Araştırma Makalesi

BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*

Cilt: 36 Sayı: 3 30 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*

Öz

Tüberküloz (TB) dünya çapında en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Çok ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) olguları düşük tedavi başarısı, kötü prognoz ve yüksek tedavi maliyetleri ile önemli bir sorundur. Çalışmamızda birinci seçenek anti-TB ilaçlara duyarlı Mycobacterium tuberculosis kompleks (MTC) izolatlarının ve ÇİD-TB izolatlarının amikasin (AK), moksifloksasin (MOKS) ve kanamisin (KAN) duyarlılıklarını resazurin mikrotitre plak yöntemi ile araştırılması amaçlanmıştır. Mikobakteriyoloji laboratuvarı kültür koleksiyonundan birinci seçenek ilaçlara duyarlı 19 izolat ile izoniazid ve rifampisine dirençli (ÇİD-TB) 12 izolat olmak üzere toplam 31 adet MTC izolatı çalışmaya dahil edilmiştir. Duyarlı izolatlarda her üç ilaca da direnç saptanmamıştır. ÇİD-TB izolatlarından üçü (3/12) AK’a, ikisi (2/12) MOKS’a ve dördü (4/12) KAN’a dirençli bulunmuştur. ÇİD-TB izolatlarından bir tanesinin her üç ilaca da dirençli olduğu saptanmıştır. ÇİD-TB izolatları arasında yaygın ilaç direnci (YİD-TB) %8 (1/12) olarak tespit edilmiştir. Çok ilaca direnç gelişiminden sonra YİD-TB görülmesi TB tedavi başarısında önemli bir sorundur ve tedavide etkin yol izleyebilmek için direnç profillerini belirlemek gereklidir. Çalışmamızda ÇİD-TB izolatlarında saptanan AK, MOKS ve KAN direncinin hem anti-TB tedavisinin daha sıkı takip edilmesine hem de yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Aslan G, Direkel Ş, Otağ F, Akdenizli E, Emekdaş G. Mersin Bölgesinde izole edilen Mycobacterium tuberculosis suşlarında amikasin ve siprofloksasin duyarlılığı. ANKEM Derg. 2006;20(3):164-8.
  2. 2. Avkan Oğuz V, Akbal H, Sarıbaş S, Karagöz T, Öztürk R. Edinsel çok ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis suşlarının major ve minör antitüberküloz ilaçlara duyarlılığı. İnfeksiyon Derg. 2000;14(3):383-6.
  3. 3. Bektöre B, Haznedaroğlu T, Baylan O, ve ark. Çok İlaca Dirençli Tüberküloz İzolatlarında Yaygın İlaç Direncinin Araştırılması. Mikrobiyol Bul. 2013;47(1):59-70.
  4. 4. Bozok T, Kayar B, Yakıcı G, ve ark. Klinik Örneklerden Elde Edilen Mycobacterium tuberculosis İzolatlarının Moksifloksasin MİK Değerlerinin Tespiti ve Moleküler Analizi. Mikrobiyol Bul. 2019;53(3):245-53.
  5. 5. Bwanga F, Joloba ML, Haile M, Hoffner S. Evaluation of seven tests for the rapid detection of multidrug-resistant tuberculosis in Uganda. Int J Tuberc Lung Dis. 2010;14(7):890-5.
  6. 6. Caviedes L, Delgado J, Gilman RH. Tetrazolium microplate assay as a rapid and inexpensive colorimetric method for determination of antibiotic susceptibility of Mycobacterium tuberculosis. J Clin Microbiol. 2002;40(5):1873-4.
  7. 7. Centers for Disease Control and Prevention. Drug Resistant TB. https://www.cdc.gov/tb/topic/drtb/default.htm. (Erişim tarihi: 26.09.2022)
  8. 8. Centers for Disease Control and Prevention. Multidrug-Resistant Tuberculosis (MDR TB) Fact Sheet. https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/drtb/mdrtb.htm. (Erişim tarihi: 26.09.2022)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tıbbi Mikrobiyoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2022

Kabul Tarihi

12 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 36 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Ülger, M., Yaşar, N., Kaya, H., Kaya, E., Sezer, O., & Aslan, G. (2022). BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*. ANKEM Dergisi, 36(3), 92-100. https://doi.org/10.54962/ankemderg.1216208
AMA
1.Ülger M, Yaşar N, Kaya H, Kaya E, Sezer O, Aslan G. BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*. ANKEM Derg. 2022;36(3):92-100. doi:10.54962/ankemderg.1216208
Chicago
Ülger, Mahmut, Nurbanu Yaşar, Hamide Kaya, Eyyüp Kaya, Osman Sezer, ve Gönül Aslan. 2022. “BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*”. ANKEM Dergisi 36 (3): 92-100. https://doi.org/10.54962/ankemderg.1216208.
EndNote
Ülger M, Yaşar N, Kaya H, Kaya E, Sezer O, Aslan G (01 Aralık 2022) BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*. ANKEM Dergisi 36 3 92–100.
IEEE
[1]M. Ülger, N. Yaşar, H. Kaya, E. Kaya, O. Sezer, ve G. Aslan, “BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*”, ANKEM Derg, c. 36, sy 3, ss. 92–100, Ara. 2022, doi: 10.54962/ankemderg.1216208.
ISNAD
Ülger, Mahmut - Yaşar, Nurbanu - Kaya, Hamide - Kaya, Eyyüp - Sezer, Osman - Aslan, Gönül. “BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*”. ANKEM Dergisi 36/3 (01 Aralık 2022): 92-100. https://doi.org/10.54962/ankemderg.1216208.
JAMA
1.Ülger M, Yaşar N, Kaya H, Kaya E, Sezer O, Aslan G. BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*. ANKEM Derg. 2022;36:92–100.
MLA
Ülger, Mahmut, vd. “BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*”. ANKEM Dergisi, c. 36, sy 3, Aralık 2022, ss. 92-100, doi:10.54962/ankemderg.1216208.
Vancouver
1.Mahmut Ülger, Nurbanu Yaşar, Hamide Kaya, Eyyüp Kaya, Osman Sezer, Gönül Aslan. BİRİNCİ SEÇENEK ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLARA DUYARLI VE ÇOK İLACA DİRENÇLİ MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA AMİKASİN, MOKSİFLOKSASİN VE KANAMİSİN DUYARLILIKLARININ RESAZURİN MİKROTİTRE PLAK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI*. ANKEM Derg. 01 Aralık 2022;36(3):92-100. doi:10.54962/ankemderg.1216208