Bu araştırmada, in vitro yöntemlerden sellülaz yöntemi uygulanarak sekiz yonca varyetesinin (birinci ve ikinci biçim) kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikieri ile metabolik enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yonca örnekleri Trichoderma viride mikroorganizmasından elde edilen sellülaz enzimi İle 24 saat inkübasyona maruz bırakılmışlardır. Araştırma sonucunda, kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikieri ile metabolik enerji değerleri bakımından varyeteler ve biçimler arasındaki farklılıklar istatistik! olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Yine, incelenen kriterler bakımından Kayseri, Peru, Mirol, Fortress ve Bitlis arasındaki farklılıklar istatistik! olarak önemsiz bulunmakla birlikte (p>0.05), bu varyeteler Elçi ve Mesa Sirsa varyeteleri ile karşılaştırıldığında aralarındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (p<0.05).
yonca varyeteleri sellülaz metod organik madde sindirilebilirliği kuru madde sindirllebilirliği metabolik enerji
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2003 |
Submission Date | January 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 09 Issue: 04 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).