Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme

Yıl 2025, Cilt: 4 Sayı: 11, 52 - 56, 08.01.2026
https://izlik.org/JA82AL46UL

Öz

Bu çalışma, Augustinus’un De Bono Coniugali (Evliliğin Yararı Üzerine) ve De Sancta Virginitate (Kutsal Bakirelik Üzerine) başlıklı iki temel metninin eleştirel bir değerlendirmesini sunmaktadır. Eser, evlilik ve bakirelik gibi Hristiyanlığın birbirine karşıt görünen ancak doktrin içerisinde tamamlayıcı nitelik taşıyan iki önemli kavramını detaylı biçimde incelemektedir. Kitabın giriş bölümünde Augustinus’un yaşadığı Orta Çağ toplumunun kültürel ve dini arka planı aktarılmış, Greko-Romen gelenekteki evlilik anlayışı ile Hristiyanlık doktrini karşılaştırılmıştır. Ayrıca Maniheist öğretiler ile Augustinus’un Hristiyanlık sonrası düşünsel dönüşümü arasındaki ilişki ortaya konmuştur.

Etik Beyan

Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm

Destekleyen Kurum

Herhangi bir kurumdan destek alınmamaktadır

AN EVALUATION OF THE TEXTS WRITTEN BY AUGUSTIN ON "THE BENEFIT OF MARRIAGE" AND "THE HOLY VIRGINITY"

Yıl 2025, Cilt: 4 Sayı: 11, 52 - 56, 08.01.2026
https://izlik.org/JA82AL46UL

Öz

This study presents a critical evaluation of Augustine’s two fundamental works, De Bono Coniugali (On the Good of Marriage) and De Sancta Virginitate (On Holy Virginity). The book examines in detail the concepts of marriage and virginity, which appear to be opposing yet function as complementary elements within Christian doctrine. The introductory section outlines the cultural and religious background of the medieval society in which Augustine lived, comparing the Greco-Roman understanding of marriage with that of Christian teaching. It also explores the relationship between Manichaean doctrines and Augustine’s intellectual transformation after his conversion to Christianity.

Etik Beyan

I declare that this study is an original work; that I have acted in accordance with scientific ethical principles and rules throughout all stages of the study, including preparation, data collection, analysis, and presentation of information; that I have cited all data and information not obtained within the scope of this study and included these sources in the bibliography; that I have not made any changes to the data used; and that I have accepted all terms and conditions of the Committee on Publication Ethics (COPE) and have complied with my ethical duties and responsibilities. I hereby declare that I consent to all ethical and legal consequences that may arise if, at any time, any situation contrary to this declaration I have made regarding the study is detected.

Destekleyen Kurum

No support is received from any institution.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ortaçağ Arkeolojisi
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Nasibe Polat 0009-0003-1479-5473

Gönderilme Tarihi 5 Aralık 2025
Kabul Tarihi 18 Aralık 2025
Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2026
IZ https://izlik.org/JA82AL46UL
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 4 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Polat, N. (2026). Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme. Anadolu Mecmuası, 4(11), 52-56. https://izlik.org/JA82AL46UL
AMA 1.Polat N. Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme. Anadolu Mecmuası. 2026;4(11):52-56. https://izlik.org/JA82AL46UL
Chicago Polat, Nasibe. 2026. “Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve ‘Kutsal Bakirelik’ Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme”. Anadolu Mecmuası 4 (11): 52-56. https://izlik.org/JA82AL46UL.
EndNote Polat N (01 Ocak 2026) Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme. Anadolu Mecmuası 4 11 52–56.
IEEE [1]N. Polat, “Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve ‘Kutsal Bakirelik’ Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme”, Anadolu Mecmuası, c. 4, sy 11, ss. 52–56, Oca. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82AL46UL
ISNAD Polat, Nasibe. “Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve ‘Kutsal Bakirelik’ Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme”. Anadolu Mecmuası 4/11 (01 Ocak 2026): 52-56. https://izlik.org/JA82AL46UL.
JAMA 1.Polat N. Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme. Anadolu Mecmuası. 2026;4:52–56.
MLA Polat, Nasibe. “Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve ‘Kutsal Bakirelik’ Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme”. Anadolu Mecmuası, c. 4, sy 11, Ocak 2026, ss. 52-56, https://izlik.org/JA82AL46UL.
Vancouver 1.Nasibe Polat. Augustinus’un: “Evliliğin Yararı” ve “Kutsal Bakirelik” Üzerine Yazdığı Metinlere Dair Bir Değerlendirme. Anadolu Mecmuası [Internet]. 01 Ocak 2026;4(11):52-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82AL46UL