Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2008, Cilt: 14 Sayı: 03, - , 01.01.2008
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001037

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Farklı Soğan Kesme Yöntemlerinin Fritillaria persica L.’nın Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2008, Cilt: 14 Sayı: 03, - , 01.01.2008
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001037

Öz

Fritillaria persica L. Türkiye’den üretimi yapılarak ihraç edilen türlerden birisi olup, vejetatif veya
generatif yolla çoğaltılabilmektedir. Generatif çoğaltmada soğanların ihraç edilebilir boya gelmesi için 4-6 yıl
gerekirken; vejetatif çoğaltmada ise çoğalma süresi daha kısa olmaktadır. Bu araştırma 2003-2005 yıllarında
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlasında yürütülmüştür. Denemede, bir
bıçak yardımıyla, soğanın tamamı kesilmeksizin farklı kesme şekilleri ile hazırlanan, a) kontrol (kesilmemiş), b)
alt kısmından ortasına kadar dikey olarak kesilmiş, c) üst kısmından orta kısmına kadar dikey kesilmiş, d) taban
kısmı daire şeklinde derince çizilmiş ve e) alt taban kısmı oyularak çıkartılmış Fritillaria persica L. soğanları
kullanılmıştır. Soğanlar 30x30 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafe olacak şekilde 3 sıra halinde ve her sırada
7’şer soğan olacak şekilde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak dikilmişlerdir.
Denemede bitki boyu, çiçeklenme oranı, çiçek salkım uzunluğu, meyve bağlama oranı, meyve sayısı, bitki
başına soğan sayısı ve soğan verimi gibi karakterler ölçülmüştür. Soğan kesme yöntemlerinin bitki başına
soğan sayısına ve soğan verimine etkili olduğu bulunmuştur.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Research Article
Yazarlar

Neşet Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 14 Sayı: 03

Kaynak Göster

APA Arslan, N. (2008). Farklı Soğan Kesme Yöntemlerinin Fritillaria persica L.’nın Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 14(03). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001037

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).