Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Domates Çeşitlerinde Depolama Süresinin Bazı Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi

Yıl 2005, Cilt: 11 Sayı: 02, 201 - 206, 01.05.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000416

Öz

Bu çalışmada, domates çeşitlerinde depolama süresinin bazı mekanik özelliklere etkisinin belirlenmesi amacıyla bir sıkıştırma test düzeneği geliştirilmiştir. Sıkıştırma testi deney ve ölçüm düzeneği; hareketli platform, tutucu, dinamometre, silindirik batıcı uç, amplifikatör, PC kart, veri toplama ve kaydetme programı ile bilgisayardan oluşmaktadır. Deneme materyali olan EF-49 ve Joker domates çeşitlerine, hasat edilen günde ve 5 0C sıcaklıkta depolanarak 2., 4. ve 6. günlerde sıkıştırma testi uygulanmıştır. Denemeler sonunda domateslerin biyolojik akma noktası görülmediğinden kabuk yırtılma noktası için, deformasyon, kuvvet, elastiklik modülü, deformasyon enerjisi ve deformasyon hacmi gibi bazı mekanik özellik değerleri belirlenmiştir. Her iki çeşit için kabuk yırtılma noktasındaki kuvvet ve elastiklik modülü değerleri depolama süresinin artmasıyla azalmaktadır. Bu özelliklere çeşit ve depo süresi ile bunların ikili etkileşimlerinin etkisinin ortaya konulabilmesi için istatistiksel analiz yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir

Kaynakça

  • Anonim 1997. May Agro/Tek haber mektubu. Sayı: 3, May Tohumculuk Zir. ve Tic. Ltd. Şti., Bursa.
  • Anonim 2000. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Milli Çeşit Listesi, Ankara.
  • Abbott, J. A. and R. Lu. 1996. Anisotropic mechanical properties of apples. Transactions of the ASAE 39 (4): 1451-1459.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1997. Şeftalide çarpma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin belirlenmesi. 17. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi Bildiri Kitabı: 665-672. Tokat.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1998. Elmalar arasında çarpışma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin saptanması. 18. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi Bildiri Kitabı: 773- 778, Tekirdağ.
  • Chen, P., M. Ruiz, F. Lu and A. A. Kader. 1987. Study of impact and compression damage on Asian pears. Transaction of the ASAE 30 (4): 1193-1197.
  • Finney, E. E. Jr. and C. W. Hall. 1967. Elastic properties of potatoes. Transaction of the ASAE, p. 4-8.
  • Garcia, J. L., M. Ruiz-Altisent and P. Barreiro. 1995. Factors influencing mechanical properties and bruise susceptibility of apples and pears. J. agric. Engng Res. 61: 11-17. meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. Ekin Dergisi 13: 70-75. Ankara.
  • Gonzalez, J. J. 1997. Internal structural changes of tomatoes in compression monitored via magnetic resonance imaging (MRI). IFT Conference, June, Orlando, FL.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 494, Bornova, İzmir.
  • Mohsenin, N. M. 1980. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York, USA.
  • Olorunda, A. O. and M. A. Tung. 1985. Simulated transit studies on tomatoes; effects of compressive load, container, vibration and maturity on mechanical damage. Journal of Food Technology 20: 669-678.
  • Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado. Budapest, Hungary.
  • Vursavuş, K. ve F. Özgüven. 1999. Determination of the some mechanical properties and susceptibility to bruising damage of apples. 7 th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy: 570-575, Adana.

Effect of Storage Time on Some Mechanical Properties of Tomato Cultivars

Yıl 2005, Cilt: 11 Sayı: 02, 201 - 206, 01.05.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000416

Öz

In this study, a compression test-measurement system was developed to determine the effect of storage time on some mechanical properties of tomato varieties. The compression test-measurement system composes of moving platform, holder, dynamometer, cylindrical die with spherical end, amplifier, PC card, data logger software and computer. EF-49 and Joker tomato cultivars were used in the tests. To investigate the effects of storage time on the mechanical properties of the biological materials, samples were stored in 5 0C conditions and tests were conducted at harvest date, 2nd, 4th and 6th days. The compressive force-deformation characteristics of each vegetable were determined with a view to obtaining information on rupture point force and deformation for them. Deformation, rupture force, modulus of elasticity, deformation energy and deformation volume were determined at the end of the tests. The rupture force and modulus of elasticity of both tomato varieties tended to decrease as the time in cold storage increased. The statistical analyze was made to determine the effects of the cultivars, storage time and their interactions on these properties

Kaynakça

  • Anonim 1997. May Agro/Tek haber mektubu. Sayı: 3, May Tohumculuk Zir. ve Tic. Ltd. Şti., Bursa.
  • Anonim 2000. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Milli Çeşit Listesi, Ankara.
  • Abbott, J. A. and R. Lu. 1996. Anisotropic mechanical properties of apples. Transactions of the ASAE 39 (4): 1451-1459.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1997. Şeftalide çarpma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin belirlenmesi. 17. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi Bildiri Kitabı: 665-672. Tokat.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1998. Elmalar arasında çarpışma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin saptanması. 18. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi Bildiri Kitabı: 773- 778, Tekirdağ.
  • Chen, P., M. Ruiz, F. Lu and A. A. Kader. 1987. Study of impact and compression damage on Asian pears. Transaction of the ASAE 30 (4): 1193-1197.
  • Finney, E. E. Jr. and C. W. Hall. 1967. Elastic properties of potatoes. Transaction of the ASAE, p. 4-8.
  • Garcia, J. L., M. Ruiz-Altisent and P. Barreiro. 1995. Factors influencing mechanical properties and bruise susceptibility of apples and pears. J. agric. Engng Res. 61: 11-17. meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. Ekin Dergisi 13: 70-75. Ankara.
  • Gonzalez, J. J. 1997. Internal structural changes of tomatoes in compression monitored via magnetic resonance imaging (MRI). IFT Conference, June, Orlando, FL.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 494, Bornova, İzmir.
  • Mohsenin, N. M. 1980. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York, USA.
  • Olorunda, A. O. and M. A. Tung. 1985. Simulated transit studies on tomatoes; effects of compressive load, container, vibration and maturity on mechanical damage. Journal of Food Technology 20: 669-678.
  • Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado. Budapest, Hungary.
  • Vursavuş, K. ve F. Özgüven. 1999. Determination of the some mechanical properties and susceptibility to bruising damage of apples. 7 th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy: 570-575, Adana.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Yeşim Benal Yurtlu Bu kişi benim

Doğan Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2005
Gönderilme Tarihi 1 Mayıs 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 11 Sayı: 02

Kaynak Göster

APA Yurtlu, Y. B., & Erdoğan, D. (2005). Domates Çeşitlerinde Depolama Süresinin Bazı Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 11(02), 201-206. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000416

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).