Eskiçağlardan beri insanların en önemli geçim kaynağı olan toprak, insanoğlunun hayatını kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda da ciddi hastalıklarla ölümlerine de sebebiyet verebilmekteydi. Yaşanan iklimsel değişiklikler, bazı hayvan türlerinin bitkilere zarar vermesi ve bunların sonucunda da ekolojik dengenin bozulması kıtlığı yol açmaktaydı. Bu kıtlık da beraberinde salgın hastalıkları getirmekte ve bunlar yüzünden binlerce insan ölmekteydi. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi kıtlık Avrupa’da da kendisini zaman zaman hissettirmiştir. Kıtlığın yanında bazı tahıl ürünlerinin bolca tüketimi de tedavisi zor olan hastalıkları tetikleyebilmekteydi. Ortaçağ Avrupası’nda Hristiyanlıkla beraber yaygınlaşan çavdar üretimi sonrasında bilhassa Kuzey Avrupa topraklarında bu nedene bağlı ölümlere sıkça rastlanmaktadır. Tıptaki adı ile ergotizm olan ve halk arasında yaygın kullanılışıyla Aziz Anthony Ateşi, çavdarmahmuzu ile kontamine olmuş çavdar ekmeği yenmesi sonrası ortaya çıkan ve bu da uzuvların kangrenine, merkezi sinir sisteminin işlevindeki rahatsızlıklara ve de sonuçta ölüme neden olmaktaydı. Biz de bu çalışmada Aziz Anthony ateşi ve Ortaçağ Avrupası’na tesiri hakkında bilgi vereceğiz.
The land, which is the most important source of nutrition of the people since ancient times, has facilitated the lives of human beings and could also cause deaths with serious diseases. The climatic changes caused to the scarcity of some animal species and damaged some plants and consequently lead to the deterioration of the ecological balance. This famine brought with them epidemic diseases, and thousands of people were dying of them. As in many parts of the world, scarcity has also made itself felt in Europe from time to time. In addition to the famine, abundant consumption of some cereal products could trigger diseases that were difficult to treat. Deaths due to this cause are frequently encountered in the Middle East, Europe, especially in Northern Europe after the production of rye, which is common with Christianity. This disease, which called by medical scientists as ergotism, and commonly used by the public as St. Anthony's Fever, was the result of the ingestion of rye bread contaminated with rye, which resulted in gangrene of the limbs, dysfunction of the central nervous system, and ultimately death.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Siyaset Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1 |