BibTex RIS Kaynak Göster

Anayasa Mahkemelerinin Geleneksel İşlevi Bağlamında Günümüzde Ortaya Çıkan İki Sorun: Yerindelik Denetimi Tartışmaları ve Ulusalüstü Örgüte Üye Devletlerdeki Anayasa Yargısının Konu Bakımından Sınırlandırılması

Yıl 2007, Cilt: 23 Sayı: 1, 525 - 568, 01.06.2007

Öz

Anayasa Mahkemesinin geleneksel işlevi; bir ülkede bireyin hak ve özgürlüklerini siyasal iktidara karşı korumak ve anayasada öngörülen şekliyle güçler arasındaki dengeyi sağlamaktır. Anayasa mahkemesi, bu açıdan bakıldığında, yasamanın çıkardığı kanunların normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan anayasaya uygunluğunu denetlemektedir. Ancak, günümüzde, ilk ortaya çıktığından farklı olarak gerçekleştirdiği denetim bağlamında, anayasa mahkemeleri açısından, birisi denetim yetkisinin sınırı, diğeri ise denetimdeki konu bakımından sınır ile ilgili olarak, iki farklı düzeyde iki farklı sorun ortaya çıkmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Yusuf Şevki Hakyemez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Hakyemez, Y. Ş. (2007). Anayasa Mahkemelerinin Geleneksel İşlevi Bağlamında Günümüzde Ortaya Çıkan İki Sorun: Yerindelik Denetimi Tartışmaları ve Ulusalüstü Örgüte Üye Devletlerdeki Anayasa Yargısının Konu Bakımından Sınırlandırılması. Anayasa Yargısı, 23(1), 525-568.