Araştırma Makalesi

Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri

Cilt: 9 Sayı: 1 31 Ocak 2023
PDF İndir
TR EN

Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri

Öz

Küreselleşmenin gelişimiyle artan ilişkiler neticesinde ortaya farklı uyuşmazlıklar çıkar. Bu uyuşmazlıkların çözümü için de farklı uyuşmazlık çözüm yöntemleri geliştirilir. Bu amaçla geliştirilmiş bir yöntem de Med-Arb yöntemidir. Bu yöntemde arabuluculuk ve tahkim usûlleri karma hâle getirilerek her iki yöntemin de iyi yanları kullanılmak istenir. Med-Arb yönteminde uyuşmazlığın çözümü için öncelikle bir arabuluculuk süreci geçirilir. Uyuşmazlığın çözülememesi durumunda bir tahkim yargılaması gündeme gelir. Sürecin hızlı ve ekonomik olması açısından Med-Arb yönteminde ağırlıklı olarak arabulucu ve hakem aynı kişi olarak seçilir. Ancak bu durumda arabuluculuk aşamasında ortaya çıkartılan ancak tahkim yargılamasında kullanılması istenmeyen bilgiler bakımından bir gizlilik sorunu ortaya çıkar. Nitekim hakemin bilgisi dahilinde olan hususları dikkate almadan karar verebilmesi zordur. Med-Arb yöntemindeki bu gizlilik sorununun çözülebilmesi için doktrinde farklı usûller önerilmektedir. Bu usûller farklı Med-Arb modelleri olarak ele alınır. Çünkü bu farklı modellerde de esas olarak uyuşmazlığın çözümü için önce arabuluculuğa, sürecin olumsuz sonuçlanması durumunda tahkim yargılamasına başvurulur. Bu çalışmada Med-Arb yöntemi kısaca tanıtılacak, akabinde bahsedilen gizlilik sorunu ve çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Med-Arb, Arabuluculuk-Tahkim, Gizlilik Sorunu, Med-Arb Modelleri, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü

Kaynakça

  1. AKINCI, Ziya: Milletlerarası Tahkim, 5. Baskı, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2020.
  2. ALFINI, James J. / BARKAI, John / BUSH, Robert B. / HERMANN, Michele / JONATHAN, Hyman / KOVACH, Kimberlee / LIEBMAN, Carol B. / PRESS, Sharon / RISKIN, Leonard: “What Happens When Mediation is Institutionalized?: To the Parties, Practitioners, and Host Institutions”, Ohio State Journal on Dispute Resolution, 1994, Sayı 9, s. 307-332.
  3. BARTEL, Barry C.: “Med-Arb As A Distinct Method Of Dispute Resolution: History, Analysis, And Potential”, Willamette Law Review, 1991, Cilt 27, Sayı 3, s. 661-692.
  4. BLANKEY, Kristen M.: “Keeping a Secret From Yourself? Confidentiality When Same Neutral Serves Both As Mediator And As Arbitrator In The Same Case”, Baylor Law Review, 2011, Cilt 63, Sayı 1, s. 317-367.
  5. BORN, Gary B.: International Commercial Arbitration Volume I, Kluwer Law International, Hollanda, 2014.
  6. DEMİR GÖKKAYA, Cemile: “Arabuluculuk ve Tahkimi Bir Arada İçeren Uyuşmazlık Çözüm Yolu”, İstanbul Hukuk Mecmuası, 2019, Cilt 77, Sayı 2, s. 575-616.
  7. DEMİRKOL, Berk / AKÜZÜM, Ural: Türkiye’de Med-Arb Yapısı, Mevzuatı & Uygulaması, 1. Baskı, On İki Levha Yayınları, İstanbul, 2020.
  8. DENDORFER, Renate / LACK, Jeremy: “The Interaction Between Arbitration and Mediation: Vision v Reality”, Dispute Resolution International, 2007, Cilt 1, Sayı 1, s. 73-98.
  9. EKMEKÇİ, Ömer / ÖZEKES, Muhammet / ATALI, Murat: Hukuk Uyuşmazlıklarında İhtiyari ve Zorunlu Arabuluculuk, 1. Baskı, On İki Levha Yayınları, İstanbul, 2018.
  10. EKŞİ, Nuray: Tahkim Öncesi Uyuşmazlık Çözüm Usulleri ve Bu Usuller Tüketilmeden Tahkime Başvurulmasının Sonuçları, 1. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul, 2015.

Kaynak Göster

APA
Canatan, B. (2023). Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 9(1), 81-92. https://doi.org/10.54699/andhd.1219239
AMA
1.Canatan B. Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri. AndHD. 2023;9(1):81-92. doi:10.54699/andhd.1219239
Chicago
Canatan, Betül. 2023. “Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 9 (1): 81-92. https://doi.org/10.54699/andhd.1219239.
EndNote
Canatan B (01 Ocak 2023) Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 9 1 81–92.
IEEE
[1]B. Canatan, “Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri”, AndHD, c. 9, sy 1, ss. 81–92, Oca. 2023, doi: 10.54699/andhd.1219239.
ISNAD
Canatan, Betül. “Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 9/1 (01 Ocak 2023): 81-92. https://doi.org/10.54699/andhd.1219239.
JAMA
1.Canatan B. Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri. AndHD. 2023;9:81–92.
MLA
Canatan, Betül. “Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 1, Ocak 2023, ss. 81-92, doi:10.54699/andhd.1219239.
Vancouver
1.Betül Canatan. Med-Arb Yönteminin Getirdiği Olumsuzluklar ve Gizlilik Sorununa Yönelik Bazı Med-Arb Modelleri. AndHD. 01 Ocak 2023;9(1):81-92. doi:10.54699/andhd.1219239