kontaminantları. Erişim: (http://www.turktox.org.tr/gida/fr.1-link htm,2010.
  • Serpen A. AB sürecinde Türkiye’de gıda güvenliğinin dünü bugünü ve yaşanmakta olan kargaşanın değerlendirilmesi. Hayvancılıkta performans dergisi. 2007; Sayı:109.
  • Yurttagün M. Gıda Katkı maddeleriyle ilgili geniş kapsamlı bir araştırma. http://www.saglikvakfi.org.tr/html/gkm.asp,2010
  • Koçak KA. Anaflaksi tedavisi. Erişim: http//www.guncelpediatri.com, 2010
  • Boğa Pekmezekmek A. Magnezyum, Kobalt, Kadmiyum, Çinko Ve Nikel’in Xenopus laevis’te teratojenik embriyotoksik etkilerinin FETAX testi İle Değerlendirilmesi,Doktora tezi,2004,Adana.
  • http://www.eufic.org/article/en/page/BARCHIVE/expid/basics-food-additives, 2010.
  • Yentür G, Ekşi A, Bayhan A. Ankara piyasasından sağlanan pasta süsleri ve bazı şekerlerde sentetik boya miktarının araştırılması. Ankara Üni.Vet.Fak.Dergisi.1996; 43:479-484.
  • Adams EJ. Nutritional Care in Food Allergy and Food İntolerance. In:Mohan LK., Arlin M. (Ed): Food Nutrition and Food Therapy. Philadelphia: WB Saunders ;1992 .
  • McCAnn D, Barrett A, Cooper Allison et al.’Food additives and hyperactive behaviour in 3 year old and 8-9 year old children in the community: a randomised, double –blinded, placebe-controlled trial. The lancet.2007;Volume 370:1560-67.
  • Colin Crewsa, Dominic R, Sigrid L etal. Survey of furan in foods and coffees from five European Union countries. Food Additives and Contaminants. 2009; Part B, Volume 2, Issue 2 :95 – 98.
  • Foster E, Mathers JC, Adamson AJ. Packaged food intake by British children aged 0 to 6 years. Food additives and contaminants. 2010; 1-9.
  • Shaywitz B. Food colorings given following birth generate attention deficit disorder symptoms. Neurobehavioral Toxicology. 1997;Vol.1: 41-47.
  • Pressinger RW. Chemical Food Additive Exposure During Pregrancy.1997; Student research Project.
  • Reuediger H, Kutschbach K, Joachim Simat T. Migration behaviour of silicon moulds in contact with differnt foodstuffs. Food additives and Contaminants. 2009;1-10.
  • Shannon KL, Veeramachaneni DNR. Subchronic exposure to low concentration of DBP disrupts spermatogenesis in Xenopus laevis Frogs. Toxicological Sciences. 2005; 84(2) :394-407. 153
  • S.P Crispima, Gelen A, Donne CL et al. Dietary exposure to flavouring substances: from screenings to detailed assessments using food consumption data collected with EPIC-Soft software. Food additives and Contaminants. 2010;1-14.
  • Gunther FA. Pesticides and food additives residue reviews Berlin , Gottingen, Heidelberg: Springer-Verlag. Third Edition.1963. p.170.
  • Giray H, Soysal A. Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Mevzuatı. TAF Prev Med Bull. 2007; 6(6):485-490.

Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımıza Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 3, 141 - 154, 01.09.2010

Öz

Gıda satın alma modelleri son elli yılda büyük ölçüde değişmiştir. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar gün boyunca pek çok aile tarafından kullanılmaktadır. Bu maddeler uygun, portatif ve uzun bir süre taze kalabilirler. Amerikada bugün ondört binin üstünde insan yapımı kimyasal madde, gıda katkı maddesi olarak yiyeceklere eklenmektedir. Gıda katkı maddeleri insanlar ya da hayvanlar için doğal besin değildir. Çocuklar birçok gıda katkı maddesine bebeklikten, yetişkinliğe kadar maruz kaldıklarından çeşitli sağlık problemlerine yakalanmaktadır. Bu katkı maddelerinin yan etkileri, gıda alerjileri, bel çevresi ölçüsünün artışı , mineraller ve vitaminlerin emiliminde azalış, kanser ve daha birçok şekilde olabilmektedir. İnsanlar için önemli olan tükettikleri kimyasal ve gıda katkı maddelerinden haberdar olmalarıdır.

Kaynakça

  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı T.C Resmi Gazete Tarihi: 16/11/1997, Resmi Gazete Sayısı: 23172.
  • Kotsonis FN, Burdock GA, Flamm WG. Food Toxicology .In: Chapter 30 , Unit 7 Applications of Toxicology. 2001. p.1049-1088. Erişim: http://www.scribd.com/doc/food toxicology, 2010.
  • Karakaya E. Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Kontaminantları. Erişim: (http://www.turktox.org.tr/gida/fr.1-link htm,2010.
  • Serpen A. AB sürecinde Türkiye’de gıda güvenliğinin dünü bugünü ve yaşanmakta olan kargaşanın değerlendirilmesi. Hayvancılıkta performans dergisi. 2007; Sayı:109.
  • Yurttagün M. Gıda Katkı maddeleriyle ilgili geniş kapsamlı bir araştırma. http://www.saglikvakfi.org.tr/html/gkm.asp,2010
  • Koçak KA. Anaflaksi tedavisi. Erişim: http//www.guncelpediatri.com, 2010
  • Boğa Pekmezekmek A. Magnezyum, Kobalt, Kadmiyum, Çinko Ve Nikel’in Xenopus laevis’te teratojenik embriyotoksik etkilerinin FETAX testi İle Değerlendirilmesi,Doktora tezi,2004,Adana.
  • http://www.eufic.org/article/en/page/BARCHIVE/expid/basics-food-additives, 2010.
  • Yentür G, Ekşi A, Bayhan A. Ankara piyasasından sağlanan pasta süsleri ve bazı şekerlerde sentetik boya miktarının araştırılması. Ankara Üni.Vet.Fak.Dergisi.1996; 43:479-484.
  • Adams EJ. Nutritional Care in Food Allergy and Food İntolerance. In:Mohan LK., Arlin M. (Ed): Food Nutrition and Food Therapy. Philadelphia: WB Saunders ;1992 .
  • McCAnn D, Barrett A, Cooper Allison et al.’Food additives and hyperactive behaviour in 3 year old and 8-9 year old children in the community: a randomised, double –blinded, placebe-controlled trial. The lancet.2007;Volume 370:1560-67.
  • Colin Crewsa, Dominic R, Sigrid L etal. Survey of furan in foods and coffees from five European Union countries. Food Additives and Contaminants. 2009; Part B, Volume 2, Issue 2 :95 – 98.
  • Foster E, Mathers JC, Adamson AJ. Packaged food intake by British children aged 0 to 6 years. Food additives and contaminants. 2010; 1-9.
  • Shaywitz B. Food colorings given following birth generate attention deficit disorder symptoms. Neurobehavioral Toxicology. 1997;Vol.1: 41-47.
  • Pressinger RW. Chemical Food Additive Exposure During Pregrancy.1997; Student research Project.
  • Reuediger H, Kutschbach K, Joachim Simat T. Migration behaviour of silicon moulds in contact with differnt foodstuffs. Food additives and Contaminants. 2009;1-10.
  • Shannon KL, Veeramachaneni DNR. Subchronic exposure to low concentration of DBP disrupts spermatogenesis in Xenopus laevis Frogs. Toxicological Sciences. 2005; 84(2) :394-407. 153
  • S.P Crispima, Gelen A, Donne CL et al. Dietary exposure to flavouring substances: from screenings to detailed assessments using food consumption data collected with EPIC-Soft software. Food additives and Contaminants. 2010;1-14.
  • Gunther FA. Pesticides and food additives residue reviews Berlin , Gottingen, Heidelberg: Springer-Verlag. Third Edition.1963. p.170.
  • Giray H, Soysal A. Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Mevzuatı. TAF Prev Med Bull. 2007; 6(6):485-490.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ayper Boğa Bu kişi benim

Seçil Binokay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

AMA Boğa A, Binokay S. Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımıza Etkileri. aktd. Eylül 2010;19(3):141-154.