The effects of different types of storage on nutritional quality values of barley and maize are examined. For this purpose, 3 different storage types, including horizontal-reinforced concrete storage, vertical-reinforced concrete silo and verticalsteel silo were taken into consideration. Nutritional quality values (dry matter, crude protein, crude fat, crude fiber, crude ash, and metabolizable energy) of samples were analyzed in the laboratory in four replicates. Total of 438 samples were collected from each of the stored product stacks during the storage for 12 months. Total average nutritional value losses have been found for barley were 1.74% in horizontal-reinforced concrete storage, 1.23% in reinforced concrete silo, 2.82% in vertical steel silo. These values have been found accordingly as 6.21%, 3.02%, and 2.04% for maize stacks. As a result of this research, the vertical steel silo was determined to be more appropriate for maize storage while the horizontal-reinforced concrete storage structure and vertical reinforced concrete silo were suitable for barley storage
Bu araştırmada, farklı depo tiplerinin arpa ve mısırın besin kaliteleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, yatay betonarme depolama yapısı, düşey betonarme silo ve düşey çelik silo olmak üzere 3 farklı depolama tipi göz önüne alınmıştır. Alınan örneklerin yem besin değerleri (kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham kül ve metabolize olabilen enerji) dört tekerrürlü olarak laboratuvar koşullarında analiz edilmiştir. Depolanan her bir ürün yığınından 12 ay boyunca toplam 438 örnek alınmıştır. Toplam ortalama besin değeri kaybı, arpa için yatay betonarme depolama yapısında % 1.74, betonarme çelik siloda % 1.23 ve çelik siloda ise % 2.82 bulunmuştur. Bu değerler mısır için ise sırasıyla % 6.21, % 3.02 ve % 2.04 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, yatay betonarme depolama yapısı ve düşey betonarme çelik silo arpa depolaması için uygun bulunurken, düşey çelik silonun ise mısır depolaması için daha uygun olacağı belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2015 |
Submission Date | November 10, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).