Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF EFFECTIVE HEAT SUMMATION REQUIREMENT OF POME FRUITS GROWN IN ANKARA CONDITIONS

Yıl 1996, Cilt: 02 Sayı: 01, 1 - 5, 01.01.1996
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000606

Öz

This experiment was carried out to detennine heat accumulation requirement of pome fruits. 10°C for pome fruits was considered as critical temperature base temperature to calculate effective heat summation in degree-days or heat units. The lenght of growth periods in Ankara were 258 days in 1992 and 267 days in 1993. Effective heat summations in Ankara were 1646 1992 and 1783 1993 degree-days above 10°C. It can be said that the effctive heat summation of Ankara is enough of for commercial growing of pome fruit cultivars studied in this experiment.

Kaynakça

  • Ageevo, N. G. , 1984. Temperature Requirement of Apricot. Hort Abst., 56:8558.
  • Annonymous, 1993. Fidan. Üretim ve Dağıtım Talimatı . Tarım ve Köyeişleri Bakanlığı, Ankara, 216 s.
  • Çelik, H., B. Marasalı, İ . Demir, 1988. Ankara Koşullarında Yetiştirilen Sofral ık ve şaraplıkÜzüm Çeşitlerinin Etkili S ıcaklık Toplamı isteklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye III. Bağcılık Sempozyumu 31 Mayıs-3 Haziran 1988, Bursa, 11 s.
  • Dokuzoğlu, M., • 1974. Meyve Ağaçları ve Çevre ilişkileri. Ege Oniv. Ziraat Fakültesi Yayınlan, 6- 10 s.
  • Galletta, G.J., D.G. Himelrick, 1990. Small Fruit Crop Management. Prince Hall, Englewood Clifts, New Jersey.
  • Klimenko, S.V., L.M. Shıman, 1974. The Development Rhtym in the Common Quince in Relation to Temperature. Hort. Abst., 44 (11): 749.
  • Jackson, D.,1986. Temperature and Subtropical Fruit Production. Butterworths of New Zelland, 294 s.
  • Munoz, C., G. Sepulveda, J. Garcia, W.B. Sherman, 1986. Determining Thermal Time and Base Temperature Raquired For Fruit Development in Low Chilling Peaches. Hort. Sci., 3 (1):520- 522.
  • Ovsyannikov, A.S., G.A. Lobanov, 1973. The Period of Fruit Development in Pear Cuultivars. Hort. Abst., 44 (11):747.
  • Ryugo, K., 1988. Fruit Culture, Its Science and Art. Jhon Wiley and Sons, New York, 344 s.
  • Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology and Culture. Timber Press. Oregon. 523p.

ANKARA KOŞULLARINDA BAZI YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE TÜRLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 1996, Cilt: 02 Sayı: 01, 1 - 5, 01.01.1996
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000606

Öz

Bu araştırma ile Ankara ko şullannda yetiştirilen bazı yumuşak çekirdekli meyve türlerine ait çe şitlerin etkili sıcaklık toplamı istekleri belirlenmiştir. Çeşitlerin sıcaklık toplamı isteklerinin belirlenmesinde +10°C e şik sıcaklık değeri olarak alınmıştır. Ankara koşullannda büyüme mevsimi 1992 yılında 258 gün, 1993 yılında 267 gün olmuştur. Büyüme mevsiminde +10°C'nin üzerindeki etkili scakl ıklar toplamı ise 1992 yılında 1646 gün-derece ve 1993 yılında 1783 gün-derece olarak belirlenmi ştir. Denemeye alınan çeşitlerin sıcaklık toplamı istekleriyle, Ankara ekolojisinin sıcaklık birikimi karşılaştırıldığında, bu türlere ait çe şitlerin sıcaklık gereksinimlerinin kanşılandığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Ageevo, N. G. , 1984. Temperature Requirement of Apricot. Hort Abst., 56:8558.
  • Annonymous, 1993. Fidan. Üretim ve Dağıtım Talimatı . Tarım ve Köyeişleri Bakanlığı, Ankara, 216 s.
  • Çelik, H., B. Marasalı, İ . Demir, 1988. Ankara Koşullarında Yetiştirilen Sofral ık ve şaraplıkÜzüm Çeşitlerinin Etkili S ıcaklık Toplamı isteklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye III. Bağcılık Sempozyumu 31 Mayıs-3 Haziran 1988, Bursa, 11 s.
  • Dokuzoğlu, M., • 1974. Meyve Ağaçları ve Çevre ilişkileri. Ege Oniv. Ziraat Fakültesi Yayınlan, 6- 10 s.
  • Galletta, G.J., D.G. Himelrick, 1990. Small Fruit Crop Management. Prince Hall, Englewood Clifts, New Jersey.
  • Klimenko, S.V., L.M. Shıman, 1974. The Development Rhtym in the Common Quince in Relation to Temperature. Hort. Abst., 44 (11): 749.
  • Jackson, D.,1986. Temperature and Subtropical Fruit Production. Butterworths of New Zelland, 294 s.
  • Munoz, C., G. Sepulveda, J. Garcia, W.B. Sherman, 1986. Determining Thermal Time and Base Temperature Raquired For Fruit Development in Low Chilling Peaches. Hort. Sci., 3 (1):520- 522.
  • Ovsyannikov, A.S., G.A. Lobanov, 1973. The Period of Fruit Development in Pear Cuultivars. Hort. Abst., 44 (11):747.
  • Ryugo, K., 1988. Fruit Culture, Its Science and Art. Jhon Wiley and Sons, New York, 344 s.
  • Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology and Culture. Timber Press. Oregon. 523p.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Research Article
Yazarlar

Hülya Ünver Bu kişi benim

Menşure Çelık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1996
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 02 Sayı: 01

Kaynak Göster

APA Ünver, H., & Çelık, M. (1996). ANKARA KOŞULLARINDA BAZI YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE TÜRLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ. Journal of Agricultural Sciences, 02(01), 1-5. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000606

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).