Bu çalışmada, domates çeşitlerinde depolama süresinin bazı mekanik özelliklere etkisinin belirlenmesi amacıyla bir sıkıştırma test düzeneği geliştirilmiştir. Sıkıştırma testi deney ve ölçüm düzeneği; hareketli platform, tutucu, dinamometre, silindirik batıcı uç, amplifikatör, PC kart, veri toplama ve kaydetme programı ile bilgisayardan oluşmaktadır. Deneme materyali olan EF-49 ve Joker domates çeşitlerine, hasat edilen günde ve 5 0C sıcaklıkta depolanarak 2., 4. ve 6. günlerde sıkıştırma testi uygulanmıştır. Denemeler sonunda domateslerin biyolojik akma noktası görülmediğinden kabuk yırtılma noktası için, deformasyon, kuvvet, elastiklik modülü, deformasyon enerjisi ve deformasyon hacmi gibi bazı mekanik özellik değerleri belirlenmiştir. Her iki çeşit için kabuk yırtılma noktasındaki kuvvet ve elastiklik modülü değerleri depolama süresinin artmasıyla azalmaktadır. Bu özelliklere çeşit ve depo süresi ile bunların ikili etkileşimlerinin etkisinin ortaya konulabilmesi için istatistiksel analiz yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir
In this study, a compression test-measurement system was developed to determine the effect of storage time on some mechanical properties of tomato varieties. The compression test-measurement system composes of moving platform, holder, dynamometer, cylindrical die with spherical end, amplifier, PC card, data logger software and computer. EF-49 and Joker tomato cultivars were used in the tests. To investigate the effects of storage time on the mechanical properties of the biological materials, samples were stored in 5 0C conditions and tests were conducted at harvest date, 2nd, 4th and 6th days. The compressive force-deformation characteristics of each vegetable were determined with a view to obtaining information on rupture point force and deformation for them. Deformation, rupture force, modulus of elasticity, deformation energy and deformation volume were determined at the end of the tests. The rupture force and modulus of elasticity of both tomato varieties tended to decrease as the time in cold storage increased. The statistical analyze was made to determine the effects of the cultivars, storage time and their interactions on these properties
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2005 |
Submission Date | May 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).