Bakterilerden insanlara birçok canlı organizmaları için antimikrobiyal peptidleri üretmektedir. Bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direncin durdurulamaz boyuta gelmesinden sonra bakterilere karşı yeni nesil bir çözüm arayışına gidilmiştir. Bu çözüm arayışında antimikrobiyal peptidlerle yapılan çalışmalarda umut verici sonuçlar alınmıştır. Daha istenilen popülariteye ulaşılamasa da dirençli bakteriler karşısında antimikrobiyal peptidlerle istenilen sonuçlara ulaşılması umulmaktadır. Bu peptidler yediğimiz birçok gıdada doğal gıda koruyucusu olarak çok yaygın kullanılmasından antimikrobiyal kumaş geliştirilmesine kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır. Şimdiden kanser dahil birçok hastalığa deva olabileceği klinik araştırmalarla ortaya konulmuştur.
It produces antimicrobial peptides for many living organisms, from bacteria to humans. After the resistance of bacteria against antibiotics has reached an unstoppable dimension, a new generation solution has been searched against bacteria. In the search for this solution, promising results have been obtained in studies with antimicrobial peptides. It is hoped to achieve desired results with antimicrobial peptides against resistant bacteria, although more desired popularity cannot be achieved. These peptides are widely used in many foods we eat as a natural food preservative, from antimicrobial fabric development. It has already been demonstrated by clinical research that it can cure many diseases, including cancer.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 30 Sayı: 2 |