Gıda uluslararası ilişkiler, sürdürülebilirlik, güvenlik ve sağlık gibi disiplinlerarası perspektiflerden ele alınan ve küresel sorunlar arasında değerlendirilen bir konu olarak literatürde yer almaktadır. Avrupa Birliği (AB) de temel politika alanları içinde gıda konusuna araştırma ve yenilikçilik, kültür, güvenlik ve güvence gibi farklı perspektiflerde yer vermektedir. Bu çalışma, gıda konusunu AB’nin araştırma ve yenilikçilik, kültür politikası ve gıda güvencesi, veterinerlik ve bitki sağlığı politikaları açısından ele almıştır. Araştırma ve yenilikçilik kapsamında Ufuk Avrupa Programı’nın misyonları ve kümeleri altında gıdanın yeri incelenirken, kültür politikaları altında gastro-diplomasi konusu çerçevesinde tartışılmış, güvenlik ve güvence konuları ise üretim, tüketim, sağlık, denetim gibi farklı alanlarda değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ikincil veri analizi kullanılmış olup, veriler doküman incelemesi tekniğiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda AB’nin gıda konusunu tek bir alan ve disiplinle sınırlı tutmayıp çok uluslu aktörlerin katılımını teşvik edecek disiplinlerarası bir konu olarak ele aldığı görülmüştür. Görüldüğü üzere AB gıda politikası tek bir politika altında toplanmamıştır. AB’nin gıda konusunu farklı disiplinlerle ilişkilendirmesi, gıda alanında çalışmalar yürüten araştırmacılar açısından da farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda teşvik edici bir nitelik taşımaktadır.
Avrupa Birliği gıda politikası güvenlik güvence araştırma ve yenilikçilik kültür politikası
Çalışma, kapsamı gereği etik kurul onayı gerektirmemektedir.
Çalışma kapsamında herhangi bir finansal destek kaynağından yararlanılmamıştır.
-
Food is addressed in the literature as an interdisciplinary subject from perspectives such as international relations, sustainability, security, and health. The European Union (EU) also includes food as a key issue in its core policy areas such as research and innovation, culture, safety, and security. This study examines food in terms of the EU's research and innovation, cultural policy, food security, veterinary, and plant health policies. The place of food under the missions and clusters of the Horizon Europe Program is analyzed within the scope of research and innovation, gastro-diplomacy is discussed under cultural policies, and security and reliability are evaluated in different fields such as production, consumption, health, and inspection. The study employs the qualitative research method of secondary data analysis, using the document analysis technique. The study results indicate that the EU does not limit the food issue to a single field or discipline but addresses it as an interdisciplinary issue that encourages the participation of multinational actors. It is seen that the EU food policy is not consolidated under a single policy. The EU's approach of relating food to different disciplines also serves as an encouraging factor for researchers working in the field of food to conduct joint studies with other disciplines.
European Union food policy security reliability research and innovation cultural policy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyal Politika (Diğer), Sürdürülebilir Gastronomi, Gastronomik Trendler |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nin görüşlerini yansıtmazlar.