Grains of four sorghum cultivars (Tabat, Tetrom, WadAhmed and Gadambellia) were grown for two consecutive seasons under different levels of micronutrients fertilization (0, 2, 4 and 8 g 5kg-1 soil). The protein and basic and acidic amino acids of the grains were investigated. The protein content of both seasons was significantly (P ≤ 0.05) increased with increase in micronutrients dose. However, the grains harvested during the second season had significantly (P ≤ 0.05) higher protein content than that harvested during the first season. The protein content of the cultivar Tabat was increased by 55% as a maximum value during the first season but during the second season it increased by 71% for the cultivar Gadambalia. The basic essential amino acids (histidine, lysine and arginine) and acidic (aspartic and glutamic acid) were significantly (P ≤ 0.05) increased during both seasons with micronutrients dose. Lysine was increased by ˃100% during both seasons for the cultivar Gadambalia
Dört sorgum çeşidinin (Tabat, Tetrom, WadAhmed ve Gadambellia) tohumları, değişik seviyelerde mikro besin maddesi (0, 2, 4 ve 8 g 5kg-1 toprak) ile gübreleme uygulamasıyla ardaşık iki büyüme sezonu boyunca yetiştirilmiştir. Tanelerdeki protein, mutlak gerekli ve asidik amino asitler incelenmiştir. Protein içeriği her iki yetiştirme sezonunda da, mikro besin maddesi gübrelemesine bağlı olarak önemli (P ≤ 0.05) derecede artmıştır. Öte yandan, ikinci büyüme sezonunda hasat edilen taneler, birinci büyüme sezonundaki tanelerden (P ≤ 0.05) daha yüksek protein içeriğine sahip olmuşlardır. Birinci yılda Tabat çeşidi % 55 peotein içeriği ile en yüksek değeri alırken, ikinci yılda Gadambalia çeşidi % 71 protein içeriği artışıyla en yüksek değere sahip olmuştur. Mutlak gerekli temel amino asitler (histidin, lisin ve arginin)ve asitik amino asitler (aspartik ve glutamik asitler) mikro besin maddesi gübrelenmesine bağlı olarak her iki büyüme sezonunda da artmışlardır. Gadambalia çeşidinde, lisin oranı her iki yılda da % 100’den fazla artmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2015 |
Submission Date | October 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).