Antepfıstığı meyvelerinde büyüme ile ilgili çalışmalar,P. voraanacı üzerine_aşılı Uzuri,.fırmızı, Halebi, Siirt
ve ohadi çeşitlerinde yurİıttıımuştÜr. Antepfıstığİ meyvÖleri hasat olgunluğundan 45-50.9l"T_ önİe nörmal iriliğe
ulaşmaktadİdjr. yaş meyve ağıriığındaki aiİışlar-ise hİsat o|gunluğunJ kadar devam etmektedir. Üzerinde ÇallŞllan
antÖpfıstığı çeşitlerİnin meyveİeriİde, perikaİpta hızh büyüme dönemi sona ererken, embriyolarda hızlı büYüme
başlamakladır. İiııeyr" ve embriyo|arda 1's; tipi bir büyüme eğrisi görülmüştür. Bütün çeşitlbrde, meyvelerin ortalama YaŞ
agırııkıarı meyve büyümelerinin iık devrelerinde hızlı bir İrt,ş gOstermiş, bu hız Embriyoların geliŞmeğe baŞladığı
d6nemde kısj bir süİe yavaşlamış ve sonra tekrar artmış ve fizyolojik hasat olgunluğu dönemine 15-20 gün kala ağırlık
artışı tekrar yavaşIamış ve İıasaf olgunluğu döneminde-normaİ agırhğına ulaşmıştır. Antepfıstığı meJv_elefinde, küÇÜk
meyve doneminden bağhyarak, embİiyo geıışimi dönemine kadar hızlı bir uzunluk artışı olmaktadır. Bu dönemden sonra
meyve uzunıuğu çok az miktarlarda ,rtığ goste,r"ktedir. Antepfıstığı meyvelerinde embriyo geliŞmesi, ÇeŞitlere göre
değişmekle bırıikte, tüm çeşitlerde Hazirİn-sonu-Temmuz başlannda başlamaktadır. Araştırmanın yürütüldüğü her iki
yııoaaa embriyo gelişiminin başladlğı ilk 1o-15 günlük dönemde gelişme oldukça yavaş olmuş, bu dönemden sonra
İemmuz ortalarınd=an'başlayaraİ zo--zş gunlux biİ süre içerisinde hızlı bir uzunluk artışı olmuştur. Bu dönemden sonra
tekraf yavaşlama olmuş ve hasat olgunlugu döneminden yaklaşık bir hafta"önce Çok yavaŞlamlŞ Veya tamamen
durmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1999 |
Submission Date | April 19, 1999 |
Acceptance Date | July 10, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 05 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).