Araştırma Makalesi

Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması

Cilt: 3 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir

Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması

Öz

ÖZ Bu çalışmada Bingöl’ün coğrafi yapısının eğitim üzerindeki etkisinin öğretmen görüşlerine dayalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu farklı köylerde görev yapan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizin de içerik analiz kullanılmış ve öğretmenlerin verdikleri cevaplar tematik olarak sınıflandırılıp analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda dört tema ve alt temalar oluşturularak incelenmiştir. Sonuçlar Bingöl’ün coğrafi yapısının öğrencilerin devamsızlığını, ders sürekliliğini, başarı düzeylerini etkilediğini ve öğrencilerin ders materyallerine, kurslara, internete erişimini zorlaştırdığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının ne kadar gerekli olduğu vurgulanmış ve bu hedefe ulaşmak için yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Bingöl, coğrafi yapı, eğitim, öğretmen görüşü

Kaynakça

  1. Akboy, R. (2005). Eğitim psikolojisi ve çoklu zeka. Dinazor Kitabevi.
  2. Akınoğlu, O. (2006). Coğrafya eğitimi ve toplum. Marmara Coğrafya Dergisi, 13, 25-48.
  3. Akpınar, E. (2011). Kelkit ilçesinde coğrafi faktörlerin örgün eğitim üzerindeki etkileri. Doğu Coğrafya Dergisi, 8,10.
  4. Aküzüm, C., Yavaş, T., Tan, Ç., & Uçar, M. B. (2015). İlköğretim kurumu öğrencilerinin devamsızlık ve okul terki nedenleri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 167-192.
  5. Arınç, K. (2013). Doğal, iktisadi, sosyal ve siyasal yönleriyle Türkiye’nin iç bölgeleri (2. baskı). Eser Ofset Matbaacılık.
  6. Avci, V., Esen, F., & Kıranşan, K. (2018). Bingöl ilinin fiziki coğrafya özellikleri. Bingöl Araştırmaları Dergisi, 4(2), 9-40.
  7. Aykaç, N. (2018). Öğretim ilke ve yöntemleri (4. baskı). Pegem Akademi.
  8. Bakış, O., Levent, H., İnsel, A. & Polat, S. (2009). Türkiye’de eğitime erişimin belirleyicileri, Eğitim Reformu.Web:http://erg.sabanciuniv.edu/sites/erg.sabanciuniv.edu/files/GSURapor.pdf adresinden 17 Mayıs 2025 tarihinde alınmıştır.
  9. Bonilla-Mejía, L., Londoño-Ortega, E., & Henao, M. F. (2024). Geographic isolation and learning: Evidence from rural schools in Colombia. Economics of Education Review, 98, 1-11. https://doi.org/10.1016/j.econedurev.2024.102522
  10. Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3(2), 77–101. https://doi.org/10.1191/1478088706qp063oa

Kaynak Göster

APA
Dikme, Ş., & Coşkun, F. (2025). Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Anadolu Dil ve Eğitim Dergisi, 3(1), 41-63. https://izlik.org/JA47AU34AD
AMA
1.Dikme Ş, Coşkun F. Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması. ANADED. 2025;3(1):41-63. https://izlik.org/JA47AU34AD
Chicago
Dikme, Şeyda, ve Fatma Coşkun. 2025. “Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Anadolu Dil ve Eğitim Dergisi 3 (1): 41-63. https://izlik.org/JA47AU34AD.
EndNote
Dikme Ş, Coşkun F (01 Haziran 2025) Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Anadolu Dil ve Eğitim Dergisi 3 1 41–63.
IEEE
[1]Ş. Dikme ve F. Coşkun, “Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması”, ANADED, c. 3, sy 1, ss. 41–63, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47AU34AD
ISNAD
Dikme, Şeyda - Coşkun, Fatma. “Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Anadolu Dil ve Eğitim Dergisi 3/1 (01 Haziran 2025): 41-63. https://izlik.org/JA47AU34AD.
JAMA
1.Dikme Ş, Coşkun F. Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması. ANADED. 2025;3:41–63.
MLA
Dikme, Şeyda, ve Fatma Coşkun. “Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Anadolu Dil ve Eğitim Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2025, ss. 41-63, https://izlik.org/JA47AU34AD.
Vancouver
1.Şeyda Dikme, Fatma Coşkun. Bingöl’ün Coğrafi Yapısının Eğitim Üzerindeki Etkisine Dair Öğretmen Görüşleri: Bir Durum Çalışması. ANADED [Internet]. 01 Haziran 2025;3(1):41-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47AU34AD