ABSTRACT
Aim: Endometrial intraepithelial neoplasia (EIN) is a monoclonal glandular lesion defined in the new WHO classification (2014), which is the precursor of the development of endometrioid type endometrial adenocarcinoma (EEA). We retrospectively analyzed the role of this new entity on the diagnosis of EEA.
Methods: 60 cases diagnosed with EEA between 2007 and 2015 were included in this retrospective study. The cases were reevaluated for EIN using sections stained with hematoxylin and eosin.
Results: EIN was significantly associated with age (p = 0.022), EEA (p = 0.010) and CEH (with atypia) (p = 0.038). When the univariate analysis was examined, 5-year relapse-free survival was poor (p = 0.035) for EIN patients. When the multivariate analysis was examined, it was seen that EIN was an independent predictor of poor survival for relapse-free survival (HR=2.77 [1.22-4.78], p=0.046).
Conclusions: According to our study, EIN played an important role in the development of EEA, but no significant superiority over the old classification was observed. For this reason, we recommend that the old and new classifications are noted together for a healthier decision.
Keywords: Endometrial intraepithelial neoplasia, endometrial adenocarcinoma, endometrial hyperplasia.
ÖZ
Amaç: Endometrial intraepitelyal neoplazi (EIN), endometrioid tip endometrial adenokarsinomun (EEA) gelişiminin öncüsü olan, yeni WHO sınıflandırmasında (2014) tanımlanan, monoklonal glandüler bir lezyondur. Bu yeni antitenin endometriyal karsinom tanısı üzerindeki rolünü retrospektif olarak inceledik.
Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya 2007-2015 yılları arasında EEA tanısı konan 60 olgu dahil edildi. Vakalar, hematoksilin ve eozin ile boyanmış bölümler kullanılarak EIN açısından yeniden değerlendirildi.
Bulgular: EIN, yaş (p = 0.022), EEA (p = 0.010) ve CEA (atipili) (p = 0.038) ile anlamlı derecede ilişkiliydi. Tek değişkenli analiz incelendiğinde, EIN hastaları için 5 yıllık nükssüz sağkalım daha kötüydü (p = 0.035). Çok değişkenli analiz incelendiğinde, EIN'nin nükssüz sağkalım için kötü sağkalımın bağımsız bir öngörücüsü olduğu görüldü (HR=2.77 [1.22-4.78], p=0.046).
Sonuçlar: Çalışmamıza göre EIN, EEA'nın gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır, ancak eski sınıflandırmaya göre önemli bir üstünlük gözlenmemiştir. Bu nedenle, daha sağlıklı bir karar için eski ve yeni sınıflandırmaların birlikte not edilmesini öneririz.
Anahtar Kelimeler: Endometrial intraepitelyal neoplazi, endometrial adenokarsinom, endometrioid tip, endometrial hiperplazi.
Endometrial intraepithelial neoplasia endometrial adenocarcinoma endometrial hyperplasia
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 4 |
Dergi eISSN:
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Denkliği: 1b [Uluslararası alan indeksleri tarafından taranan (1a'da belirtilen indeksler dışındaki indekslerde yer alan) dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalesi - 10 PUAN].
Dahil olduğumuz Dizinler (indeksler) ve Platformlar sayfanın alt kısmında verilmiştir.
Derginin bulunduğu dizin ve platformlar;
Crossref (DOI), Google Scholar, Directory of Research Journal Indexing (DRJI), ROAD, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, OpenAIRE, ASOS İndeks, Worldcat (OCLC), General Impact Factor.
Ulakbim-TR Dizin, Index Copernicus, EBSCO, DOAJ değerlendirme aşamasındadır.
Dergimiz hakemli dergidir ve makaleler "Çift-Kör
Hakem Değerlendirmesi”nden
geçmektedir.
Gönderilen makalelerden hem makale gönderme, hem değerlendirme, hem de yayımlanma aşamasında herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Doç Dr Muhammed KIZILGÜL 15/02/2020 tarihinde AGTD'de Yardımcı Editör olmuştur.
Doç. Dr. Ercan YUVANÇ ayrılmış ve Doç. Dr. Alpaslan TANOĞLU Baş Editör olmuştur (13.05.2020).