Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Anayasa Mahkemelerinde Üyelerin Atanması ve Üyeliğin Sona Ermesi: Meşruiyet, Kalite, Bağımsızlık ve Tarafsızlık Taleplerinin Uzlaştırılması İçin Benimsenen Usuller

Yıl 2010, Cilt: 26 Sayı: 1, 123 - 142, 01.06.2010

Öz

Öncelikle davetiniz için teşekkür ederim. Bu sunuş bana Anayasa Mahkemelerindeki üyelerin atanması ve üyeliğin sona ermesine ilişkin olarak benimsenen usullerle Anayasa Mahkemelerinin meşruiyeti, kalitesi, bağımsızlığı ve tarafsızlığı arasındaki ilişkiye dair kimi değerlendirmelerimi sizlerle paylaşma olanağı verecektir. Burada üç ülkenin ulusal sistemini karşılaştırmalı olarak ele alacağım; Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki üyelerle ilgili usulü de ayrıca irdeleyeceğim. Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanması ve üyeliğin sona ermesi usullerini incelerken görev süresi ve yeniden atanma olasılığı gibi hususların da dikkate alınması gerekmektedir. Bunlara ek olarak, mahkeme kararlarında çoğunluk görüşüne katılmayan üyelere, karşı görüş bildirme olanağının tanınması da büyük önem taşımaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Research Article
Yazarlar

Thomas Giegerich Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Giegerich, T. (2010). Anayasa Mahkemelerinde Üyelerin Atanması ve Üyeliğin Sona Ermesi: Meşruiyet, Kalite, Bağımsızlık ve Tarafsızlık Taleplerinin Uzlaştırılması İçin Benimsenen Usuller. Anayasa Yargısı, 26(1), 123-142.