Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İlkokul Çocuklarının Korkuları: Bir Durum Çalışması

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 2, 1 - 12, 31.12.2021

Öz

Bu çalışma ilkokul çocuklarının ne gibi korkuları yaşadıklarının öğrenilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma niteliksel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Sekiz Eylül İlkokulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 8 ilkokul öğrencisi ve bu öğrencilerin annelerinden oluşturulmuştur. Çalışmanın verileri, araştırma öncesinde oluşturulan ve açık uçlu 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorular çalışma grubunda yer alan öğrenciler ve annelerine yüz yüze görüşme şeklinde yöneltilmiş ve yanıtlar ses kaydı olarak alınmıştır. Toplanan veriler çocukların görüşleri ve annelerin görüşleri olmak üzere ayrı ayrı analiz edilmiş ve çeşitli temalar altında toplanmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında çocukların korkularının karanlık, tıbbi işlem, yükseklik, vahşi hayvanlar olduğu görülmektedir. Korkuların nedenlerinin ise yaşantısal ve düşünsel faktörler olduğu belirlenmiştir. Korku anında çocukların ortamı terk etme/kaçma, kendini rahatlatmaya çalışma, ebeveynden yardım isteme ve ağlama davranışlarını gerçekleştirdikleri öğrenilmiştir.

Kaynakça

  • Axia, V. D. ve Weisner, T. S. (2002). Infant stress reactivity and home cultural ecology of Italian infants and families. Infant Behavior & Development, 25, 255-268.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Alan Eğitimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hüseyin Mutlu

Asil Derin Kılıç 0000-0003-1522-654X

Zerrin Bölükbaşı Macit 0000-0002-1942-4431

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mutlu, H., Derin Kılıç, A., & Bölükbaşı Macit, Z. (2021). İlkokul Çocuklarının Korkuları: Bir Durum Çalışması. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 1-12.
An international peer-reviewed journal-EDUCATIONE-Uluslararası hakemli dergi