Araştırma Makalesi

“Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri

Cilt: 6 Sayı: 1 1 Şubat 2020
PDF İndir
TR EN

“Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri

Öz

Adını Pleb Tribünü Tiberius Sempronius Gracchus’tan alan Lex Sempronia Tiberiana, Roma Cumhuriyeti’nin siyasi ve hukuki tarihinin en önemli olaylarından biridir. Lex Sempronia Tiberiana cumhuriyetin en ağır krizlerinden birini yaşadığı M.Ö. II. Yüzyıl’ın ikinci yarısının toplumsal koşullarının bir sonucudur. Latifundia sisteminin geliştiği, köylülerin kitleler halinde topraksız kaldığı, köle emeğinin kitlesel biçimde tüm üretim alanına hâkim olduğu, köle isyanlarının daha önce Roma’da görülmemiş boyutlara ulaştığı ve son raddede cumhuriyetin toplumsal yapısının vuku bulan değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni ilişkileri taşıyamadığı bir dönemde ortaya çıkan Lex Sempronia Tiberiana sadece bir reform programı olmanın ötesindedir. Toplumsal krizlerin yoğunlaştığı dönemler, hukuk üretimini de dönüştürmüş ve her toplum gibi Roma Cumhuriyeti de kendi krizine hukuk içinde çözüm arayan aktörler ortaya çıkarmıştır. Tiberius Sempronius Gracchus işte bu aktörlerden biridir. Fakat tarih sahnesine çıktığı dönemin toplumsal koşulları onu hiç bekleyemediği bir yere itecek ve Tiberius Sempronius Gracchus kendini pleblerin sözcüsü olarak bulacaktır. Pleblerin toplumsal talepleri ile bütünleşme ise Tiberius Sempronius Gracchus ile onun reform programını, benzer örneklerin çok ötesinde yere yerleştirecektir.

Anahtar Kelimeler

Ager Publicus, Lex Sempronia Tiberiana, Tiberius Gracchus, Toprak Reformu, Köleci Üretim Tarzı

Kaynakça

  1. Abbot, Frank Frost, A History and Description of Roman Political Institutions, Boston, Ginn&Co, 1911.
  2. Altan, Sabahat, Roma Tarihinin Ana Hatları: I. Kısım Cumhuriyet Devri, Ankara, Türk Tarih Kurumu, 2014.
  3. Anderson, Perry, Antikiteden Feodalizme Geçişler, (Çev) Uygur Kocabaşoğlu, 1. Baskı, İstanbul, İletişim Yayınları, 2017.
  4. Appianus, Appian’s Roman History, (Çev) Horace White, Londra, The Loeb Classical Library, 1964.
  5. Astin A. E., Scipio Aemilianus, New York, Oxford University Press, 1967.
  6. Astin A. E., “Roman Government And Politics”, The Cambridge Ancient History Second Edition Vol VIII Rome and the Mediterranean to 133 B.C., (Ed) A. E. Astin/F. W. Walbank F. B. A./ M. W. Frederiksen/ R. M. Ogilvie, 7. Baskı, Cambridge, Cambridge University Press, 2006.
  7. Aydoğdu, Murat, “Roma Hukukunda Toprak Sistemi ve Tarım Reformu Girişimleri”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi: Cevdet Yavuz’a Armağan, 2016, C.22, S.3.
  8. Bayatlı, Osman, Bergama Tarihinde Krallık Devri, 2. Baskı, İzmir, Bergama Belediyesi Kültür Yayınları, 1996.
  9. Berger, Adolf, Encyclopedic Dictionary of Roman Law, Philadelphia, The American Philosophical Society, 1953.
  10. Boren, Henry C., “Tiberius Gracchus: The Opposition View”, The American Journal of Philology, 1961, C.82, S.4.

Kaynak Göster

APA
Şahin, O. G. (2020). “Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 6(1), 183-238. https://izlik.org/JA89EC86DP
AMA
1.Şahin OG. “Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri. AndHD. 2020;6(1):183-238. https://izlik.org/JA89EC86DP
Chicago
Şahin, Ozan Giray. 2020. “‘Lex Sempronia Tiberiana’: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 (1): 183-238. https://izlik.org/JA89EC86DP.
EndNote
Şahin OG (01 Şubat 2020) “Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 1 183–238.
IEEE
[1]O. G. Şahin, “‘Lex Sempronia Tiberiana’: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri”, AndHD, c. 6, sy 1, ss. 183–238, Şub. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89EC86DP
ISNAD
Şahin, Ozan Giray. “‘Lex Sempronia Tiberiana’: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6/1 (01 Şubat 2020): 183-238. https://izlik.org/JA89EC86DP.
JAMA
1.Şahin OG. “Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri. AndHD. 2020;6:183–238.
MLA
Şahin, Ozan Giray. “‘Lex Sempronia Tiberiana’: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 1, Şubat 2020, ss. 183-38, https://izlik.org/JA89EC86DP.
Vancouver
1.Ozan Giray Şahin. “Lex Sempronia Tiberiana”: Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu ve Toplumsal Kökenleri. AndHD [Internet]. 01 Şubat 2020;6(1):183-238. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89EC86DP