BibTex RIS Cite

The Changes of Chemical Content of Natural Pastures with Different Using History during Growing Season

Year 2017, Volume: 23 Issue: 2, 276 - 284, 01.03.2017

Abstract

This research was carried out on enclosured, grazed and abandoned pastures in Karahisarlı village in the province of Tekirdağ for two years 2010 and 2011 . The measurements were taken on four line in each of four designated sampling areas on the pastures. The forage samples were taken between 30 March and 15 July for 15-days intervals. According to average of the two year, the ratio of crude protein, crude fat, crude ash content were found as 10.93%, 1.78% and 7.71% on enclosured pastures, 9.46%, 2.03% and 7.86% on grazed pastures and 8.55%, 1.69% and 8.55% on abandoned pastures, respectively. Between March and July, samples collected for 15-days intervals indicated that the highest ratioof crude protein was determined on 30 April on grazed pastures 10.86% , on 15 May on enclosured pastures 17.12% and on 15 April on abandoned pastures 14.92% . ADF and NDF ratios which shows digestibility of feed were found in enclosured range as 38.28% and 49.68%, in the grazed range as 36.92% and 51.77%, on abandoned range as 35.84% and 50.93%, respectively

References

  • Alatürk F (2012). Gübrelemenin Çanakkale ili meralarında verim ve otun kimyasal bileşimine etkileri. Yüksek lisans tezi, Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Çanakkale
  • Altın M, Tuna C & Gür M (2007). Bir ıslah çalışmasının doğal mera ekosisteminin vejetasyonu üzerindeki bazı etkileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, Kongre Kitabı (II): 25-27 Haziran 2007, Erzurum, s. 42-45
  • Andiç C (1981). Çayır ve meralarda yabancı ot sorunu ve Doğu Anadolu çayır ve meralarında rastlanan yabancı otlar. Doğu Anadolu Bölgesi Çayır Mera ve Yem Bitkileri Semineri, 8-15 Haziran, Muş, s. 92-103
  • Anonim (2013). Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü Verileri. Tekirdağ
  • Anonim (2014). http://www.egevet.com.tr/teknik_detay. aspx?id=285. (Erişim tarihi: 07.07.2014)
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA
  • Arslan C & Tufan T (2011). Farklı tarihlerde biçilen Kars yöresi çayırlarının verim özellikleri, besin madde içerikleri ve en uygun biçim zamanının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6(2): 131-138
  • Avcı M, Kaplan O, Yertürk M & Aslan M (2006). Nutrient and botanical composition of pasture in Ceylanpınar Agriculture Farm. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17: 9-13
  • Bakoğlu A (1995). Önemli mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının yıl içerisindeki değişimi. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Erzurum
  • Bakoğlu A & Koç A (2002). Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması I. Bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14(1): 37-47
  • Bayraktar E (2012). Taban ve orman içi meralarda bitki örtülerinin verimleri, tür bileşimi ve önemli türlerin bazı özellikleri üzerinde bir araştırma. Doktora tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
  • Bokhari V G, Ghandorah H I, Sayed M D, Alyaeesh F & Al Noori M (1989). Evaluation of physiological indexes for drought tolerance in wheat genotypes in Saudi- Arabia. Arab Gulf Journal of Scientific Research B, Agricultural and Biological Sciences 7(2): 77-89
  • Caton J S, Freeman A S & Galyean M L (1988). Influence of protein supplementation on forage intake, in situ forage disappearance, ruminal fermentation and digesta passage rates in steers grazing dormant blue grama rangeland. Journal of Animal Science 66(9): 2262-2271
  • Çetiner M, Gökkuş A & Parlak M (2012). Yapay bir merada otlatmanın bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkisi. Anadolu Journal of Agricultural Scientes 27(2): 80-88
  • Dönmez Y (1990). Trakya’nın Bitki Coğrafyası. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayınları, No: 51, İstanbul, 279 s
  • Ergün A, Tuncer Ş D, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan K, Küçükersan S, Şehu A & Saçaklı P (2002). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık (1. Baskı), Ankara
  • Erkovan H I, Güllap M K, Daşcı M & Koc A (2009). Changes in leaf area index, forage quality and above- ground biomass in grazed and ungrazed rangelands of Eastern Anatolia Region. Tarım Bilimleri Dergisi- Journal of Agricultural Sciences 15(3): 217-223
  • George M, Bartolome J, McDougald N, Connor M, Vaughn C & Markegard G (2001). Annual range forage production. University of California Division of Agriculture and Natural Resources, Publication, No: 8018 California USA
  • Gür M (2008). Yörükler köyü doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
  • Heitschmidt R K, Grings E E, Haferkamp M R & Karl M G (1995). Herbage dynamics on 2 Northern Great Plains range sites. Journal of Range Management 48: 211-217
  • Holmes T L (1994). Behavioral responses of grassland raptors to human disturbance. Colorado State University Wildlife Society Bulletin 21: 461-468
  • Işık S & Kaya İ (2011). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ile merada otlayan tuj ırkı koyun ve kuzuların besi performansı üzerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17(1): 7-11
  • Karslı M A, Deniz S, Nursoy H, Denek N & Akdeniz H (2003). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 27: 117-124
  • Koç A & Gökkuş A (1996). Palandöken dağlarında kayak pisti olarak kullanılan ve nispeten korunan mera ile otlatılan meranın bitki örtülerinin karşılaştırılması. Türkiye III. Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, s. 162-170
  • McDonald P, Edwards R A, Greenhalgh J F D & Morgan C A (1995). Grass and forage crops. Animal nutrition. Longman Group Limited, Harlow UK 434-450
  • Mulkey V R, Owens V N & Lee D K (2008). Management of warm-season grass mixtures for biomass production in South Dakota USA. Bioresource Technology 99: 609-617
  • Nelson C J & Moser L E (1994). Plant factors affecting forage quality. In: G C Jr Fahey, M Collins, D R Mertens & L E Moser (Eds), Forage Quality, Evaluation, and Utilization. ASA, CSSA, SSSA; Madison, WI, USA, pp. 115–154
  • NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. 7th revised ed. National Academy Press, Washington, DC
  • Redfearn D D, Zhang H & Caddel J L (2004). Forage quality interpretations. Division of Agricultural Sciences and Natural Resources, Oklahoma State University
  • Strange L R N (1980). African pastureland ecology with particular reference to the pastoral environment of Eastern Africa. FAO Pasture and Fodder Crop Studies (FAO), No: 7, 203 pp
  • Sultan J I, Inam U R, Yaqoob M, Nawaz H & Hameed M (2008). Nutritive value of free rangeland grasses of northern grasslands of Pakistan. Pakistan Journal of Botany 40: 249-258
  • Taiz L & Zieger E (2008). Bitki Fizyolojisi (Üçüncü baskıdan çeviri; Çeviri editörü İsmail Türkan). Palme Yayıncılık, Ankara, 689 s
  • Tuna C (2000). Trakya yöresi doğal mera vejetasyonlarının yapısı ve bazı çevre faktörleri ile ilişkisi. Doktora tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Edirne
  • Tuna C, Gür M & Altın M (2010). Tekirdağ taban ve kıraç meralarının verim ve botanik kompozisyonuna gübrelemenin etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7(2): 191-198
  • Tuna C, Gür M & Altın M (2013). Tekirdağ Yeşilsırt köyü mera vejetasyonunun bazı floristik özellikleri. Ekoloji Sempozyumu, 2-3 Mayıs, Tekirdağ, s. 226
  • Vallentine J F (2000). Grazing management. Academic Press, Provo, Utah, USA
  • Vázquez de Aldana B R, Pérez Corona M E & García Criado B (2000). Nutritional quality of semi-arid grassland in western Spain over a 10-year period: Changes in chemical composition of grasses, legumes and forbs. Grass and Forage Science 55(3): 209-220

Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi

Year 2017, Volume: 23 Issue: 2, 276 - 284, 01.03.2017

Abstract

Bu araştırma, Tekirdağ Karahisarlı köyünün otlanan, korunan ve sürülüp terkedilen meralarında iki yıl süreyle 2010 ve 2011 yürütülmüştür. Meraların her birinde 30x20 m 600 m2 4’er örneklik alan içerisinde belirlenen 4 hat üzerinde 4 farklı noktadan 30 Mart-15 Temmuz arasında 15’er günlük aralıklar ile ot örnekleri alınmıştır. Mera otlarının iki yıllık ortalamalarına göre sırasıyla ham protein HP , ham yağ HY , ham kül HK oranları korunan merada % 10.93, % 1.78 ve % 7.71, otlanan merada % 9.46, % 2.03 ve % 7.86 ve sürülüp terkedilen merada % 8.55, % 1.69 ve % 8.55 olarak bulunmuştur. Mart-Temmuz arası 15 günlük aralıklarla alınan örneklerde en yüksek ham protein otlanan merada 30 Nisan’da % 10.86 , korunan merada 15 Mayıs’ta % 12.17 ve sürülüp terkedilen merada 15 Nisan’da % 14.92 belirlenmiştir. Otun, ADF ve NDF oranları sırasıyla korunan merada % 38.38 ve % 49.68, otlanan merada % 36.92 ve % 51.77 ve sürülüp terkedilen merada % 35.84 ve % 50.93 olarak bulunmuştur

References

  • Alatürk F (2012). Gübrelemenin Çanakkale ili meralarında verim ve otun kimyasal bileşimine etkileri. Yüksek lisans tezi, Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Çanakkale
  • Altın M, Tuna C & Gür M (2007). Bir ıslah çalışmasının doğal mera ekosisteminin vejetasyonu üzerindeki bazı etkileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, Kongre Kitabı (II): 25-27 Haziran 2007, Erzurum, s. 42-45
  • Andiç C (1981). Çayır ve meralarda yabancı ot sorunu ve Doğu Anadolu çayır ve meralarında rastlanan yabancı otlar. Doğu Anadolu Bölgesi Çayır Mera ve Yem Bitkileri Semineri, 8-15 Haziran, Muş, s. 92-103
  • Anonim (2013). Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü Verileri. Tekirdağ
  • Anonim (2014). http://www.egevet.com.tr/teknik_detay. aspx?id=285. (Erişim tarihi: 07.07.2014)
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA
  • Arslan C & Tufan T (2011). Farklı tarihlerde biçilen Kars yöresi çayırlarının verim özellikleri, besin madde içerikleri ve en uygun biçim zamanının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6(2): 131-138
  • Avcı M, Kaplan O, Yertürk M & Aslan M (2006). Nutrient and botanical composition of pasture in Ceylanpınar Agriculture Farm. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17: 9-13
  • Bakoğlu A (1995). Önemli mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının yıl içerisindeki değişimi. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Erzurum
  • Bakoğlu A & Koç A (2002). Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması I. Bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14(1): 37-47
  • Bayraktar E (2012). Taban ve orman içi meralarda bitki örtülerinin verimleri, tür bileşimi ve önemli türlerin bazı özellikleri üzerinde bir araştırma. Doktora tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
  • Bokhari V G, Ghandorah H I, Sayed M D, Alyaeesh F & Al Noori M (1989). Evaluation of physiological indexes for drought tolerance in wheat genotypes in Saudi- Arabia. Arab Gulf Journal of Scientific Research B, Agricultural and Biological Sciences 7(2): 77-89
  • Caton J S, Freeman A S & Galyean M L (1988). Influence of protein supplementation on forage intake, in situ forage disappearance, ruminal fermentation and digesta passage rates in steers grazing dormant blue grama rangeland. Journal of Animal Science 66(9): 2262-2271
  • Çetiner M, Gökkuş A & Parlak M (2012). Yapay bir merada otlatmanın bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkisi. Anadolu Journal of Agricultural Scientes 27(2): 80-88
  • Dönmez Y (1990). Trakya’nın Bitki Coğrafyası. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayınları, No: 51, İstanbul, 279 s
  • Ergün A, Tuncer Ş D, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan K, Küçükersan S, Şehu A & Saçaklı P (2002). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık (1. Baskı), Ankara
  • Erkovan H I, Güllap M K, Daşcı M & Koc A (2009). Changes in leaf area index, forage quality and above- ground biomass in grazed and ungrazed rangelands of Eastern Anatolia Region. Tarım Bilimleri Dergisi- Journal of Agricultural Sciences 15(3): 217-223
  • George M, Bartolome J, McDougald N, Connor M, Vaughn C & Markegard G (2001). Annual range forage production. University of California Division of Agriculture and Natural Resources, Publication, No: 8018 California USA
  • Gür M (2008). Yörükler köyü doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
  • Heitschmidt R K, Grings E E, Haferkamp M R & Karl M G (1995). Herbage dynamics on 2 Northern Great Plains range sites. Journal of Range Management 48: 211-217
  • Holmes T L (1994). Behavioral responses of grassland raptors to human disturbance. Colorado State University Wildlife Society Bulletin 21: 461-468
  • Işık S & Kaya İ (2011). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ile merada otlayan tuj ırkı koyun ve kuzuların besi performansı üzerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17(1): 7-11
  • Karslı M A, Deniz S, Nursoy H, Denek N & Akdeniz H (2003). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 27: 117-124
  • Koç A & Gökkuş A (1996). Palandöken dağlarında kayak pisti olarak kullanılan ve nispeten korunan mera ile otlatılan meranın bitki örtülerinin karşılaştırılması. Türkiye III. Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, s. 162-170
  • McDonald P, Edwards R A, Greenhalgh J F D & Morgan C A (1995). Grass and forage crops. Animal nutrition. Longman Group Limited, Harlow UK 434-450
  • Mulkey V R, Owens V N & Lee D K (2008). Management of warm-season grass mixtures for biomass production in South Dakota USA. Bioresource Technology 99: 609-617
  • Nelson C J & Moser L E (1994). Plant factors affecting forage quality. In: G C Jr Fahey, M Collins, D R Mertens & L E Moser (Eds), Forage Quality, Evaluation, and Utilization. ASA, CSSA, SSSA; Madison, WI, USA, pp. 115–154
  • NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. 7th revised ed. National Academy Press, Washington, DC
  • Redfearn D D, Zhang H & Caddel J L (2004). Forage quality interpretations. Division of Agricultural Sciences and Natural Resources, Oklahoma State University
  • Strange L R N (1980). African pastureland ecology with particular reference to the pastoral environment of Eastern Africa. FAO Pasture and Fodder Crop Studies (FAO), No: 7, 203 pp
  • Sultan J I, Inam U R, Yaqoob M, Nawaz H & Hameed M (2008). Nutritive value of free rangeland grasses of northern grasslands of Pakistan. Pakistan Journal of Botany 40: 249-258
  • Taiz L & Zieger E (2008). Bitki Fizyolojisi (Üçüncü baskıdan çeviri; Çeviri editörü İsmail Türkan). Palme Yayıncılık, Ankara, 689 s
  • Tuna C (2000). Trakya yöresi doğal mera vejetasyonlarının yapısı ve bazı çevre faktörleri ile ilişkisi. Doktora tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Edirne
  • Tuna C, Gür M & Altın M (2010). Tekirdağ taban ve kıraç meralarının verim ve botanik kompozisyonuna gübrelemenin etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7(2): 191-198
  • Tuna C, Gür M & Altın M (2013). Tekirdağ Yeşilsırt köyü mera vejetasyonunun bazı floristik özellikleri. Ekoloji Sempozyumu, 2-3 Mayıs, Tekirdağ, s. 226
  • Vallentine J F (2000). Grazing management. Academic Press, Provo, Utah, USA
  • Vázquez de Aldana B R, Pérez Corona M E & García Criado B (2000). Nutritional quality of semi-arid grassland in western Spain over a 10-year period: Changes in chemical composition of grasses, legumes and forbs. Grass and Forage Science 55(3): 209-220
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Gür This is me

Murat Altın This is me

Canan Şen This is me

Mehmet Levent Özdüven This is me

Publication Date March 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 23 Issue: 2

Cite

APA Gür, M., Altın, M., Şen, C., Özdüven, M. L. (2017). Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Journal of Agricultural Sciences, 23(2), 276-284.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).