Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Et Tavuklarının Körbarsak Florasında Yer Alan Laktobasillerin Proteolitik Aktiviteleri ve Organik Asit Oluşturma Yeteneklerinin Belirlenmesi

Yıl 1998, Cilt: 04 Sayı: 03, 53 - 58, 01.08.1998
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000813

Öz

Bu çal ış mada, doğ al koşullarda yeti şmiş tavuklar ı n körbarsak floras ı ndan izole edilen Lactobacillüs türleri tan ı mlanarak proteolitik aktiviteler' ve organik asit olu şturma özellikleri belirlenrneye çal ışı lm ışt ı r. Sonuç olarak, izole edilen bakteriler aras ı nda en çok Lactobacillus femı entum türünün oldu ğ u tespit edilmiştir, Ayr ı ca en yüksek proteolitik aktivite Lactobacillus salivanus 19'da, en yüksek laktik asit üretimi ise Lactobacillus plantarum S78'de gözlenmi ştir.

Kaynakça

  • Harrigan, W.F. and M.E. McCance, 1966. Laboratory Methods in Microbiology. Academic Press, London and New York, 362 p.
  • Juven, B.J., F. Schved and P. Lindner, 1992. Antagonistic Compounds Produced by Chicken Intestinal Strain of Lactobacillus acidophilus. J. Food Protec., 55(3), 157-161.
  • Kandler, O., Weiss, 1986. Lactobacillus. In:Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. 9rn Ed. Volume 2, P.H. Sneath, N.S. Mair, M.E. Sharpe and J.G. Hold, (Eds.), p. 1209-1234. Williams and Wilkins Publishers, Baltimore, MD.
  • Karahan, A.G. 1992, Streptococcus diacefilactis'den Yüksek Düzeyde Diasetil Oluşturan Mutantlann Eldesi ve Bunlar ı n Doğal Suşa Oranla Faj Duyarl ı l ı klann ı n Belirlenmesi. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Ankara.
  • Larsen, G.J., A. Rolow and C. Nelson, 1993. Research Note. The Effect of Organic Acids on Salmonella Contamination Originating from Mouse Fecal Pellets. Poultry Sci., 72:1797- 1799.
  • Lessards, M. and G.J. Brisson, 1987. Effect of a Lactobacillus Fermentation Product on Growth, Immune Response and Fecal Enzyme Activity in Weaned Pigs. Can. J. Anim. Sci., 67:509-516.
  • Levy, S.B. 1987. Antibiotics Use for Growth Promotion in Animals :Ecologic and Public Health Consequences. J.Food Protect., 50 (7):616-620.
  • Modler, H., R. McKellar, M. Yaguchi, 1990. Bifidobacteria and Bifidogenic Factors. Can. Inst. Food Sci. Technol. Journal., 23 (1) :29-41.
  • Sakellaris, G. and P. Gikas, 1991. The Inductive Role of Casein on Proteinase Production from Lactobacilli. Biotechnology Letters, 13(3):217-222.
  • Tannock, G.W. 1990. The Microecology of Lactobacilli Inhabiting the Gastrointestinal Tract. Adv. Microb. Ecol,, 11:147-171.
  • Tunail, N. 1978. Starter Olarak Kullan ı lan Laktik Asit Bakterileri ile Beyaz Peynirlerimizden izole Edilen Baz ı Bakterilerin önemli Fizyolojik özellikleri Üzerinde Ara şt ı rmalar. Doçentlik Tezi, A.Ü.Z.F. Ziraat Mikrobiyolojisi Kürsüsü, Ankara.
  • Tunail, N., A. Gürsel, E. Ergül, A. Gürsoy, L.Y. Aydar, 1990. Fekal ve Laktik Streptokoklar ile Laktobasil Içeren Starter Kombinasyonlar ı nin Beyaz Peynir Üretiminde Kullan ı lmas ı . Ankara Üniv. Ara şt ı rma Fonu Proje No: 88-11-08-01. Ankara.
  • Yorganc ı oğlu, A. 1986. Salamura, Beyaz Peynirlerinden N-Grup Streptokoklar ile D-Grup Fekal Streptokoklann izolasyonlan, identifikasyonlan ve Starter Olarak önemli özelliklerinin Araşt ı r ı lmas ı . A.Ü. Fen Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Determination of Proteolitic Activities and Organic Acid Production of Cecum Lactobacilli in Broiler Chickens

Yıl 1998, Cilt: 04 Sayı: 03, 53 - 58, 01.08.1998
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000813

Öz

In this study proteolitic activities and lactic acid production properties of lactobaciili isolated from cecum flora of naturally grown broiler chickens were investigated. As a result, among investigated strains, L. fermentum was determined as the commonly found one, In addition to that, the highest proteolitic activity was shown by L. salivarıus 19 and the highest lactic acid producer strain was determined as L. plantarum S78

Kaynakça

  • Harrigan, W.F. and M.E. McCance, 1966. Laboratory Methods in Microbiology. Academic Press, London and New York, 362 p.
  • Juven, B.J., F. Schved and P. Lindner, 1992. Antagonistic Compounds Produced by Chicken Intestinal Strain of Lactobacillus acidophilus. J. Food Protec., 55(3), 157-161.
  • Kandler, O., Weiss, 1986. Lactobacillus. In:Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. 9rn Ed. Volume 2, P.H. Sneath, N.S. Mair, M.E. Sharpe and J.G. Hold, (Eds.), p. 1209-1234. Williams and Wilkins Publishers, Baltimore, MD.
  • Karahan, A.G. 1992, Streptococcus diacefilactis'den Yüksek Düzeyde Diasetil Oluşturan Mutantlann Eldesi ve Bunlar ı n Doğal Suşa Oranla Faj Duyarl ı l ı klann ı n Belirlenmesi. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Ankara.
  • Larsen, G.J., A. Rolow and C. Nelson, 1993. Research Note. The Effect of Organic Acids on Salmonella Contamination Originating from Mouse Fecal Pellets. Poultry Sci., 72:1797- 1799.
  • Lessards, M. and G.J. Brisson, 1987. Effect of a Lactobacillus Fermentation Product on Growth, Immune Response and Fecal Enzyme Activity in Weaned Pigs. Can. J. Anim. Sci., 67:509-516.
  • Levy, S.B. 1987. Antibiotics Use for Growth Promotion in Animals :Ecologic and Public Health Consequences. J.Food Protect., 50 (7):616-620.
  • Modler, H., R. McKellar, M. Yaguchi, 1990. Bifidobacteria and Bifidogenic Factors. Can. Inst. Food Sci. Technol. Journal., 23 (1) :29-41.
  • Sakellaris, G. and P. Gikas, 1991. The Inductive Role of Casein on Proteinase Production from Lactobacilli. Biotechnology Letters, 13(3):217-222.
  • Tannock, G.W. 1990. The Microecology of Lactobacilli Inhabiting the Gastrointestinal Tract. Adv. Microb. Ecol,, 11:147-171.
  • Tunail, N. 1978. Starter Olarak Kullan ı lan Laktik Asit Bakterileri ile Beyaz Peynirlerimizden izole Edilen Baz ı Bakterilerin önemli Fizyolojik özellikleri Üzerinde Ara şt ı rmalar. Doçentlik Tezi, A.Ü.Z.F. Ziraat Mikrobiyolojisi Kürsüsü, Ankara.
  • Tunail, N., A. Gürsel, E. Ergül, A. Gürsoy, L.Y. Aydar, 1990. Fekal ve Laktik Streptokoklar ile Laktobasil Içeren Starter Kombinasyonlar ı nin Beyaz Peynir Üretiminde Kullan ı lmas ı . Ankara Üniv. Ara şt ı rma Fonu Proje No: 88-11-08-01. Ankara.
  • Yorganc ı oğlu, A. 1986. Salamura, Beyaz Peynirlerinden N-Grup Streptokoklar ile D-Grup Fekal Streptokoklann izolasyonlan, identifikasyonlan ve Starter Olarak önemli özelliklerinin Araşt ı r ı lmas ı . A.Ü. Fen Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Research Article
Yazarlar

İbrahim Çakır Bu kişi benim

M.lütfü Çakmakçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1998
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 04 Sayı: 03

Kaynak Göster

APA Çakır, İ., & Çakmakçı, M. (1998). Et Tavuklarının Körbarsak Florasında Yer Alan Laktobasillerin Proteolitik Aktiviteleri ve Organik Asit Oluşturma Yeteneklerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 04(03), 53-58. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000813

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).