Biyoelektrik İmpedans Analizi BİA güvenli, hızlı, non-invaziv ve kısmen düşük maliyeti içermesi, etkili bir değerlendirme yöntemi olması nedeniyle kliniklerde, hastaların vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesinde sık kullanılan bir yöntemdir. BİA analizi sonuçlarından elde edilen vücut yağ yüzdesi, vücut su miktarı TBW , vücut su yüzdesi, hücre dışı sıvı miktarı ECW , hücre içi sıvı miktarı ICW gibi parametreler ile bireylerin vücut kompozisyonu, hastalık seyri ve genel sağlık durumları değerlendirilebilmektedir. Son yıllarda bu parametreler arasında faz açısı da kullanılmaya başlanmıştır. BİA analizinden elde edilen empedans bileşenleri sayesinde hesaplanan faz açısı, beslenme durumunun ve morbidite riskinin belirlenmesi için nesnel ve hızlı bir araç olduğundan yoğun ilgi çekmektedir. Faz açısının bozulan klinik durum ve çeşitli hastalıkların mortalitesinde iyi bir parametre olduğu belirtilmektedir. Literatürde faz açısıyla hastalık, fiziksel aktivite düzeyi, beslenme durumu gibi birçok etken arasındaki ilişkiyi inceleyen çok fazla sayıda çalışma mevcuttur. Ancak hastalıklara, bireylere veya başka etmenlere özgü referans değerler henüz belirlenememiştir. Bu derleme yazıda faz açısı ve faz açısını etkileyen faktörler incelenerek, faz açısının vücut kompozisyonu, hastalık seyri ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir parametre olup olamayacağı tartışılacaktır
Biyoelektrik Özdirenç Antropometri Vücut Bileşimi Beslenme Bilimi
Bioelectric Impedance Analysis BIA is is an effective evaluation method which is safe, fast, non-invasive and partly low cost and thus it is a frequently used method in the evaluation of body composition of patients in clinics because it. Body composition, disease course and general health status of individuals can be evaluated by parameters such as body fat percentage, total body water TBW , body water percentage, extracellular water ECW and intracellular water ICW obtained from the results of BIA analysis. In recent years, phase angle has begun to be used among these parameters. The phase angle calculated by the impedance components obtained from the BIA analysis is of great interest since it is an objective and rapid tool for determining the nutritional status and the risk of morbidity. It is stated that the phase angle is a good parameter in the clinical condition and the mortality of various diseases. In literature, many studies examining the relationship between phase angle and disease, physical activity level, nutritional status, and many other factors exist. However, reference values specific to diseases, individuals or other factors have not been determined yet. In this review article, by examining the phase angle phenomenon itself and factors affecting, it will be discussed whether phase angle can be used as a parameter to evaluate body composition, disease course and general health status
Bioelectric Impedance Anthropometry Body Composition Dietetics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |