Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ

Yıl 2024, Cilt: 3 Sayı: 2, 128 - 150, 03.12.2024
https://doi.org/10.70756/anameud.1552919

Öz

Gıda uluslararası ilişkiler, sürdürülebilirlik, güvenlik ve sağlık gibi disiplinlerarası perspektiflerden ele alınan ve küresel sorunlar arasında değerlendirilen bir konu olarak literatürde yer almaktadır. Avrupa Birliği (AB) de temel politika alanları içinde gıda konusuna araştırma ve yenilikçilik, kültür, güvenlik ve güvence gibi farklı perspektiflerde yer vermektedir. Bu çalışma, gıda konusunu AB’nin araştırma ve yenilikçilik, kültür politikası ve gıda güvencesi, veterinerlik ve bitki sağlığı politikaları açısından ele almıştır. Araştırma ve yenilikçilik kapsamında Ufuk Avrupa Programı’nın misyonları ve kümeleri altında gıdanın yeri incelenirken, kültür politikaları altında gastro-diplomasi konusu çerçevesinde tartışılmış, güvenlik ve güvence konuları ise üretim, tüketim, sağlık, denetim gibi farklı alanlarda değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ikincil veri analizi kullanılmış olup, veriler doküman incelemesi tekniğiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda AB’nin gıda konusunu tek bir alan ve disiplinle sınırlı tutmayıp çok uluslu aktörlerin katılımını teşvik edecek disiplinlerarası bir konu olarak ele aldığı görülmüştür. Görüldüğü üzere AB gıda politikası tek bir politika altında toplanmamıştır. AB’nin gıda konusunu farklı disiplinlerle ilişkilendirmesi, gıda alanında çalışmalar yürüten araştırmacılar açısından da farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda teşvik edici bir nitelik taşımaktadır.

Etik Beyan

Çalışma, kapsamı gereği etik kurul onayı gerektirmemektedir.

Destekleyen Kurum

Çalışma kapsamında herhangi bir finansal destek kaynağından yararlanılmamıştır.

Teşekkür

-

Kaynakça

  • AB Başkanlığı (t.y). Ufuk Avrupa programı. Erişim adresi: https://www.ab.gov.tr/ufuk-avrupa-programi-horizon-europe-_53080.html#:~:text=Ufuk%20Avrupa%20Nedir%3F,ve%20yenilik%20faaliyetlerinin%20desteklenmesi%20hedeflenmektedir.
  • AB Başkanlığı (2022). Fasıl 12: Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı politikası. Erişim adresi: https://www.ab.gov.tr/fasil-12-gida-guvenligi-veterinerlik-ve-bitki-sagligi-politikasi_77.html
  • CODEX Alimentarius (t.y.). International Food Standards, About CODEX. Erişim adresi: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about-codex/en/
  • EEAS (t.y). Culinary diplomacy search on the EEAS website. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/search_en?fulltext=Culinary+Diplomacy&created=&created_1=
  • EEAS (2018). Culinary diplomacy-EU meets Nigeria. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/node/48368_en
  • EEAS Archive (2017-2019). Culinary diplomacy search on the EEAS archive. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/filter-page/archive_en?fulltext=Culinary+Diplomacy&created_from=&created_to=
  • EFSA (t.y.). International. Erişim adresi: https://www.efsa.europa.eu/en/partnersnetworks/international
  • EUR-Lex (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/food_safety.html?root_default=SUM_1_CODED%3D30&locale=en
  • EUR-Lex Document 52018DC0267 (2018). A New European agenda for culture. Erişim adresi: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1527241001038&uri=COM:2018:267:FIN
  • European Commission (t.y). Research and innovation strategy 2020-2024. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/strategy/strategy-2020-2024_en
  • European Commission-1 (t.y). EU missions in Horizon Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe_en
  • European Comission-2 (t.y). Horizon Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en
  • European Commission-3 (t.y). EU mission: A soil deal for Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/soil-deal-europe_en
  • European Commission-4 (t.y). Cluster 6: Food, bioeconomy, natural resources, agriculture and environment. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/cluster-6-food-bioeconomy-natural-resources-agriculture-and-environment_en
  • European Commission-5 (t.y). Food systems. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/environment/bioeconomy/food-systems_en
  • European Commission-6 (t.y). Food 2030. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/environment/bioeconomy/food-systems/food-2030_en
  • European Commission-7 (t.y). EU competences in the field of culture. Erişim adresi: https://culture.ec.europa.eu/policies/eu-competences-in-the-field-of-culture
  • European Commission-8 (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/index_en
  • European Commission-9 (t.y). Farm to Fork: Controlling the safety of the agri food chain. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/document/download/18d5fcbb-5de6-4be4-8203-9799a4f94c03_en?filename=fs_infograph_from-farm-to-fork_en.pdf
  • European Commission DG SANCO (2013). Scoping study: Delivering on EU food safety and nutrition in 2050 - Scenarios of future change and policy responses. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/document/download/a1e1e2f1-dbe0-4b53-b1f0-7a20286db3bc_en?filename=final_report_scoping_study_en.pdf
  • European Union (t.y). Facts and figures on the European Union. Erişim adresi: https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/facts-and-figures-european-union_en
  • European Union-1 (t.y). Food safety in the EU. Erişim adresi: https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/food-safety_en
  • FAO (t.y.). Food security and trade: an overview. Erişim adresi: https://www.fao.org/4/y4671e/y4671e05.htm
  • Günuğur, Haluk, (2018). Avrupa Birliği hukukunun uluslarüstü (supranasyonel) niteliği. S.Baykal, S. Akgül Açıkmeşe, B. Akçay, Ç. Erhan (der.) Hukuki, siyasi ve iktisadi yönleriyle Avrupa bütünleşmesinde son gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkileri (s. 105-126) içinde. ATAUM 30.Yıl Armağanı, Ankara.
  • Hahm, H., Hilpert, D., König, T. (2020). Institutional reform and public attitudes toward EU decision making. European Journal of Political Research, 59, 599–623. doi: 10.1111/1475-6765.12361.
  • İKV (t.y). Avrupa Birliği temel politika alanları. Erişim adresi: https://www.ikv.org.tr/ikv.asp?ust_id=3&id=31
  • İKV-1 (t.y). Araştırma ve inovasyon. Erişim adresi: https://www.ikv.org.tr/ikv.asp?ust_id=31&id=224
  • Karluk, S.R. (2007). Avrupa Birliği ve Türkiye. 9. Baskı. İstanbul: Beta Basın Yayım.
  • Koç, G., Uzmay, A. (2015). Gıda güvencesi ve gıda güvenliği: kavramsal çerçeve, gelişmeler ve Türkiye. Tarım Ekonomisi Dergisi, 21(1-2), 39-48. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/253329.
  • Muhammad, A., Adilbekova, K. (2023). Culinary diplomacy: Unveiling the palate as a pathway to stronger international relations, Ulusal ve Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi, 5(2), 431–449. https://doi.org/10.5281/zenodo.8382293.
  • NATO (2024). Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg on the release of his annual report 2023. Erişim adresi: https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_223662.htm?selectedLocale=en
  • NATO-1 (2024). 'The Best of Taste': NATO’s first cookbook. Erişim adresi: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_223933.htm?selectedLocale=en
  • Olsen, J. (2021). The European Union politics and policies. 7. Baskı. New York ve Londra: Routledge.
  • SACLANT-NATO Cookbook Committee (1957). The best of taste. Erişim adresi: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2024/4/pdf/NATO-cookbook-1957.pdf
  • SANTE (t.y). Health and food safety. Erişim adresi: https://commission.europa.eu/about-european-commission/departments-and-executive-agencies/health-and-food-safety_en
  • SDSN (2021). SDG 2: Zero Hunger. Erişim adresi: https://www.unsdsn.org/news/more-vulnerable-sids-face-more-difficulties-to-achieve-the-sdg-2-zero-hunger/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6vbtnYvQiQMVh0BBAh2fKx__EAAYASAAEgKBqvD_BwE
  • Soner, F. (2022). Gastrodiplomasi: Gastronomiye diplomasi penceresinden bakış. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 33(2), Güz, 97-101. https://doi.org/10.17123/atad.1186719
  • Soytürk, M. (2020). Avrupa Birliği ve geleceği. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 6(2), 311-330. https://doi.org/10.20979/ueyd.790959.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı (t.y.). Çiftlikten sofraya gıda güvenliği. Erişim adresi: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/G%C4%B1daG%C3%BCvenli%C4%9FiZKara%C5%9Fahin.pdf
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (t.y.). Gastro-diplomasi. Erişim adresi: https://www.iletisim.gov.tr/turkce/pozitif_iletisim_kampanyalari/detaylar/gastro-diplomasi
  • The Food and Agriculture Organization of the United Nations. (t.y.). Food safety and quality. Erişim adresi: https://www.fao.org/food-safety/background/qa-on-food-safety/en/
  • Toprak, E. (2019). Avrupa bütünleşmesinin tarihsel gelişimi. Doğan, N. ve Yüce Dural, B. (eds.) Avrupa Birliği (s. 31-55) içinde. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2335. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Treaty on European Union (1992). Treaty on European Union (Maastricht, 7 February 1992). Erişim adresi: https://www.cvce.eu/content/publication/2002/4/9/2c2f2b85-14bb-4488-9ded-13f3cd04de05/publishable_en.pdf
  • TÜBİTAK (t.y). Çerçeve programları. Erişim adresi: https://tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/cerceve-programlari#:~:text=Avrupa%20Birli%C4%9Fi%20%C3%87er%C3%A7eve%20Programlar%C4%B1%20(AB,y%C3%BCksek%20b%C3%BCt%C3%A7eli%20sivil%20ara%C5%9Ft%C4%B1rma%20program%C4%B1d%C4%B1r.
  • United Nations (t.y.). The 17 goals. Erişim adresi: https://sdgs.un.org/
  • UN (t.y.). Goal 3: Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages. Erişim adresi: https://www.un.org/sustainabledevelopment/health/
  • WHO (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://www.who.int/health-topics/food-safety#tab=tab_1
  • WHO (2015). European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020. Erişim adresi: https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789289051231
  • Woolcock, S. (2005). Trade policy. Wallace, H., Wallace, W. ve Pollack, M.A. (eds.) Policy-Making in the European Union (s. 377-399) içinde. 5. Baskı. New York: Oxford University Press.
  • Yıldırım, E. (2020). Gastromilliyetçilik ve gastrodiplomasi arasındaki ilişki üzerine teoriden pratiğe bir bakış. Kapadokya Akademik Bakış, 4(1), 76-99. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/car/issue/55625/749917#article_cite

EXAMINATION OF THE FOOD THEME FROM THE PERSPECTIVES OF RESEARCH, CULTURE, SAFETY, AND SECURITY WITHIN THE FRAMEWORK OF THE EUROPEAN UNION'S FUNDAMENTAL POLICIES

Yıl 2024, Cilt: 3 Sayı: 2, 128 - 150, 03.12.2024
https://doi.org/10.70756/anameud.1552919

Öz

Food is addressed in the literature as an interdisciplinary subject from perspectives such as international relations, sustainability, security, and health. The European Union (EU) also includes food as a key issue in its core policy areas such as research and innovation, culture, safety, and security. This study examines food in terms of the EU's research and innovation, cultural policy, food security, veterinary, and plant health policies. The place of food under the missions and clusters of the Horizon Europe Program is analyzed within the scope of research and innovation, gastro-diplomacy is discussed under cultural policies, and security and reliability are evaluated in different fields such as production, consumption, health, and inspection. The study employs the qualitative research method of secondary data analysis, using the document analysis technique. The study results indicate that the EU does not limit the food issue to a single field or discipline but addresses it as an interdisciplinary issue that encourages the participation of multinational actors. It is seen that the EU food policy is not consolidated under a single policy. The EU's approach of relating food to different disciplines also serves as an encouraging factor for researchers working in the field of food to conduct joint studies with other disciplines.

Kaynakça

  • AB Başkanlığı (t.y). Ufuk Avrupa programı. Erişim adresi: https://www.ab.gov.tr/ufuk-avrupa-programi-horizon-europe-_53080.html#:~:text=Ufuk%20Avrupa%20Nedir%3F,ve%20yenilik%20faaliyetlerinin%20desteklenmesi%20hedeflenmektedir.
  • AB Başkanlığı (2022). Fasıl 12: Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı politikası. Erişim adresi: https://www.ab.gov.tr/fasil-12-gida-guvenligi-veterinerlik-ve-bitki-sagligi-politikasi_77.html
  • CODEX Alimentarius (t.y.). International Food Standards, About CODEX. Erişim adresi: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about-codex/en/
  • EEAS (t.y). Culinary diplomacy search on the EEAS website. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/search_en?fulltext=Culinary+Diplomacy&created=&created_1=
  • EEAS (2018). Culinary diplomacy-EU meets Nigeria. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/node/48368_en
  • EEAS Archive (2017-2019). Culinary diplomacy search on the EEAS archive. Erişim adresi: https://www.eeas.europa.eu/filter-page/archive_en?fulltext=Culinary+Diplomacy&created_from=&created_to=
  • EFSA (t.y.). International. Erişim adresi: https://www.efsa.europa.eu/en/partnersnetworks/international
  • EUR-Lex (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/food_safety.html?root_default=SUM_1_CODED%3D30&locale=en
  • EUR-Lex Document 52018DC0267 (2018). A New European agenda for culture. Erişim adresi: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1527241001038&uri=COM:2018:267:FIN
  • European Commission (t.y). Research and innovation strategy 2020-2024. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/strategy/strategy-2020-2024_en
  • European Commission-1 (t.y). EU missions in Horizon Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe_en
  • European Comission-2 (t.y). Horizon Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en
  • European Commission-3 (t.y). EU mission: A soil deal for Europe. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/soil-deal-europe_en
  • European Commission-4 (t.y). Cluster 6: Food, bioeconomy, natural resources, agriculture and environment. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/cluster-6-food-bioeconomy-natural-resources-agriculture-and-environment_en
  • European Commission-5 (t.y). Food systems. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/environment/bioeconomy/food-systems_en
  • European Commission-6 (t.y). Food 2030. Erişim adresi: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/environment/bioeconomy/food-systems/food-2030_en
  • European Commission-7 (t.y). EU competences in the field of culture. Erişim adresi: https://culture.ec.europa.eu/policies/eu-competences-in-the-field-of-culture
  • European Commission-8 (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/index_en
  • European Commission-9 (t.y). Farm to Fork: Controlling the safety of the agri food chain. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/document/download/18d5fcbb-5de6-4be4-8203-9799a4f94c03_en?filename=fs_infograph_from-farm-to-fork_en.pdf
  • European Commission DG SANCO (2013). Scoping study: Delivering on EU food safety and nutrition in 2050 - Scenarios of future change and policy responses. Erişim adresi: https://food.ec.europa.eu/document/download/a1e1e2f1-dbe0-4b53-b1f0-7a20286db3bc_en?filename=final_report_scoping_study_en.pdf
  • European Union (t.y). Facts and figures on the European Union. Erişim adresi: https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/facts-and-figures-european-union_en
  • European Union-1 (t.y). Food safety in the EU. Erişim adresi: https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/food-safety_en
  • FAO (t.y.). Food security and trade: an overview. Erişim adresi: https://www.fao.org/4/y4671e/y4671e05.htm
  • Günuğur, Haluk, (2018). Avrupa Birliği hukukunun uluslarüstü (supranasyonel) niteliği. S.Baykal, S. Akgül Açıkmeşe, B. Akçay, Ç. Erhan (der.) Hukuki, siyasi ve iktisadi yönleriyle Avrupa bütünleşmesinde son gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkileri (s. 105-126) içinde. ATAUM 30.Yıl Armağanı, Ankara.
  • Hahm, H., Hilpert, D., König, T. (2020). Institutional reform and public attitudes toward EU decision making. European Journal of Political Research, 59, 599–623. doi: 10.1111/1475-6765.12361.
  • İKV (t.y). Avrupa Birliği temel politika alanları. Erişim adresi: https://www.ikv.org.tr/ikv.asp?ust_id=3&id=31
  • İKV-1 (t.y). Araştırma ve inovasyon. Erişim adresi: https://www.ikv.org.tr/ikv.asp?ust_id=31&id=224
  • Karluk, S.R. (2007). Avrupa Birliği ve Türkiye. 9. Baskı. İstanbul: Beta Basın Yayım.
  • Koç, G., Uzmay, A. (2015). Gıda güvencesi ve gıda güvenliği: kavramsal çerçeve, gelişmeler ve Türkiye. Tarım Ekonomisi Dergisi, 21(1-2), 39-48. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/253329.
  • Muhammad, A., Adilbekova, K. (2023). Culinary diplomacy: Unveiling the palate as a pathway to stronger international relations, Ulusal ve Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi, 5(2), 431–449. https://doi.org/10.5281/zenodo.8382293.
  • NATO (2024). Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg on the release of his annual report 2023. Erişim adresi: https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_223662.htm?selectedLocale=en
  • NATO-1 (2024). 'The Best of Taste': NATO’s first cookbook. Erişim adresi: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_223933.htm?selectedLocale=en
  • Olsen, J. (2021). The European Union politics and policies. 7. Baskı. New York ve Londra: Routledge.
  • SACLANT-NATO Cookbook Committee (1957). The best of taste. Erişim adresi: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2024/4/pdf/NATO-cookbook-1957.pdf
  • SANTE (t.y). Health and food safety. Erişim adresi: https://commission.europa.eu/about-european-commission/departments-and-executive-agencies/health-and-food-safety_en
  • SDSN (2021). SDG 2: Zero Hunger. Erişim adresi: https://www.unsdsn.org/news/more-vulnerable-sids-face-more-difficulties-to-achieve-the-sdg-2-zero-hunger/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6vbtnYvQiQMVh0BBAh2fKx__EAAYASAAEgKBqvD_BwE
  • Soner, F. (2022). Gastrodiplomasi: Gastronomiye diplomasi penceresinden bakış. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 33(2), Güz, 97-101. https://doi.org/10.17123/atad.1186719
  • Soytürk, M. (2020). Avrupa Birliği ve geleceği. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 6(2), 311-330. https://doi.org/10.20979/ueyd.790959.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı (t.y.). Çiftlikten sofraya gıda güvenliği. Erişim adresi: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/G%C4%B1daG%C3%BCvenli%C4%9FiZKara%C5%9Fahin.pdf
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (t.y.). Gastro-diplomasi. Erişim adresi: https://www.iletisim.gov.tr/turkce/pozitif_iletisim_kampanyalari/detaylar/gastro-diplomasi
  • The Food and Agriculture Organization of the United Nations. (t.y.). Food safety and quality. Erişim adresi: https://www.fao.org/food-safety/background/qa-on-food-safety/en/
  • Toprak, E. (2019). Avrupa bütünleşmesinin tarihsel gelişimi. Doğan, N. ve Yüce Dural, B. (eds.) Avrupa Birliği (s. 31-55) içinde. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2335. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Treaty on European Union (1992). Treaty on European Union (Maastricht, 7 February 1992). Erişim adresi: https://www.cvce.eu/content/publication/2002/4/9/2c2f2b85-14bb-4488-9ded-13f3cd04de05/publishable_en.pdf
  • TÜBİTAK (t.y). Çerçeve programları. Erişim adresi: https://tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/cerceve-programlari#:~:text=Avrupa%20Birli%C4%9Fi%20%C3%87er%C3%A7eve%20Programlar%C4%B1%20(AB,y%C3%BCksek%20b%C3%BCt%C3%A7eli%20sivil%20ara%C5%9Ft%C4%B1rma%20program%C4%B1d%C4%B1r.
  • United Nations (t.y.). The 17 goals. Erişim adresi: https://sdgs.un.org/
  • UN (t.y.). Goal 3: Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages. Erişim adresi: https://www.un.org/sustainabledevelopment/health/
  • WHO (t.y). Food safety. Erişim adresi: https://www.who.int/health-topics/food-safety#tab=tab_1
  • WHO (2015). European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020. Erişim adresi: https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789289051231
  • Woolcock, S. (2005). Trade policy. Wallace, H., Wallace, W. ve Pollack, M.A. (eds.) Policy-Making in the European Union (s. 377-399) içinde. 5. Baskı. New York: Oxford University Press.
  • Yıldırım, E. (2020). Gastromilliyetçilik ve gastrodiplomasi arasındaki ilişki üzerine teoriden pratiğe bir bakış. Kapadokya Akademik Bakış, 4(1), 76-99. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/car/issue/55625/749917#article_cite
Toplam 50 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyal Politika (Diğer), Sürdürülebilir Gastronomi, Gastronomik Trendler
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rabia Taş 0000-0002-7145-6035

Erken Görünüm Tarihi 3 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 3 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 19 Eylül 2024
Kabul Tarihi 11 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Taş, R. (2024). AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, 3(2), 128-150. https://doi.org/10.70756/anameud.1552919
AMA Taş R. AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ. ANAMEUD. Aralık 2024;3(2):128-150. doi:10.70756/anameud.1552919
Chicago Taş, Rabia. “AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2024): 128-50. https://doi.org/10.70756/anameud.1552919.
EndNote Taş R (01 Aralık 2024) AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 3 2 128–150.
IEEE R. Taş, “AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ”, ANAMEUD, c. 3, sy. 2, ss. 128–150, 2024, doi: 10.70756/anameud.1552919.
ISNAD Taş, Rabia. “AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 3/2 (Aralık 2024), 128-150. https://doi.org/10.70756/anameud.1552919.
JAMA Taş R. AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ. ANAMEUD. 2024;3:128–150.
MLA Taş, Rabia. “AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, c. 3, sy. 2, 2024, ss. 128-50, doi:10.70756/anameud.1552919.
Vancouver Taş R. AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL POLİTİKALARI KAPSAMINDA GIDA TEMASININ ARAŞTIRMA, KÜLTÜR, GÜVENLİK VE GÜVENCE PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ. ANAMEUD. 2024;3(2):128-50.

Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

31919

Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi (ANAMEUD)'nin görüşlerini yansıtmazlar.


32067       32066