BibTex RIS Kaynak Göster

Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 20 Sayı: 1, 27 - 37, 12.03.2014
https://doi.org/10.15832/tbd.11768

Öz

Bu çalışmada, Trabzon hurmalarının kabin tipi kurutma sisteminde, sıcak hava ile kurutulmasında üç farklı ortam sıcaklığının (55, 65 ve 75°C) ve ön işlem olarak uygulanan %20’lik sakaroz çözeltisinde ozmotik ön kurutma işlemi ile 80°C su içerisinde 15 dakika bekletme işlemlerinin renk özelliklerine ve kuruma karakteristiklerine etkisi araştırılmıştır. 80°C su içerisinde yapılan bekletme işleminin ozmotik ön kurutma işlemine göre renk karakteristikleri üzerine daha olumlu etki yaptığı, bununla birlikte, ozmotik ön kurutmaya tabi tutulan örneklerin kuruma sürelerinin daha kısa olduğu saptanmıştır. Kurutma ortam sıcaklığındaki artışın kuruma sürelerini belirgin şekilde azalttığı fakat yüksek sıcaklıkların renk karakteristiklerinin kötüleşmesine neden olduğu belirlenmiştir. Her bir kurutma işleminde renk karakteristiklerindeki değişimlerin birinci dereceden kinetik modele uygun gerçekleştiği de tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yahya Tülek

Engin Demiray

Yayımlanma Tarihi 12 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 29 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tülek, Y., & Demiray, E. (2014). Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 20(1), 27-37. https://doi.org/10.15832/tbd.11768

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).