Urinary system infections (UTIs) are among the most common infections in all age groups. Escherichia coli is the most frequently isolated microorganism in UTI. Among Gram negative bacteria, Klebsiella pneumoniae is the second most common pathogen isolated after E.coli. Treatment is generally started empirically. The aim of this study was to investigate the antimicrobial resistance rates of E.coli and K.pneumoniae species isolated urine cultures and to guide empirical antibiotic selection. Urine samples from outpatients and hospitalized patients that were submitted of the microbiology laboratory of Balıkesir State Hospital (400 beds) between 2016 and 2019 years, were analyzed, E.coli and K.pneumoniae strains were included in this study. Antibiotic resistance was analyzed retrospectively. Bacterial identification and antibiotic susceptibility tests were performed using conventional methods and automated systems. During the study period, 18,888 urine samples were evaluated and growth was reported in 5,547 (29.4 %). The most common isolated microorganisms from urine cultures was E.coli (55.6 %), and K.pneumoniae (14.2 %). E.coli strains showed the highest resistance to ampicillin (64.7 %) and K.pneumoniae showed the highest resistance to amoxicillin-clavulanate (64.7 %). Resistance rates in E.coli and K.pneumoniae, respectively, were as follows: ciprofloxacin 42.9 % and 58,5 %, trimethoprim/sulphametoxazole 42.6 % and 53.3 %, ceftriaxone 38,5 % and 57.2 %. E.coli strains showed resistance to amoxicillin-clavulanate (42.3 %) and nitrofurantoin (7.6 %). The most effective antibiotics for all isolates were carbapenems and amikacin. Also, the resistance rates changed year by year. Urinary tract infections are becoming difficult to treat because antibiotic resistance rates are increasing. The data generated will be useful to decide empiric therapy on the local epidemiological resistance profile of the antimicrobial agents.
antimicrobial resistance E.coli K.pneumoniae urinary tract infection
No conflicts of interest were declared by tha authors.
Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE) her yaş grubunda en sık görülen enfeksiyonlardandır. ÜSE’de en sık izole edilen etken Escherichia coli’dir. Gram negatif bakteriler arasında Klebsiella pneumoniae E.coli’den sonra en sık izole edilen ikinci patojendir. Tedavi genellikle ampirik başlanmaktadır. Bu çalışmada idrar kültürlerinden izole edilen E.coli ve K.pneumoniae türlerinin antimikrobiyal direnç oranlarının araştırılması ve ampirik antibiyotik seçimine yol gösterilmesi amaçlanmıştır.
2016-2019 yılları arasında, ayaktan ve yatan hastalardan Balıkesir Devlet Hastanesi (400 yataklı) mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen idrar örnekleri analiz edilmiş, E.coli ve K.pneumoniae suşları çalışmaya dahil edilmiştir. Antibiyotik direnç durumları retrospektif olarak incelenmiştir. Bakteri tanımlaması ve antibiyotik duyarlılık testleri konvansiyonel yöntemler ve otomatize sistemler kullanılarak yapılmıştır. Çalışma süresinde 18.888 idrar örneği değerlendirilmiş ve 5.547’sinde (% 29,4) üreme raporlanmıştır. İdrar kültürlerinden en sık izole edilen mikroorganizmalar E.coli (% 55,6) ve K.pneumoniae (% 14,2) olarak tespit edilmiştir. İzole edilen E.coli suşlarının en dirençli olduğu antibiyotik ampisilin (% 64,7), K.pneumoniae’nın ise amoksisilin-klavulanat (% 64,7) olarak saptanmıştır. Direnç oranları E.coli ve K.pneumoniae türlerinde sırasıyla şu şekildedir: siprofloksasin % 42,9 ve % 58,5, trimetoprim/sülfometoksazol % 42,6 ve % 53,3, seftriakson % 38,5 ve % 57,2. E.coli suşlarında amoksisilin-klavulanata % 42,3, nitrofurantoine % 7,6 direnç saptanmıştır. İzolatların en duyarlı olduğu antibiyotiklerin karbapenemler ve amikasin olduğu bulunmuştur. Ayrıca direnç oranlarının yıldan yıla değiştiği gözlenmiştir. Antibiyotik direncinin artması ÜSE’lerin tedavisini zorlaştırmaktadır. Yapılan çalışmalar, bölgesel olarak antimikrobiyal ajanlara direnç profilini görmek ve ampirik tedaviye karar vermek için yararlı olacaktır.
antimikrobiyal direnç E.coli K.pneumoniae üriner sistem enfeksiyonu
Yazarlar tarafından herhangi bir çıkar çatışması bildirilmemiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Mikrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.